© Getty Images.

It’s Britney bitch: hoe een popicoon jarenlang door media en publieke opinie mismeesterd werd

Vandaag verschijnt The Woman in Me, de autobiografie van Britney Spears (41). “Tijd om míjn kant van het verhaal te ­vertellen”, zegt de zangeres strijdlustig. Vooraleer je in het boek duikt: een portret van een jonge en vooral veelbelaagde vrouw aan de hand van iconische momenten uit haar leven en carrière.

The Mickey Mouse Club

In 1990 – Britney Spears is 8 jaar ­– leest haar moeder een advertentie voor audities bij The Mickey Mouse Club, een muzikale tv-show voor en door kinderen, oorspronkelijk bedacht door Walt Disney om potentiële bezoekers te enthousiasmeren voor zijn park. Spears doet auditie, maar ze wordt afgewezen – ze is te jong. Drie jaar later probeert ze het nog een keer: nu slaagt ze wel. Op 15 november 1993 stapt ze, samen met onder anderen Justin Timberlake en Christina Aguilera, voor het eerst The Mickey Mouse Club binnen.

Later zou de moeder van Spears in haar boek Heart to Heart toegeven dat de druk voor de Mouseketeers hoog was. De kinderen zouden er bovendien alcohol gedronken hebben en geëxperimenteerd hebben met drugs. Op de vraag waarom ze haar 11-jarige dochter er dan niet weghaalde, kwam geen antwoord.

Baby one more time

Spears droomt ervan om zangeres te worden. In 1998, vier jaar na het einde van The Mickey Mouse Club, stuurt ze een demo naar enkele platenmaatschappijen. De eerste drie hebben geen interesse, de vierde wil het “wel eens proberen”. Een paar weken later staat ‘Baby One More Time’ bovenaan alle hitlijsten. Wereldwijd. Van het singletje worden meer dan 9 miljoen exemplaren verkocht. A star is born.

Waar wel over gepraat wordt: haar kledingkeuze. En of haar borsten fake zijn. Spears is op dat moment 16 jaar

De wereld – dan nog pre-internet – ziet de jonge zangeres voor het eerst in de videoclip die bij het nummer hoort. Spears wordt erin opgevoerd als een lolita, een geseksualiseerd schoolmeisje in een uniform, het haar in twee vlechtjes. Een imago is born. Een paar maanden later doet ze een fotoshoot voor muziektijdschrift Rolling Stone. De fotograaf laat haar op naaldhakken en in beha poseren tussen de poppen in haar kamer. Niemand vraagt zich af of een minderjarig meisje zich daar goed bij voelt. Waar wel over wordt gepraat: haar kledingkeuze. En of haar borsten fake zijn. Spears is op dat moment 16 jaar.

De breuk met Justin Timberlake

Spears krijgt een relatie met Justin Timberlake, haar maatje van The Mickey Mouse Club die intussen zelf ook een succesvolle carrière heeft uitgebouwd. De vraag die in alle kranten staat: heeft ze haar maagelijkheid aan hem verloren?

Britney Spears als lid van The Mickey Mouse Club

In 2002 gaat het koppel uit elkaar. Niet veel later brengt Timberlake de clip uit van zijn nummer ‘Cry Me a River’, waarin een Britneylookalike te zien is net op het moment dat hij zingt over ontrouw. Voor de media is het duidelijk: Britney is een ‘overspelige slet’. Diane Sawyer, journalist bij Amerikaanse zender ABC, vraagt haar live voor de camera hoe ze haar vriendje in godsnaam zo heeft kunnen kwetsen. “Je hebt de moeders in het hele land teleurgesteld en je bent een slecht voorbeeld voor de kinderen.” Justin krijgt óók vragen in interviews. “Did you fuck her, yes or no?” Waarop hij antwoordt: “Oké ja, ik heb het ­gedaan.” Gevolgd door gejuich en gelach.

Haar huwelijk, haar zonen, haar vechtscheiding

In 2004 trouwt Britney Spears in Las Vegas met haar jeugdvriend Jason Alexander. Slechts 55 uur later wordt het huwelijk ongeldig verklaard. Een paar maanden ­later verlooft ze zich met danser Kevin Federline, die ze drie maanden eerder ontmoet heeft in een nachtclub. Ze trouwen in oktober 2004 en krijgen twee kinderen: Sean Preston Federline wordt geboren op 14 september 2005, Jayden James Federline op 12 september 2006.

De curatele is een rechtsprocedure die vaak gebruikt wordt voor dementerende bejaarden

Zes weken na de geboorte van hun tweede kind vraagt het koppel de scheiding aan wegens ‘onoverkomelijke verschillen’. Federline verdwijnt naar de achtergrond, bij Spears gebeurt het omgekeerde. De schandaalpers opent de jacht. Paparazzi krijgen tot 1 miljoen dollar voor één foto. Ze lijken er een sport van te maken om haar zo onflatteus mogelijk in beeld te brengen, zonder make-up, het haar in de war. Er wordt geïnsinueerd dat ze dronken is of dat ze geen onderbroek draagt. Wanneer er een foto verschijnt van haar achter het stuur met haar baby op schoot, oordeelt de hele wereld: wat een slechte moeder. Achteraf zou blijken dat ze op de vlucht moest voor fotografen en geen tijd kreeg om haar zoon in zijn stoeltje te zetten.

In 'one more time' wordt Britney opgevoerd als lolita

Intussen verandert de scheiding in een vechtscheiding. De inzet: de voogdij over de kinderen. Spears wil het hoederecht, Federline weigert de papieren te tekenen “door de steeds wildere uitspattingen van zijn ex-vrouw”. Hij leest er elke dag over in de krant.

Britney Spears: de inzinking

Na twee bevallingen en een echtscheiding in twee jaar tijd is Spears kwetsbaar. Eind 2007 wordt ze opgenomen in een psychiatrische kliniek. Ze vertrekt daar weer na minder dan 24 uur, waarom is niet geweten. Intussen e­scaleert de vechtscheiding. Wanneer Spears na een bezoek weigert om haar kinderen terug met Federline mee te geven, moet de politie tussenbeide komen. Spears stort in. Ze laat zich ta­toeëren en scheert zichzelf kaal voor het oog van de camera’s. Ze gaat de auto van een paparazzo te lijf met een paraplu. De pers smult. Spears wordt gecolloqueerd. Federline krijgt de voogdij over de kinderen.

De curatele van haar vader

Na haar verplichte opname in de ­psychiatrie oordeelt de rechtbank dat Spears niet stabiel genoeg is om haar eigen welzijn of financiën te bewaken. Haar vader Jamie, die eerder al haar zakelijke belangen behartigde, wordt aangesteld als conservator, samen met een advocaat. Dat betekent dat hij kan en mag beslissen over alle aspecten van haar gezondheid, woonplaats, gezinsleven, carrière en financiën. Het is een rechtsprocedure die doorgaans gebruikt wordt voor dementerende bejaarden. De maatregel is tijdelijk, benadrukt hij. Een jaar later wordt de regeling permanent.

Paparazzi krijgen tot een miljoen dollar voor één foto. Ze lijken er een sport van te maken om haar zo onflatteus mogelijk in beeld te brengen

Vanaf dat moment zit Britney Spears gevangen. Ze kan nergens meer zelf over beslissen. Later zou uitkomen dat ze zelfs geen toestemming kreeg om haar spiraaltje te laten verwijderen, ook al had ze een grote kinderwens. Ze moest vooral hard werken: onder de curatele bleef ze optreden en bracht ze meerdere albums uit. Lees: ze verdiende veel geld. Vader Jamie keerde zichzelf daarvan elke maand een loon uit van 15.000 euro. Britney Spears zelf moest het doen met een kleine 2.000 euro per week.

#FreeBritney

In 2020 probeert ze een eerste keer om via de rechtbank de bewindvoering te laten stopzetten. “Ik wil mijn leven terug”, zegt ze. Op haar familie moet ze niet rekenen. Met haar moeder wil ze al jaren geen contact meer: volgens de zangeres was de curatele háár idee. Ook de band met haar jongere zus is slecht. De fans blijven haar wel steunen. Ze lanceren de hashtag #FreeBritney, ze zijn ervan overtuigd dat het niet goed gaat met de zangeres en ze zien noodsignalen in haar posts op sociale media. Verborgen noodsignalen, want al haar accounts worden gecontroleerd door haar vader.

Britney Spears met toenmalige vriend Justin Timberlake

Wanneer een fan onder een van haar posts schrijft ‘trek volgende keer een geel topje aan als je in gevaar bent’ en Spears in de volgende post daadwerkelijk een geel topje draagt, is het hek van de dam. ­#FreeBritney wordt een heuse beweging. De leden komen op straat en lanceren een petitie die in enkele dagen tijd door tienduizenden mensen wordt ondertekend.

Eerherstel

In 2021 maakt The New York Times een documentaire over haar: Framing Britney Spears. De Amerikaanse krant onderzoekt hoe het kan dat de curatele van haar vader intussen al dertien jaar duurt en – wellicht nog schokkender – ze toont hoe Spears al jarenlang door de media wordt behandeld. De perceptie van het publiek verandert. Wat ze zien is geen overspelige vrouw, geen slechte moeder: ze blijkt een mens van vlees en bloed. Mét gevoelens. Justin Timberlake – van wie in de documentaire wordt gezegd dat hij Spears bewust in een slecht daglicht plaatste om zijn eigen carrière te boosten – wordt op sociale media hard aangepakt.

Britney probeert de publicatie van haar memoires tegen te houden om de tekst alsnog te laten aanpassen, maar de uitgeverij wil er niet van weten

Hij biedt Spears zijn excuses aan via een post op Instagram. “Ik wil mij excuseren voor de momenten in mijn leven die hebben bijgedragen aan het probleem.” Ook moeder Lynne verontschuldigt zich bij haar dochter via een post op sociale media. Het antwoord van Spears laat niet op zich wachten: “Rot op en neem je verontschuldigingen mee.”

Vrijheid

Eind september 2021 staat Britney Spears opnieuw voor de rechtbank. Ze getuigt over de curatele van haar vader, ze beschrijft hoe het voelt als mishandeling. “Ik wil gewoon mijn leven terug”, zegt ze opnieuw. Dit keer geeft de rechter haar gelijk. De erkenning van Jamie Spears als bewindvoerder wordt ingetrokken. Hij verliest daarmee ook het zeggenschap over haar kapitaal, ruim 50 miljoen euro. John Zabel, een boekhouder uit Californië, neemt de curatele over. Midden november wordt ook hij uit zijn taak ontzet: Spears is vrij. Er wordt een onderzoek opgestart naar eventuele wanpraktijken van ­vader Jamie tijdens zijn jaren als ­bewindvoerder. 

Een derde huwelijk en scheiding

2022 begint goed voor Britney Spears. Ze post veel op Instagram, vaak gewaagde dansjes in weinig verhullende outfits. Ze lijkt een tiener die net sociale media heeft ontdekt – wat op een manier ook zo is. Ze verlooft zich met de twaalf jaar jongere Sam Asghari, een Iraans-Amerikaans model en fitnesstrainer en op 11 april 2022 maakt ze bekend dat ‘haar droom is uitgekomen’ en dat ze zwanger is. Helaas volgt slecht nieuws: “Met het grootste verdriet melden we dat we onze wonderbaby vroeg in de zwangerschap zijn verloren.” Ze zegt erbij dat ze zullen blijven proberen om hun gezin uit te breiden. Het mag niet zijn: het koppel trouwt in juni, veertien maanden later kondigen ze de scheiding aan. In de pers verschijnen berichten over haar vermeende bedrog. Bovendien claimt haar intussen ex-man dat ze hem meermaals fysiek zou hebben belaagd.

Britney Spears met Kevin Feaderline

Eind 2022 pookt ook Federline het vuur op. In Brits dagblad Daily Mail vertelt hij dat de kinderen al een tijdje geen contact meer willen met hun moeder, onder andere door de halfnaakte foto’s en video’s die ze deelt op Instagram. Niet veel later zoekt hij via zijn advocaat contact met Spears: hij wil met de jongens naar Hawaii verhuizen en omdat ze nog minderjarig zijn, moet zij daarvoor toestemming geven. Dat doet ze. “Ze laat hen ontsnappen van het vergrootglas waar ze in Los Angeles onder liggen”, aldus haar advocaat.

De biografie

Na alles wat er is gebeurd wil Spears haar kant van het verhaal vertellen. Ze kondigt aan dat ze haar autobiografie gaat uitbrengen en sluit een deal van 15 miljoen dollar met Amerikaanse uitgeverij Gallery Books, die al liet weten dat de inhoud ‘baanbrekend’ is en ‘veel zal losmaken’. Helaas zijn de memoires gedateerd nog voor ze zijn verschenen: er wordt met geen woord in gerept over de scheiding van Asghari. Spears probeert de publicatie tegen te houden om de tekst alsnog te laten aanpassen, maar de uitgeverij wil er niet van weten. “Ze heeft haar rechten om zich er nog mee te bemoeien voorgoed afgestaan”, klinkt het. Op een trieste manier maakt dat de cirkel rond: blijkbaar heeft Spears nog steeds niets te zeggen. Zelfs niet over haar eigen ­levensverhaal. 

‘The Woman in Me’ verschijnt op 24 oktober bij Kosmos ­Uitgevers (€22,99).

Tekst: Evelien Roels.

Meer cultuur:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content