Belangrijkste museum van hedendaagse kunst breidt uit!

De Tate Modern in Londen, het meest bezochte museum van hedendaagse kunst in de wereld, wordt dubbel zo groot! Tip: als je met de Eurostar reist, krijg je 2 Tate tickets voor de prijs van 1 !

Het befaamde architenduo Herzog & de Meuron, tekenden voor de Switch House, de nieuwe toren van tien verdiepingen, die door de immense Turbine Hall verbonden wordt met het bestaande Boiler House. Aan de top is er een adembenemend terras met het grootste panoramische zicht op de Londense skyline. Een kaart helpt je alle iconische gebouwen van de wereldstad te situeren.

Vrouwen!

De directeur van de Tate Modern is een vrouw, Frances Morris. Zij stond erop dat de helft van alle getoonde werken van de hand van een vrouwelijke kunstenaar zou zijn. Bij het lezen van alle naamkaartjes valt het op hoe weinig vrouwen vertegenwoordigd zijn in de meeste musea. Zo is de Artist Rooms volledig gewijd aan een pionier van de Feminist Art, de Frans-Amerikaanse Louise Bourgeois, bekend van haar grote spin-sculpturen, een ode aan haar moeder en alle vrouwen, die het gezin en bij uitbreiding de hele maatschappij in stand houden.

Spin

© The Easton Foundation

Mona en Georgia

Niet verwonderlijk zijn ook de eerste tijdelijke tentoonstellingen gewijd aan vrouwelijke kunstenaars. Een overzicht van de Palestijnse kunstenares Mona Hatoum is nog te zien tot 21 augustus. Fascinerend is haar installatie van ijzeren kooien met op en neer gaande lamp waardoor de hele kamer rondom je lijkt te bewegen. Niet geschikt voor wie snel zeeziek wordt!

Van 6 juli tot 30 oktober is het de beurt aan de Amerikaanse moderniste Georgia O'Keeffe, die je vast kent van de grote bloempatronen, vaak verwijzend naar vagina's.

Mona Hatoum

Beeld: Mona Hatoums installatie van ijzeren kooien. 

Bloem

Beeld: één van de bekendste kunstwerken van Georgia O'Keeffe.

Tekst: An Brouckmans 

Bekijk meer

Za-lig: de jongens van 'Stranger Things' bewijzen zangtalent in video
Hij is er weer: de mooiste kerstcommercial van het jaar
Celebrities read mean tweets: de Oscareditie
Ge-wel-dig, deze dansact van Ryan Gosling toen hij klein was
Prachtig: Ryan Gosling eert Eva Mendes in speech op de Golden Globes
Hét moment van de Golden Globes: Meryl Streep haalt uit naar Trump
Zien: dit is de trailer van 'Fifty Shades Darker'
Video: Lady Gaga steelt de show in 'Carpool Karaoke'
Video: Feeling & She's Mercedes op de Zoute Grand Prix
Natalie Portman wordt mevrouw Kennedy in 'Jackie'
Deze J'aime la vie cover door Triggerfinger bezorgt je kippenvel
Deze kalligraaf bewijst dat tekenen niet moeilijk hoeft te zijn
Finding Dory
Red Hot Chili Peppers: The Getaway
Our Kind of Traitor
Money Monster