Lessen in zelfvertrouwen, los van lovehandles

Waarom eindredacteur Ilse Ingang zich altijd lichtjes ongemakkelijk én heel erg opgelucht voelt na een aflevering van Girls .

Lena Dunham

Leve Hannah Horvath (Lena Dunham in real life) en lang leve de weer geweldige nieuwe, 5de reeks van Girls over  vier vriendinnen die Brooklyn onveilig maken. Sex and the City, maar dan zonder stiletto's en Mister Bigs. Met échte twentysomethings die zoeken en vechten met Het Leven en De Liefde.

Hannah is het dikkerdje met de kleine tietjes, maar ze speelt wel topless pingpong, paradeert in bikini en met cellulite over het scherm, heeft seks in alle posities en zonder flou artistique, en is daarbij geweldig getroubleerd en grappig.

Ook in het echte leven is Lena een buitenbeentje. "Ik ben al vijftien kilo zwaarder en 15 kilo lichter geweest, en dat heeft nooit enige invloed gehad op het vinden van een lief of om diepe banden te smeden met mensen. Niet de omvang van mijn dijen was daarbij belangrijk, wel hoe ik me voelde over mezelf."

Met Lena's zelfbeeld zit het overigens wel snor: in reeks 5 geeft ze bijzonder overtuigend een Basic Instinctje ten beste, terwijl ze een standje (als in: berisping) krijgt van haar schooldirecteur.

Dankzij Girls werd Lena Dunham wereldberoemd en een spreekbuis voor millennials. Ze leert ons dat vriendinnen heel gemeen tegen elkaar kunnen doen, elkaars vriendje kunnen afpakken en toch nog vriendinnen kunnen blijven, dat ook mannen kunnen afzien (Adam, Ray!), dat oudere mensen het heel vaak ook niet weten en dat geen perfect lijf hebben niet per definitie betekent dat je geen zelfvertrouwen hebt.  

Dunham schreef ook een boek – Not That Kind of Girl – en haalt regelmatig het nieuws met haar onverbloemde Instagram-posts, bijvoorbeeld over haar endometriose. En er is ook haar newsletter, www.lennyletter.com, geëngageerd en bulkend van girl(s)power.

Lena Dunham

De 6 de – en laatste – reeks van Girls wordt in 2017 uitgezonden.  Volgens The New York Times werkt Dunham aan een nieuwe komische serie – Max – gesitueerd in 1963, en surfend op de tweede feministische golf. 

Dit meisje gaat alvast kijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content