Home Lifestyle Cultuur Dé biografie: Václav Havel
Dé biografie: Václav Havel

Niet iedere schrijver schopt het tot president. Václav Havel was het beide én meer. Havel bleef in het communistische Tsjechië hardnekkig met zijn pen oppositie voeren en werd daarom tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeeld. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 werd hij president en ook die rol vervulde hij met veel passie. Hij was een gedreven, maar een gekwelde man die vaak aan zichzelf twijfelde. De uitgebreide en indrukwekkende biografie die zijn goede vriend Michael Žantovský over hem schreef, zet een levensecht portret van hem en van een woelig stuk Europese geschiedenis neer.  

Boek

Václav Havel, Michael Žantovský, Uitgeverij Bezige Bij

>>Shop nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog meer grote biografieën

Hij was getalenteerd, grappig, geliefd, en ja, ook redelijk depressief en verslaafd aan ongezonde dingen. Het leven viel hem te zwaar om door te gaan, en in augustus stapte hij eruit. We zullen het moeten doen met zijn stevige nalatenschap: films zoals Dead Poets Society, Awakenings en Patch Adams, de onvergetelijke Mork from Ork en zijn mooie, minzame gezicht. En nu is er ook de biografie met de toepasselijke titel Robin Williams – Als het lachen stopt, een stevig gefundeerde bio zoals we die graag lezen.

Robin Williams – Als het lachen stopt, Emily Herbert, Kosmos Uitgevers.

>>Shop nu

 

De jonge Suzanne Leenhoff reist vanuit Nederland naar Parijs om daar haar pianostudie verder te zetten en les te geven. Ze raakt er ongehuwd zwanger, maar het wordt nooit duidelijk of schilder Edouard Manet (waarschijnlijk onvruchtbaar door syfillis) of zijn vader de verwekker is van het kind. Toch trouwt Manet jaren na datum met Suzanne die in haar eigen salon alle grote impressionisten en schrijvers van die tijd ontvangt. Suzanne en Edouard Manet leest als een wervelend avontuur vol getormenteerde kunstenaars en romantische intriges. Heerlijk boek voor als je je kunstkennis nog eens wilt ophalen.

Suzanne en Edouard Manet, Thera Coppens, Uitgeverij Meulenhoff

>>Shop nu

 

Weinig historische figuren spreken zo tot de verbeelding als Napoleon Bonaparte. Deze onbekende Corsicaan schopte het tot Franse keizer en kon na de woelige Franse revolutie de bevolking er ook nog eens van overtuigen dat hij hun grote (maar erg ijdele) redder was. Bart Van Loo, waarschijnlijk de meest enthousiaste schrijver over onze zuiderburen, vertelt met veel verve en anekdotes over Napoleons op- en neergang in de schaduw van een revolutie die de wereld voorgoed veranderde. Dit boek is meteen het perfecte kerstcadeau voor familieleden die nooit genoeg krijgen van geschiedenis en/of La Douce France.

Napoleon. De schaduw van de revolutie, Bart Van Loo, Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen

>>Shop nu