Home Lifestyle Cultuur Dé cultuurtip: Najaarsopera’s

Dé cultuurtip: Najaarsopera’s

Dé cultuurtip: Najaarsopera's

Naar de opera gaan is méér dan een voorstelling bekijken. Je komt in een andere wereld terecht, in een ander tijdperk, in gebouwen met rode coulissen en pluchen zeteltjes. Onze Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent start in september met het nieuwe seizoen en vanaf zaterdag 23 augustus kun je kaarten bestellen. Opera is hot, en geloof maar dat het er zal stuiven in die twee prachtzalen in Antwerpen en Gent.

Vlaamse opera Antwerpen, Frankrijklei 3, 2000 Antwerpen
Vlaamse Opera Gent, Schouwburgstraat 3, 9000 Gent

Reserveren vanaf 23/8

>>Reserveer nu

>>Ontdek hier een wegenkaartje van Antwerpen

>>Ontdek hier een wegenkaartje van Gent

 

Onze opera-aanraders

Wraaklustige dochter

Het operaseizoen start met het verhaal van Elektra, een ode aan de kracht van jeugdige rebellie. Al loopt het niet zo best af met de potige Griekse die de moord op haar vader Agamemnon wil wreken. Doelwit zijn haar moeder Klytaimnestra en haarminnaar Aigisthos en zij rekent daarbij op de hulp van broer Orestes. De bloederige perikelen van dit disfunctionele gezin, geschreven door Sophocles, zijn grandioos op de explosieve muziek van Richard Strauss.

Elektra: vanaf 12/9 in Antwerpen, vanaf 27/9 in Gent.

Superverleider

Mozarts opera over de legendarische lady killer werd kort na de lancering in 1787 van de podia gebannen wegens weinig succes, vandaag behoort Don Giovanni samen met Cosí Fan Tutte en Le Nozze di Figaro tot zijn 'grote Italiaanse drie'. Don Giovanni vertelt de mythe van Don Juan: een beroepsverleider haalt zich de woede van verlaten vrouwen en bedrogen verloofdes op zijn hals. Als hij ook nog eens een boze schoonvader in een duel om het leven brengt, lijkt zijn lot bezegeld. Maar zal iemand dit meesterbrein te pakken krijgen? De Vlaamse Opera herneemt deze driedelige Mozart-cyclus met Don Giovanni als tweede attractie.

Cosí Fan Tutte: vanaf 14/12 in Antwerpen, vanaf 9/1 in Gent
Don Giovanni : vanaf 17/3 in Antwerpen
Le Nozze de Figaro : vanaf 16/6 in Gent

Akhnaten

1345 VC. Farao Amenhotep IV installeert een monotheïstische cultus rond de zonneschijf Aten en noemt zichzelf Akhnaten, 'hij die de zonneschijf genegen is'. Hij bouwt een nieuwe hoofdstad en brengt veel verandering teweeg, maar gaandeweg vervreemdt hij samen met zijn vrouw Nefertiti van de echte noden van zijn volk. Dat wordt zijn ondergang, want conservatieve priesters van het oude regime sporen de Egyptenaren aan om hun farao ten val te brengen… Een knappe opera met een hypnotiserende score die het werk is van de onvolprezen minimalistische componist Philip Glass. Walter Van Beirendonck tekent voor de kostuums.

Akhnaten : vanaf 13/2 in Antwerpen, vanaf 4/3 in Gent