Een goed voornemen: geniet eens wat vaker van een goed boek. Nood aan inspiratie? Dit zijn de toppers van het moment.

feeling-favoriet van het moment

Als Emily Pine gebeld wordt dat haar vader in Griekenland in een ziekenhuis ligt leeg te bloeden, wordt ze geconfronteerd met haar jeugd, waarop haar schrijvende, alcoholistische vader een grote stempel drukte. In de andere hoofdstukken onderzoekt ze haar worsteling met haar onvruchtbaarheid en het seksueel geweld waarmee ze als meisje te maken kreeg. Alles wat ik niet kan zeggen belandde onverwachts, maar terecht op nummer één in de Ierse bestsellerlijsten. Dit is dan ook autobiografisch proza van de bovenste plank, waarin een jonge vrouw de balans opmaakt van haar leven en zichzelf als uitgangspunt neemt om over alle kleine en grote taboes te schrijven waar vrouwen mee worstelen. Een debuut dat je wilt lezen en daarna gegarandeerd cadeau zult geven.

Alles wat ik niet kan zeggen, Emily Pine, New Amsterdam

De kapitein en de Glory – Dave Eggers

Als de oude kapitein beslist om het schip te verlaten, duikt een nieuwe, luidruchtige opvolger op. Hij draagt een hoed met gele veer en heeft een afkeer van spinnen. In geen tijd ontslaat hij iedereen die het schip op koers kan houden en zet hij zakkenvullers en intriganten, zonder enig normbesef of een greintje intelligentie, aan het roer. Dave Eggers liet zich eens goed gaan in deze hilarische, confronterende satire over het huidige Trumpiaanse Amerika.

De kapitein en de Glory, Dave Eggers, Lebowski

De Storm – Jens Christian Grøndahl

Schrijver Adam Huus rijdt met zijn vrouw naar Jutland, waar ze voor haar demente vader gaan zorgen. Een paar telefoontjes zetten zijn leven echter op z’n kop. Zijn dochter is drugsverslaafd en heeft een psychose ontwikkeld. Zijn zoon weet niet of hij nog wel met zijn bazige vrouw naar de fertiliteitskliniek wil. En dan is er nog zijn uitgever die in een MeToo-storm is beland. Jens Christian Grøndahl schrijft pijnlijk eerlijk over de onmacht van liefde en over het verlangen om alles achter je te laten.

De Storm, Jens Christian Grøndahl, Meulenhoff.

De jachtpartij – Lucy Foley

Thriller. Een oude groep studievrienden huurt een luxueuze lodge in de Schotse Hooglanden om Nieuwjaar te vieren. Al snel blijkt dat die er heel wat barsten zijn gekropen in de vriendschap. En wanneer de groep door sneeuw wordt afgesloten van de buitenwereld, komen geheimen uit het verleden naar boven. En dan is er nog de jachtopziener met PTSS. Wanneer er iemand dood wordt aangetroffen, stel je jezelf meteen veel vragen. Wie is het slachtoffer? En wie is de dader?

De jachtpartij – Lucy Foley – Boekerij – Hier verkrijgbaar

Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou

Roman. Soumia en Luc wonen bij elkaar in de buurt, maar kennen elkaar niet. Terwijl Soumia niets liever wilt dan het verleten achter zich laten, blijft Luc hangen in het verleden. Ze leren elkaar bij toeval kennen en komen voor verscheurende keuzes te staan.

Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou – Uitgeverij Angèle – Onder andere hier verkrijgbaar

Meer cultuurtips: