Leesvoer: de meest verkochte boeken tijdens de lockdowns

Een derde ronde, dat is tijd voor extra leesvoer. Nood aan inspiratie? Deze boeken werden het meest verkocht tijdens de vorige lockdowns.

We gingen massaal aan het koken, bakken en wandelen, maar ook lezen werd opeens heel populair. En dat resulteerde in een stijging van het aantal verkochte boeken. Van (gezond) koken tot romans... dit waren vorig jaar de best verkochte boeken.

Ik ben er niet – Lize Spit

Ik ben er niet - Lize Spit

Ik ben er niet – Lize Spit

Ik ben er niet is het verhaal van Leo, een studente uit Brussel die wat aan Lize zelf doet denken (net als zij studeerde ze voor scenariste en werkte ze in een winkel met zwangerschapskledij), en haar vriend, Simon. Als Simon mentale problemen krijgt, wankelt ook het bestaan van Leo. Ongemak in beeldende taal, Spit levert het met vakmanschap af. Lize bewijst al na een paar hoofdstukken in het boek dat Het Smelt geen gelukstreffer was, maar het begin van veel moois.

Ik ben er niet – Lize Spit – Das Mag

 

Fastfood 2 – Sandra Bekkari

Fastfood 2 - Sandra Bekkari

Fastfood 2 – Sandra Bekkari

Dat we nu meer tijd hadden om te koken, wil nog niet zeggen dat we er per se heel lang mee wilde bezig zijn. Sandra Bekkari blijft met haar gezonde gerechten immens populair, en liefst van alles haar fast food, gerechten die je razendsnel op tafel tovert.

Sandra Bekkari – Borgerhoff & Lamberigts 

 

Wildevrouw – Jeroen Olyslaegers

Wildevrouw - Jeroen Olyslaegers

Wildevrouw – Jeroen Olyslaegers

Schrijver Jeroen Olyslaegers begint zijn romantitels graag met dezelfde twee letters. Na Wij, Winst en Wil is er nu Wildevrouw, een wederom indrukwekkende roman die de lezer net als in Wil meeneemt naar het bruisende Antwerpen, maar dan dat van de zestiende
eeuw. Een periode waarin de stad met heel wat vijanden af te rekenen kreeg, en het leven er niet over rozen liep. De verteller is een herbergier, Beer, een sterke kerel die veel ziet en voelt gebeuren. Wie onder de indruk was van Olyslaegers’ vorige werk, moet zichzelf zonder twijfel trakteren op de tour de force die Wildevrouw is.

Wildevrouw – Jeroen Olyslaegers – De Bezige Bij

 

De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

De meeste mensen deugen - Rutger Bregman

De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden? In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?

De meeste mensen deugen – Rutger Bregman – De Correspondent

 

De 7 zussen – Lucinda Riley

De 7 zussen - Lucinda Riley

De 7 zussen – Lucinda Riley

Wie zin heeft in een luchtige roman in de lentezon, zit goed met de zevendelige zussenreeks. In het eerste deel komen Maia en haar zussen bij elkaar na de plotselinge dood van hun vader. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?

De zeven zussen – Lucinda Riley –  Xander Uitgevers

Een beloofd land – Barack Obama

Een beloofd land - Barack Obama

Een beloofd land – Barack Obama

In 852 pagina’s vertelt Barack Obama hoe hij president werd en wat er allemaal gebeurde tijdens de eerste 2,5 jaar van het presidentschap. Hij heeft het over zijn eerste stappen in de politiek, maar net zo goed over zijn gezin en de huwelijksproblemen met Michelle.

Een beloofde land – Barack Obama – Hollands Diep

 

Bridgerton – Julia Quinn

Bridgerton - Julia Quinn

Bridgerton – Julia Quinn

De lockdown was ook het uitgelezen moment om series te verslinden. Populaire series zorgden voor boekeninspiratie. Zo zorgde de hitserie Bridgerton dat de verkoop van de gelijkamige boekenreeks de hoogte in schoot. Onder andere ook Lupin, Firefly Lane of Behind her eyes zijn Netflix-series die gebaseerd zijn op een boek. Uren leesplezier dus.

Bridgerton – Julia Quinn – De Boekerij

 

Simpel – Ottolenghi

Simpel - Ottolenghi

Simpel – Ottolenghi

Wie graag de Oost-Europese keuken ontdekt, zit goed met Yoram Ottolenghi. Zowel Simpel (perfect voor de beginnende chef) als Flavour verkochten de voorbije periode als zoete broodjes. Groenten spelen altijd een sleutelrol, dat én heerlijke smaken natuurlijk.

Simpel – Yoram Ottolenghi – Fontaine Uitgevers 

 

Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder – Stefaan Degand

Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder - Stefaan Degand

Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder – Stefaan Degand

Toen acteur Stefaan Degand drie jaar geleden onverwacht zijn vrouw verloor, werd hij alleenstaande vader. In ‘Dag liefje, met Mila gaat het goed en nu klungel ik verder’, heeft hij het over de liefde, hoe die in zijn leven kwam en daarna ook weer ging. Ontwapenend.

Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel nu lekker verder – Stefaan Degand – Borgerhoff & Lamberigts 

Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Middernachtbibliotheek - Matt Haig

Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Middernachtbibliotheek – Matt Haig – Lebowski 

Meer lees- en kijktips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content