Getipt door onze cultuurexpert: 10 x tentoonstellingen die je wil bezoeken in februari

Cara Brems

Te koud om buiten te rond te struinen? Blijf lekker warm binnen met de 10 expotips van onze cultuurexpert Cara Brems.

1. Pélagie Gbaguidi – Antre

PÉLAGIE GBAGUIDI, CHAÎNE HUMAINE (2022). COURTESY VAN DE KUNSTENAAR, COLLECTIE KUNSTMUSEUM BASEL © PETER COX

In La Verrière – geïnitieerd door de Franse Fondation d’entreprise Hermès – wordt momenteel het schilder- en tekenwerk geëxposeerd van de Brusselse kunstenaar Pélagie Gbaguidi. Haar internationaal geprezen oeuvre, dat zich focust op de koloniale en postkoloniale geschiedenis, wordt er onder meer getoond aan de zijde van sculpturen van Marianne Berenhaut en meubilair van het Brusselse collectief Aygo.

Nog tot 29 maart, La Verrière, Brussel, fondationdentreprisehermes.org

2. À partir d’elle. Kunstenaars en hun moeder

DIRK BRAECKMAN, ZELFPORTRET MET MOEDER. © DIRK BRAECKMAN, COURTESY ZENO X GALLERY (ANTWERPEN), GALERIE THOMAS FISCHER (BERLIJN) EN GRIMM GALLERY (NEW YORK).

Dat ‘de moeder’ een belangrijk figuur is binnen de kunstgeschiedenis is duidelijk. Het is dan ook uitermate boeiend om anno vandaag eens te gaan kijken hoe hedendaagse kunstenaars en kunstfotografen hun moeders visualiseren. En wat die beeldvorming ons nu juist vertelt. Je ziet het in de Brusselse A Stichting, waar binnenkort een reeks intieme portretten geëxposeerd wordt van de moeders van onder meer Dirk Braeckman, Sophie Calle, Paul Graham en Anna Maria Maiolino.

Nog tot 18 mei, A Stichting, Brussel, fondationastichting.com

3. PhotoBrussels Festival

THORSTEN BRINKMANN, VERLE (2022). COURTESY VAN DE KUNSTENAAR.

Een nieuw jaar, een nieuw PhotoBrussels Festival. De negende editie alweer, met naar goede gewoonte een ontzettend breed aanbod aan fotokunst in tientallen Brusselse galerieën – o.a. Spazio Nobile, Schönfeld en Stieglitz 19 – en kunsthuizen – o.a. Wiels, A Stichting en Cloud Seven. Mis zeker de groepsexpo ‘AImagine’ in Hangar niet, waar achttien kunstenaars de invloed van AI op de fotografie verkennen.

Nog tot 23 feb., op diverse locaties in Brussel, Photobrusselsfestival.com

4. Eloquent Formalism & Out of this World

tentoonstellingen
BLINKY PALERMO, UNTITLED (1969). PRIVATE COLLECTIE, NEW YORK.

Het Oost-Vlaamse Museum Dhondt-Dhaenens is uitgebreid in vierkante meters, en dat viert het meteen met twéé expo’s. Enerzijds loopt er in de nieuwe annex Eloquent Formalism een groepstentoonstelling waarin werken uit de Stichting Andries- Vanlouwe – een belangrijke mecenas van het MDD – getoond worden van onder andere Mark Rothko, René Magritte en Gerard Richter. Anderzijds is er Out of this World, met drie solo’s van wijlen Duits schilder Blinky Palermo, Amerikaans beeldhouwer Robert Grosvenor en Antwerps schilder Luc Tuymans.

Nog tot 6 april, Museum Dhondt Dhaenens, Sint-Martens-Latem, museumdd.be

5. When We See Us

tentoonstellingen
KUDZANAI-VIOLET HWAMI, AN EVENING IN MAZOWE (2019). COURTESY DE KUNSTENAAR, VICTORIA MIRO EN JORGE M. PÉREZ COLLECTION.

In Bozar start binnenkort de groepsexpo When We See Us, gecureerd door Koyo Kouoh, de directeur en hoofdcurator van het Zeitz MOCAA in Kaapstad én zopas aangestelde curator voor de Biënnale van Venetië in 2026. Ze brengt zo’n 155 werken samen in een viering van een eeuw aan pan-Afrikaanse, figuratieve schilderkunst. De titel – een licht aangepaste versie van de titel van Ava DuVernay haarminiserie When They See Us uit 2019 – benadrukt het belang van zelfrepresentatie, de rode draad tussen de getoonde werken van o.a. Gideon Appah, Zandile Tshabalala en Lynette Yiadom-Boakye.

Van 7 februari tot 10 augustus, Bozar, Brussel, bozar.be

6. Compassion

© Kunsthaus Zürich, The Gottfried Keller Foundation, Federal Office of Culture, Berne, 1920

Het Antwerpse MAS trapt 2025 af met een expo rond een thema dat wel héél urgent voelt dezer dagen: medeleven. Hoe vertaalden kunstenaars van vroeger dat gevoel van compassie; de drang om een ander te helpen? En hoe kijken hedendaagse kunstenaars naar diezelfde thematiek? Ontdek het via het werk van oude meesters als Bruegel en Rubens, en dat van actuele artiesten als Ai Weiwei, Stephan Vanfleteren en Berlinde De Bruyckere.

Van 31 januari tot 31 augustus, MAS, Antwerpen, mas.be

7. Saul Leiter – An Unfinished World

tentoonstellingen
ANA, 1950S © SAUL LEITER / SAUL LEITER FOUNDATION.

Het werk van Amerikaans fotograaf Saul Leiter (1923-2013), een van de meest iconische ter wereld, wordt uitvoerig geëxposeerd in het Amsterdamse FOAM. An Unfinished World omvat meer dan 200 werken van Leiters hand: beeldenin zwart-wit en kleur, maar ook abstracte schilderijen. Zijn foto’s, die spelen met kadrering en schaduw, werpen een unieke blik op de New Yorkse straten en haar inwoners van weleer.

Nog tot 23 april, FOAM, Amsterdam (NL), foam.org

8. What’s The Story II

tentoonstellingen
EVELYNE AXELL, PORTRAIT DE LA DAME AUX YEUX BLEUS (1970). COLLECTIE MAURICE VERBAET, BELGIË © SABAM BELGIË (2024).

In het Antwerpse KMSKA is het tweede luik van What’s The Story geopend: een exporeeks waarbinnen het museum collectiestukken van weleer met hedendaagse kunst in dialoog laat gaan. Waarom de doeken van Kati Heck naast die van de zestiende-eeuwse schilder Jan Massijs hangen? Hoe Evelyne Axell (1935-1972), Anne-Mie Van Kerckhoven en Liliane Vertessen de rol van de vrouw in de kunst bekijken? Wat voor verhalenvertellers Rinus Van de Velde en expressionist Constant Permeke (1886-1952) zijn? Je weet waarheen!

Nog tot 9 februari, KMSKA, Antwerpen, kmska.be

9. Nick Cave The Devil – A Life

tentoonstellingen
NICK CAVE, PORTRAIT OF A DEVIL (2020-2024). FOTO: THOMAS MERLE. COURTESY NICK CAVE EN XAVIER HUFKENS (BRUSSEL)

Voor wie ’s mans sculptuurtjes gemist heeft toen ze in Brussel bij galerist Xavier Hufkens geëxposeerd werden: de eerste museale solo-expo van muzikant Nick Cave – dit keer in de gedaan te van beeldend kunstenaar – is een feit. De eer is aan het Museum Voorlinden in Wassenaar dat zeventien van Caves, door Victoriaanse schoorsteenmanteldecoraties geïnspireerde, keramische werkjes aankocht en nu ook toont. De reeks verbeeldt het levensverhaal van de duivel, van geboorte tot dood.

Nog tot 9 maart, Museum Voorlinden, Wassenaar (NL), voorlinden.nl

10. Sharon Van Overmeiren – Jacuzzi of Despair

tentoonstellingen

Wie voor haar werk staat, kan wel eens beginnen twijfelen aan het bouwjaar: de invloeden van het verleden in de vaak totemachtige sculpturen van de Antwerpse Sharon Van Overmeiren zijn talrijk. Maar kijk langer en je ontdekt dat de kunstenaar net zozeer teruggrijpt naar Middeleeuwse heraldiek als naar cartoons. In de Turnhoutse Warande verkent ze geheel op eigen wijze de ‘circle of life’.

Tot 20 april, De Warande, Turnhout, warande.be

Meer lezen

Partner Content

Gesponsorde content