Home Lifestyle Cultuur Dit mag niet je missen tijdens de week van het bos

Dit mag niet je missen tijdens de week van het bos

Dit mag niet je missen tijdens de week van het bos

Van 12 tot 18 oktober vindt de Week van het Bos plaats en die staat dit jaar volledig in het thema van 'natuurhelden'. Plan deze week een uitje, trek je laarzen aan en snuif de frisse herfstlucht op! Feeling geeft alvast haar favoriete bossen prijs. 

Onze aanrader: De Week van het Bos in De Averegten 

Op zondag 18 oktober kan je in provinciaal domein De Averegten terecht voor De Week van het Bos. Ontdek de geuren, kleuren en sferen van het bos met heel het gezin. Ga op zoek naar de echte herfstschatten zoals vruchten en bladeren. De dingen die je niet kan meenemen, zoals sporen van dieren of paddenstoelen, kan je dan fotograferen of schetsen. Aan het einde van de tocht staat een team van gidsen paraat om samen met jou de vondsten te bewonderen, te determineren of misschien zelfs op te eten. 

Afspraak aan de Blokhut in De Averegten om op zondag 18 oktober om 14 uur, de activiteit eindigt om 17 uur. Meer informatie vind je hier

Bos

 

5 beeldschone bossen

1. Gastronomie in Meerdaalwoud

Vroeg of laat moet je naar het Meerdaalwoud bij Leuven. Dit eeuwenoude woud is het grootste gemengde loofbos van Vlaanderen. Tussen de elzen, beuken en lorken kun je bij schemering reeën spotten of hoor je bonte spechten tegen het hout hameren. Dineer daarna in stijl bij Restaurant Spaans Dak aan recreatiepark Zoet Water. Dit 16de-eeuwse landhuis is een eigentijds restaurant in een heldere designstijl. 

 

2. Feesten in Ter Kamerenbos

Het Ter Kamerenbos is een fijne uitloper van het Zoniënwoud. Een groene oase vol fiets- en wandelwegen, die uit een bosgedeelte en een park in Engelse stijl bestaat. Probeer zeker brasserie Chalet Robinson die je alleen met een overzetbootje kunt bereiken. Of pik de spetterende feestjes in The Wood mee, een trendy bar in een van de oudste erfgoedgebouwen van het park. 

 

3. Kunst kijken in Mariemont 

Het bos van Mariemont is een Henegouwse parel. Door het bos lopen tal van stroompjes en je komt er lieflijke waterbronnen tegen. Vleermuizen en zeldzame salamanders voelen zich hier thuis. Net als de royals vroeger en kunstliefhebbers nu. In het prachtige Domein van Mariemont vind je namelijk een indrukwekkend museum. Het moderne Koninklijke Museum van Mariemont toont dan ook een indrukwekkende verzameling Doorniks porselein, kunstschatten uit het oude Egypte, Griekenland, Rome, China en Japan. 

 

4. Lekker eten in het muziekbos 

Muziekbos…zo'n naam spreekt tot de verbeelding. 'Muziek' komt echter niet van het geluid van de ritselende bladeren, maar van het oud-Keltisch woord 'muz' of moeras. In dit fraaie bos domineren statige beuken. Bovendien ben je hier in de Vlaamse Ardennen, dus je klimt wat af tijdens je wandelingen. Gelukkig kun je na al die sportieve inspanningen uitblazen in De Boekzitting. Deze frisse bistro serveert vooral vis- en wildspecialiteiten, en taart en pannenkoeken in de namiddag. Dappere buitenmensen kunnen zelfs een picknick reserveren.

 

5. Luxespa in het Zoniënwoud 

Misschien wel het oudste en zeker één van de grootste bossen van ons land is het Zoniënwoud. Deze klassieker ten zuiden van Brussel staat vooral bekend om zijn oude beukenaanplantingen. In het Zoniënwoud zijn ook parken, kastelen en kloosters te vinden. Maar vergis je niet, dit is een volbloed bos met eekhoorns, reeën, haviken, vleermuizen en zelfs (schuwe) everzwijnen. Stiekem vinden wij het vooral zalig dat Hotel Dolce La Hulpe hier ligt met de fantastische Spa Cinq Mondes. Daar kun je je laten verwennen met bad- en beautyrituelen uit de hele wereld.

 

Op zoek naar nog meer leuke activiteiten om in de herfst te doen? Bekijk dan zeker deze 3 culturele uitstapjes om dit jaar nog te doen en 5 historische gebouwen die je niet mag missen.