Feeling Boekenclub: 9 must-reads geselecteerd door onze boekenexpert

Ans Vroom

Ah, lezen in oktober... Regenachtig en grauw? Dan rol je knus op in je zetel met een dekentje en een goed boek. Mooie herfstdag? Lekker lezen in de laatste warme zonnestralen van het jaar klinkt als muziek in onze oren. Indien je nog nood hebt aan boekeninspiratie, tipt boekenexpert Ans Vroom negen exemplaren die je deze maand in huis moet halen.

Elektra – Jennifer Saint

Ik twijfelde even om aan dit boek te beginnen (het gevolg van een overdosis Griekse mythen in de middelbare school), maar na enkele pagina’s was ik compleet verkocht. De Trojaanse oorlog wordt hier op magistrale wijze verteld vanuit het standpunt van drie vrouwelijke sleutelfiguren. De vrouwen zijn gedwongen om machteloos toe te kijken hoe de ontembare ego’s van hun vaders en mannen leiden tot niets dan dood en verderf. En zo blijkt een verhaal van duizenden jaren geleden plots pijnlijk actueel. Een mokerslag.

boekentips

Elektra – Jennifer Saint – Uitgeverij Orlando 

Wat stilte wil – Arthur Japin 

We schrijven 1885. Anna Witsen wil niets liever dan een carrière uitbouwen als zangeres, een jobkeuze die voor een meisje uit haar milieu ondenkbaar is. Maar dat is buiten het koppige karakter van Anna gerekend, die voelt dat de tijden aan het veranderen zijn. Japin doet in deze roman opnieuw wat hij het beste kan: historische figuren tot leven laten komen in een virtuoos geschreven verhaal, deze keer met een grote feministische inslag.

boekentips

Wat stilte wil – Arthur Japin – De Arbeiderspers 

De gouvernante – Wendy Holden

Dit verhaal is gebaseerd op het leven van Marion Crawford, die als 22-jarige een job krijgt aangeboden als nanny van de Britse prinsesjes Elizabeth en Margaret. De idealistische gouvernante moet constant opboksen tegen de ouderwetse overtuigingen van Buckingham Palace. Toch ontpopt ze zich tot de stuwende kracht achter de toekomstige koningin. Een heerlijk ontspannende roman om duimen en vingers bij af te likken!

boekentips

De gouvernante – Wendy Holden – Ambo/Anthos uitgevers

Vladimir – Julia May Jonas

Wanneer de man van een populaire literatuurprofessor beticht wordt van grensoverschrijdend gedrag, begint ook haar positie aan de universiteit waar ze samen lesgeven te wankelen. Aanvankelijk houdt ze stand, tot ze halsoverkop verliefd wordt op een jongere collega, die in haar een ontembare passie doet ontbranden. Dit actuele romandebuut van toneelschrijfster Julia May Jonas is grappig, scherpzinnig en pijnlijk herkenbaar voor iedere vrouw die de veertig gepasseerd is.

boekentips

Vladimir – Julia May Jonas – De Geus

Wij zijn de wereld – Jostein Gaarder

In zijn eerste bestseller De wereld van Sofie, die destijds meer dan 50 miljoen keer verkocht werd, maakte de Noorse Jostein Gaarder filosofie toegankelijk voor een breed publiek. Ondertussen is hij een zeventiger, die zijn eigen levensfilosofie wil delen met zijn zes kleinkinderen. Het boek is opgevat als een brief aan de jongere generaties, en vat alles wat de schrijver leerde gedurende zijn leven samen in 200 heldere, toegankelijke pagina’s. Ik vermoed dat niet alleen Gaarders kleinkinderen blij zullen zijn met deze boeiende levensles.

boekentips

Wij zijn de wereld – Jostein Gaarder – Uitgeverij De Fontein 

Het spelboek voor vrouwen die nog kunnen lachen tijdens de zwangerschap – Nele Reymen

Komisch schrijftalent Nele Reymen heeft een patent op het relativeren van ongemakkelijke situaties. Als jonge moeder van twee geeft ze met dit doeboek een onverbloemde inkijk in de absurditeit van een zwangerschap. Alle cliché’s komen aan bod, van hormonale schommelingen tot constipatie en een vermiste slijmprop. De combinatie van de droge humor van Reymen met de hilarische illustraties van Jenny Stieglitz zal ongetwijfeld een glimlach toveren op het gezicht van iedere mama in spe. Het perfecte babyshower-cadeau dus! (Al vermoed ik dat het vooral de moeders zijn die hun zwangerschap al achter de rug hebben, die zullen schateren tot hun bekkenbodemspieren het begeven.)

boekentips

Het spelboek voor vrouwen die nog kunnen lachen tijdens de zwangerschap – Nele Reymen – Borgerhoff & Lamberigts

Half leven – Aya Sabi

Een vrouw heeft in haar leven vele rollen te vervullen. Die van dochter, moeder, grootmoeder, geliefde, echtgenote en soms ook weduwe. De Belgische schrijfster Aya Sabi, die roots heeft in Nederland en Marokko, onderzoekt al deze rollen in haar debuutroman. Op zintuiglijke wijze verstrengelt ze haar herinneringen aan beide culturen in een familiekroniek over hoe pijn generaties lang kan blijven nazinderen. De vrouwen in haar boek houden zichzelf, elkaar én de lezer een spiegel voor.

boekentips

Half leven – Aya Sabi – Das Mag 

Jaargetijden – Bernard Dewulf

Net voor schrijver en columnist Bernard Dewulf in december 2021 overleed, stuurde hij het manuscript voor Jaargetijden naar de uitgeverij. De wetenschap dat dit zijn allerlaatste boek is geworden geeft de verhalen voor de lezers een extra laagje melancholie. Zoals altijd zijn het kleine, poëtische vertelsels over de alledaagse dingen die de schrijver beroerden. Maar deze keer zijn thema’s als ouder worden en afscheid nemen nooit veraf. Somber wordt het echter nooit, enkel wanneer je beseft dat Dewulf nooit meer opnieuw zoveel schoonheid bij elkaar zal schrijven.

boekentips

Jaargetijden – Bernard Dewulf – Uitgeverij Atlas Contact 

Er was eens een dapper meisje – Karen Hellemans

Er kunnen nooit genoeg positieve vrouwelijke rolmodellen zijn. Dat dacht ook Libelle-hoofdredactrice Karen Hellemans, toen ze vijftig verhalen over dappere, Belgische vrouwen bundelde tot een sprookjesachtig (voor)leesboek voor jonge meisjes. Grote namen als Kim Gevaert en Siska Schoeters staan tussen minder bekende vrouwelijke dichters, kunstenaars en wetenschappers. De prachtige, feeërieke illustraties van Stephanie Dehennin missen hun doel niet: kleine meisjes groots laten dromen.

boekentips

Er was eens een dapper meisje – Karen Hellemans – Pelckmans

Meer cultuur:

Partner Content

Gesponsorde content