Meisje met vreemd hoofddeksel

Chef Cultuur Tanja Dierckx vraagt zich af of Paula Kerstens haar modellenbestaan wel kan dragen.

 

 

Ik zag dat uitgeverij Ludion mijn favoriete foto van Hendrik Kerstens als beeld gebruikt voor haar nieuwe webwinkel Musebooks. Kerstens is geen onbekende. Hij exposeert in Amsterdam en New York en vraagt een losse 1800 € voor een printje van 37 cm op 30 cm. Die roem dankt hij ongetwijfeld aan het herkenbaar concept: zijn dochter Paula. Hij fotografeert het lieve kind al vanaf haar geboorte, zo’n goeie 20 jaar geleden.

Zijn ‘Vermeers’ zijn heel bekend. Gebaseerd op Meisje met de parel heeft hij er een handje van weg om Paula met de hele huisraad op haar hoofd te fotograferen. Deze versie met het boek is een intellectueel exemplaar, maar Paula kreeg al van alles op haar dak. Doekjes, plastic zakken, colablikken, noppenfolie, een slagroomspuit, ... tot rolletjes WC-papier.

Ouders fotograferen hun nageslacht, en vandaag meer dan ooit, maar Kerstens foto’s vragen wel wat meer werk dan een instagrammetje. En véél geduld van het model, vermoed ik. Ik mag er niet aan denken hoeveel uren Paula voor die camera gespendeerd heeft tot pa het goed vond. Echt, na het spontaan bewonderen van de foto, heb ik in tweede instantie toch wel wat te doen met Paula.

Nu, het zou nogal meevallen. Op het internet vond ik een Pauw & Witteman-aflevering waarin Kerstens samen met zijn dochter het boek Paula – Silent Conversations voorstelt. “Ik heb er nooit zo erg bij stilgestaan”, zegt Paula (ze bedoelt dit natuurlijk niet letterlijk), “en als ik niet achter een foto sta, wordt die ook niet gepubliceerd”.

Met één ding heeft ze alvast geluk: er werd haar duidelijk niet gevraagd om te lachen naar het vogeltje. Want op al die foto’s staat ze bloedserieus. Meteen een tip voor Paula: als je niet herkend wilt worden op straat, gewoon lachend door het leven gaan!

 

Paula

Musebooks is een nieuwe webwinkel voor digitale kunstboeken en -catalogi.
Paula – Silent Conversations is uitgegeven bij Ludion.

 

 

Tanja Dierckx Chef human interest & cultuur Tanja Dierckx is wild van cultuur in alle vormen en kleuren. Voor Feeling interviewt zij baanbrekers, gastvrouwen en andere gewone mensen met een interessant kantje.

Lees hier alle artikels van Tanja.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content