Fatma Taspinar over Jürgen Conings, jeugdzaken en het leven post-corona

Ze vertalen de actualiteit dagelijks naar je scherm. Maar wat van het afgelopen jaar is op hun netvlies blijven branden? Drie nieuwsvrouwen over hun hoogtepunten van 2021. Dit viel er op voor VRT nieuwsanker Fatma Taspinar. 

Welk nieuwsmoment was onvergetelijk voor je?

“De dag dat Jürgen Conings werd gevonden. Als justitiejournalist was ik vanaf het begin met de zaak bezig en hoe langer hij onvindbaar bleef, hoe meer de spanning steeg. Het kon ieder moment gebeuren, maar niemand wist wanneer natuurlijk. Op dat moment was ik het journaal aan het presenteren, ik wilde net aan de laatste intro voor de sport beginnen toen het nieuws binnenkwam. Tijdens de sport heb ik nog gauw wat telefoons gedaan om zeker te zijn dat hij echt gevonden was. Op dat moment was het in België hét nieuws; iedereen zat thuis wegens corona en wachtte op wanneer Jürgen Conings gevonden zou worden. De complottheorieën tierden welig. De boswachter en de burgemeester die in het verhaal opdoken; het was surrealisme op zijn Belgisch. Maar ook bijzonder triest voor zijn familie natuurlijk.”

Als er feiten met jongeren plaatsvinden, raakt dat me als jeugdcriminoloog altijd

Welk nieuws heeft je het meest geraakt?

“Ik ben jeugdcriminoloog van opleiding en als er feiten met jongeren plaatsvinden, raakt dat me altijd. Dit jaar zijn er verschillende zaken geweest waarbij jongeren als slachtoffer of verdachte in het nieuws kwamen en waarvan bleek dat de ouders al lang aan de alarmbel hadden getrokken, maar dat hun kind door plaatsgebrek niet opgevangen kon worden. Zoals het 14-jarige meisje uit Gavere dat slachtoffer werd van een groepsverkrachting en later zelfmoord pleegde. Een vreselijk triest feit. Nadien bleek dat het meisje eerder gespecialiseerde hulp had gevraagd omdat ze zich niet goed in haar vel voelde, maar geweigerd was omdat er geen bed voor haar vrij was. Maar wat me even hard raakt, is de zaak van de moord in Beveren waarbij drie minderjarige verdachten waren. De ouders van een van hen hadden de politie al langer gewaarschuwd dat het op een dag zou mislopen met hun zoon. Het zou je kind maar zijn, een 14-jarige die door wat voor omstandigheden dan ook tot zoiets overgaat. Dat raakt me enorm.”

Wat was dit jaar de belangrijkste stap in je carrière?

“De presentatie van het 7-uur journaal. Dat is de plek van Martine Tanghe, een eervolle plek.”

Wat beschouw je als dé maatschappelijke trend van 2021?

“Dat de mensen na de ‘bevrijding’ uit de coronaperiode weer heel snel terugvallen in hun oude gewoontes. Tijdens de lockdowns hadden velen het over de voordelen van het nieuwe normaal. Een ander leven, minder gejaagd, minder afspraken, minder in je auto springen om ergens te zijn. Maar zodra het kon, waren we weer als vanouds bezig. Het is zelfs nog erger geworden met de files, die zijn echt verschrikkelijk momenteel. Het is jammer, maar we hebben niets onthouden van de coronacrisis.”

 

Lees ook:

Foto door: Manuel Mendoza

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content