Ontdek je innerlijke kreng!

Chef Human Interest & Cultuur Tanja Dierckx ontdekte haar innerlijke krengen dankzij het boek ‘Nooit goed genoeg’ van Christine Arylo en Amy Ahlers.

 

Ik heb een zwak voor zelfhulpboeken. Het woord klinkt misschien een beetje zielig of wordt wel eens meewarig uitgesproken, maar niet door mij. Het gaat over boeken die herkenbare verhalen bieden, vaak confronterend zijn, maar inspiratie geven waardoor je met jezelf aan de slag kunt. En wat is er nu interessanter dan jezelf een zetje geven naar ’the next level’?

Zo schreeuwde een tijdje geleden, bij het openen van mijn post op de redactie, deze titel naar me: ‘Nooit goed genoeg’ van Christine Arylo en Amy Ahlers. Er schoot meteen een Yes! door mijn hoofd.

Dus ben ik dezelfde dag beginnen lezen. De auteurs beschrijven maar liefst dertien soorten ‘innerlijke krengen’ die jouw doen en laten kunnen saboteren. Allen lijden ze aan het syndroom ‘Nooit goed genoeg’ en geven ze giftige commentaar op jezelf – eigenlijk zijn het allemaal varianten op je interne criticus. De auteurs nemen je op speelse wijze mee in een zoektocht naar al die ‘mean girls’ die je hoofd gek maken en je leven in min of meerdere mate beheersen.

Een aantal van die krengen heb ik onmiddellijk herkend: de Prestatiejunk, de Perfectionist, de Vergelijkingskoningin. Om er maar een paar te noemen, want met de Dramaqueen en de Feestende Cheerleader heb ik ook wel wat. Met momenten dringen zij zich ernstig op, die dames. Ze zijn veeleisend, hardnekkig, moeilijk het zwijgen op te leggen. Ze weten je flink in te pakken. En ze dwarsbomen je plannen, verdorie! Zelfs die Cheerleader, hoe onnozel dat ook mag klinken.

Het goede nieuws is: Arylo en Ahlers doen een verdienstelijke poging om je van hen vanaf te helpen. Niet door ze te negeren of aan te vallen, maar door ze te omarmen en te erkennen. En een juiste plaats te geven, want tenslotte zijn ze in het leven geroepen om je te beschermen.

Ik weet het wel, dit alles zit misschien wat te nadrukkelijk in de coachingssfeer, een woord waar veel mensen spontaan rillingen van krijgen. Denk ook niet dat dit een toverboek is en dat je nooit meer die afkeurende stemmetjes zult horen. Maar je leert bij, je leert vooral je innerlijke personages kennen en je kan er een relatie mee aangaan. En wanneer je een relatie hebt met iemand, kan je haar ook in liefde vragen om op te rotten, nietwaar?

Hoor je al stemmetjes in je hoofd? Dan wil je vast je eigen krengen leren kennen. Doe de test hier en volg je reactie bij het zien van het resultaat. Ben je verbaasd, ga je begrijpend knikken of toch wel een beetje groen lachen? Wie niet waagt, niet wint!

Dit zijn de dertien ‘mean girls’ volgens Arylo en Ahlers: de Prestatiejunk, de Doeverslaafde, de Dramaqueen, de Fikser/Redder, het Braaf Meisje, de Hoofdtripper, de Onoverwinnelijke Supervrouw, de Martelares, de Perfectionist, de Koningin van de Afwijzing, de Feestende Cheerleader, de Doemdenker en de Vergelijkingskoningin.

‘Nooit goed genoeg’ is uitgegeven bij Altamira.

 

Tanja Dierckx Chef human interest & cultuur Tanja Dierckx gaat voor cultuur in alle vormen en kleuren. Voor Feeling interviewt zij baanbrekers, gastvrouwen en andere gewone mensen met een interessant kantje. Elke zondag blogt zij onder de titel ‘Food for Thought’.

Lees hier alle blogs van Tanja.
Fan van zelfhulpboeken? Lees hier de blog over Big Magic van Elisabeth Gilbert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content