Architectuurwandeling in Antwerpen: 5 x gevelspotten in de koekenstad

Door de coronacrisis werd gevelkijken zowat een nationale sport. Deze woningen in Antwerpen zijn gemaakt voor architectuurfanaten.

Architectuurwandeling in Antwerpen: onze 5 favoriete gevels

1. Huis Quinten Matsys: Saint-Cyr in Antwerpen

Dit art-nouveauhuis uit 1904, ‘het mooiste van Antwerpen’, is een van de architecturale pronkstukken op de imposante Cogels-Osylei in Zurenborg. Het is vernoemd naar schilder Quinten Matsys aan wie op de gevel gerefereerd wordt. Architect Jacques De Weerdt liet zich voor dit gebouw inspireren door het bekende Brusselse Huis Saint-Cyr van Gustave Strauven.

Architectuurwandeling in Antwerpen

Foto: Jo Braeken

Cogels-Osylei 80

2. Herfst, winter, lente & zomer: vier seizoenen in een dag

Dit ensemble van vier hoekhuizen uit 1899 vind je op de kruising van de Generaal Van Merlen- en de Waterloostraat. Bij een rondje draaien zie je alle seizoenen passeren: elk huis draagt de naam van een jaargetijde, en de mozaïeken en glasramen werden daar telkens aan aangepast. Van de Antwerpse architect Jos Bascourt (1863‑1927), die ook veel andere Zurenborgse woningen ontwierp.

Architectuurwandeling in Antwerpen

Foto: Jo Braeken

Generaal Van Merlenstraat 27-30

3. Maison Guiette: pièce unique en Belgique

Vlak bij het Olympiadekruispunt staat Maison Guiette (1926), het enige bewaarde huis van de Zwitsers-Franse wereldarchitect Le Corbusier in België. Het gebouw, dat sinds een paar jaar tot het Unesco-werelderfgoed behoort, is vernoemd naar haar eerste bewoner: kunstschilder René Guiette, die er woonde en werkte. Schuin tegenover het pand ligt de sympathieke brunchbar Pain Pidou, van waaruit je bij een koffie nog wat langer kunt staren naar dit modernistische juweel.

Architectuurwandeling in Antwerpen

Foto: Kris Vandevorst

Populierenlaan 32

4. Braemhuis: design in Deurne

Deze woning met atelier in Deurne werd ontworpen door Antwerps architect Renaat Braem (1910‑2001), de enige Belg die ooit stage liep bij Le Corbusier en de ontwerpende hand van de Antwerpse politietoren en de woonblokken op het Kiel. Hij bewoonde dit huis, dat gebouwd werd in 1957, samen met zijn vrouw. In 1999 schonk hij het aan de Vlaamse gemeenschap, dat er een huismuseum in zijn eer van maakte. Deze architecturale must-see is op afspraak ook binnenin te bezoeken.

Architectuurwandeling in Antwerpen

Foto: Kris Vandevorst

Menegemlei 23, info via expeditiedestad.be

5. De Zonnewijzer: ticket naar de zon

 

Aan het Koning Albertpark ligt het appartementsgebouw De Zonnewijzer (1957), een
brutalistisch ontwerp van de Antwerpse architecten Léon Stynen (1899‑1990) en Paul De Meyer (1922‑2012). Een deel van het hoekpand deed een tijdlang dienst als hun gezamenlijk architectenbureau. De Zonnewijzer wordt beschouwd als een van de meest
vernieuwende Antwerpse flats uit de jaren vijftig. Mooi meegenomen voor wie er passeert: onderaan huist de hedendaagse kunstgalerie Tick Tack.

Mechelsesteenweg 247

Door: Cara Brems, openingsbeeld: Maison Guiette door Kris Vandevorst

Meer lezen over achitectuur?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content