It’s a family affair: 6 bingewaardige familiesaga’s

Van ‘Downtown Abbey’ tot ‘Van vlees en bloed’; waarom duiken we zo graag in het al dan niet fictieve leven van andermans clan? Het succes van de familiesaga’s verklaard.

“Al van in het begin zien we dat fictieve verhalen op televisie vaak draaien rond een zogenoemde ‘nucleus’, de kern van een grote gemeenschap of familie, en hoe mensen zich daarbinnen tot elkaar verhouden”, zegt Sofie Van Bauwel, mediaprofessor aan de UGent. “In dagelijkse soaps zoals Thuis of Familie is dat vaak de achtergrondsetting die je in het verhaal zuigt. Je kunt met verhalen over een familie onmiddellijk gevarieerde personages neerzetten, waarbij iedereen zich wel kan vereenzelvigen met een van hen. Bovendien vormt de familie een draagvlak om boeiende verhalen doorheen de tijd te vertellen. Je ziet Frank en Simonneke uit Thuis ook ouder worden. Je leeft met hen mee, alsof het om je eigen familie gaat.”

Waarom kijken mensen toch zo graag binnen in de al dan niet fictieve wereld van andermans familie, en al zeker naar de sensationele intriges van de superrijken in hun afgelegen en afgeschermde villa’s? Volgens Van Bauwel schuilt de aantrekkingskracht in de grote emoties. “De machtsstrijden, de miserie, het geluk, het verlies. En dan het besef dat de emoties die ook de rijken der aarde te beurt vallen, niet zo hard verschillen van die van de gewone man of vrouw in de straat. Ook het ziekmakende van een familie trekt ons aan. Het disfunctioneren, de onmogelijkheid om met elkaar om te gaan.”

6 x bingewaardige familiesaga’s

1. The sopranos

De reeks over maffiabaas/familieman Tony Soprano werd een van de eerste grote successen voor HBO en had op haar hoogtepunt in de VS kijkcijfers waar de meeste series op die betaalzender enkel van kunnen dromen. Niet slecht voor een reeks die niet alleen ging over een maffiabaas met een bazige moeder en psychische problemen, maar gaandeweg zoveel meer werd. Goodfellas gemengd met All in the Family.

Beschikbaar op Streamz.

Familiesaga's

2. Six feet under

Een messcherpe serie over een familie begrafenisondernemers, maar in se één lange ode aan het leven, die elke aflevering sarcastisch genoeg met een sterfgeval begint. Vijf schitterend grappige seizoenen lang leef je mee met de familie Fisher, die helemaal gebroken wordt na de onverwachte dood van hun vader. En bij de allerlaatste aflevering laat je je tranen de vrije loop.

Beschikbaar op Streamz.

Familiesaga's

3. Downton Abbey

Voor wie de Downton Abbey-trein in 2010 gemist heeft, is het hoog tijd om in de complexe wereld van de aristocratische en schatrijke familie Crawley en hun groot landhuis begin 20ste eeuw te duiken. Een wereld vol kopjes thee en korsetten, met verhaallijnen vol onbeantwoorde liefdes, schandalen en intriges. In 2013 werd deze soap door meer dan 120 miljoen mensen gevolgd en hij bracht het stoffige genre van het Brits kostuumdrama terug helemaal en vogue.

Beschikbaar op VRT Nu.

Familiesaga's

4. Van vlees en bloed

Een tragikomisch epos over de Vlaamse slagersfamilie Vangenechten, dat begint met de verrassende terugkeer van de verloren zoon in het bedrijf. Oneliners zoals ‘ik zen nogal ne keirel, me mij kunde lachen’ en ‘de emmer der vernedering is vol’ werden legendarisch. En acteur  Lucas Van den Eynde, alias de ‘bospoeper’, werd een hit op YouTube.

Beschikbaar op Streamz.

Familiesaga's

5. The crown

‘De duurste tv-reeks aller tijden’, zo werd The Crown, over Queen Elizabeth II, aanvankelijk aangekondigd. Intussen is deze familiesaga vooral geprezen vanwege zijn verrukkelijke visuals, de aandacht voor historisch detail en de fenomenale acteerprestaties van onder meer  Claire Foy, en in seizoen 3 de geweldige Olivia Colman, als de Britse Queen.

Beschikbaar op Netflix.

Familiesaga's

6. Succession

Briljante serie over hoe rijkelui zich als rotzakken kunnen gedragen en schijnbaar overal mee weg lijken te komen. De reeks zit fantastisch goed ik elkaar, er spelen fantastische acteurs in mee en heeft een fantastisch, weldoordacht scenario, waarin de personages tegen elkaar uitgespeeld worden.

Beschikbaar op Streamz.

 

Lees ook:

Tekst: Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content