Blog: Kinderen in de jungle

Michaël De Moor

Een paar dagen geleden zag ik een onthutsende reportage over de Jungle van Calais, het grote vluchtelingenkamp waarin duizenden mensen in vaak mensonterende omstandigheden moeten leven. Dat is, helaas, al geen nieuws meer. Maar nu het kamp volgende week zou worden ontruimd en afgebroken, was een reporter op zoek gegaan naar minderjarigen die daar verblijven zonder ouders of familielid.

Dat vond ik ongelooflijk: dat er kinderen – want dat zijn ze tenslotte nog – die zonder enige begeleiding daar moeten overleven. Vaak zijn ze veroordeeld tot de bedelstaf of, erger, worden ze gedwongen zich te prostitueren. Hoe is het mogelijk dat een kind daar belandt, vroeg ik me af. Hebben hun vader en moeder de barre tocht naar Europa niet overleefd? Zijn ze hun ouders tijdens de doortocht verloren? Ik weet het niet.

Wat ik wel weet, is dat ik het een schande vind dat we er niets aan doen. Vaak zijn de vluchtelingen voor hulp aangewezen op vzw’s van vrijwilligers die prachtig werk doen, maar het probleem in se ook niet kunnen oplossen. Want daarvoor is opvang en dus politieke goodwill nodig.

Ik hoop van harte dat de ontruiming, die voor volgende week maandag gepland is, rustig zal verlopen en dat zeker voor de minderjarigen een afdoende oplossing wordt gevonden. Want een beschaafde maatschappij die haar kinderen niet verzorgt, is de naam beschaafd echt niet waard.

 

Lees ook de vorige blogs van Michaël:

Partner Content

Gesponsorde content