Blog: de citytrip waar je nooit aan dacht!

Tanja Dierckx

Chef Cultuur Tanja Dierckx ging citytrippen in Tirana en was aangenaam verrast door de hipfactor van deze stad.

 

Om professionele redenen (wat een rotjob heb ik toch!) verzeilde ik enkele weken geleden in Tirana. Neen, je hoeft niet snel te googlen, ik zal het gewoon verklappen: Tirana is de hoofdstad van Albanië.

Toen ik vernam waar ik zou gaan citytrippen, dacht ik: Albanië is waarschijnlijk het enige land in Europa waar ik nog niet geweest ben. Na snel googlen wist ik beter. Het is het land dat me over de helft tilt. Ik ben nu in 26 van de 51 Europese landen geweest – ik had even over het hoofd gezien dat de Sovjet-Unie en Joegoslavië ergens onderweg uiteengevallen zijn in heel veel aparte landen.

Tirana, dus. Mediterraans gevoel, maar zeker niet zoals in Rome of Madrid. Balkansfeertje, maar zeker niet zoals in Athene of Sofia. Voor mij redelijk onvergelijkbaar, eigenlijk. Het is een eerder kleine stad, die zich uitstrekt over een strakke boulevardlijn van het Skanderbegplein – over de Lanë – tot het Moeder Teresaplein. Dit is het officiële Tirana, met monumentale gebouwen en musea, clean en overzichtelijk.

Natuurlijk voel je dat communistisch verleden. Maar dat stoort niet, de moderne Tiranezen dragen hun geschiedenis zonder schroom. Geen geleuter over 46 jaar communistisch bewind (tot in 1991), waarvan het grootste gedeelte onder despoot Enver Hoxha die het hele land vol bunkers plantte. Integendeel, even buiten de stad is Bunk’Art een geweldige attractie: een ondergronds complex van vijf verdiepingen en met 106 kamers, waaronder tal van suites en een cinemazaal. Vroeger moest het de mensen beschermen tegen een invasie, nu is het een oorlogsmuseum en tegelijk een exporuimte met videokunst, midden in de natuur. Cool.

Maar terug naar de stad. Wat is me bijgebleven? Dan denk ik aan The Cloud, een wit stalen framework met plexi schijven van de Japanse architect Sou Fujimoto. Een letterlijk ’toegankelijk’ kunstwerk langs die grote boulevard dat vaak bezet wordt door sociale en culturele happenings. Of de prachtige Et’hem Bey-moskee, waar mensen niet alleen samenkomen om te bidden, maar ook om een praatje te slaan of waar ze gewoon de krant lezen. Dan denk ik aan het knappe vintagecafé Radio Bar. En ook aan de frisse cocktail die ik proefde in Pepper Lounge.

Deze twee laatste etablissementen liggen in de überhippe wijk Blloku, het kloppend hart van Tirana. Vroeger was dit de plaats waar de communistische elite in alle decadentie huishield, nu is het een ietwat chaotische oase van cafés, koffiehuizen, lounge bars, restaurants en boetieks. Er hangt een relaxte sfeer die je zelden in een hoofdstad tegenkomt. Dit is misschien wel de grootste verrassing: Tirana is hip!

Neen, er is niet gigantisch véél te zien in Tirana, maar het is een charmante sfeerbelevenis met enkele sterke eyecatchers. Trouwens, enig idee hoe mensen reageren als ik vertel dat ik in Tirana was (nadat ze te weten komen dat het in Albanië ligt)? ‘Is dat daar niet gevaarlijk met die maffia?’, is de meest gestelde vraag. Wel, daar heb ik niks van gemerkt – met de Albanese maffia kwam ik vooral in aanraking in mijn geboortestad Antwerpen. Waarschijnlijk bestaat die er wel, maar drie dagen is te kort om de criminele krochten van een stad te doorgronden. Qua veiligheidsgevoel geef ik Tirana een zeer hoge score. En het is er spotgoedkoop, dat is ook meegenomen.

Als je in de buurt bent of je bent zo’n echte citytripper die die 50 andere Europese hoofdsteden al heeft gezien: zeker doen!

The Cloud, Et'hem Bey-moskee en Radio Bar in Tirana

Lees hier alle blogs van Tanja Dierckx

Jetairfly brengt je op een kleine drie uur naar Tirana vanaf € 119,98 heen en terug, www.tuifly.be. In FEELING van 21 september kan je kennismaken met vier bijzondere citytrip-bestemmingen: Tel Aviv, Belfast, Reykjavik en Tirana.

Partner Content

Gesponsorde content