Outside art: 5 x kunst bij heldere hemel

Een luchtje scheppen? Waarom niet ineens artistiek verantwoord? Hier snuif je de mooiste inspiratie op.

1. Musée en Plein Air du Sart Tilman: in de Luikse lucht

Dit buitenmuseum, opgericht in 1977 en gelegen aan de universitaire campus Sart Tilman in Luik, telt meer dan 100 hedendaagse beeldhouwwerken die opgaan in de omliggende natuur en architectuur. Je ontdekt er het werk van kunstenaars als Pierre Alechinsky, Charles Leplae, Elodie Antoine en George Grard. Online kun je een gratis folder met verschillende themawandelingen downloaden.

Foto: Taureau – Francois André. Door: Jean Housen 

Gratis toegang. Tickets voor een georganiseerd bezoek met gids via deze link. 

2. Beeldentuin Clingenbosch: Wassenaars wandelen

Vlak bij het hedendaagse kunstmuseum Voorlinden in het Nederlandse Wassenaar ligt de beeldentuin Clingenbosch. Op het 25 ha tellende landgoed zijn een zestigtal beelden van o.a. Armando, Anish KapoorBerlinde De Bruyckere, Sol LeWitt en Panamarenko te bezichtigen. De tuin kan – als het coronagewijs weer mag – enkel bezocht worden na reservatie en met gids. Draag je wandelschoenen voor dit kunstparcours van maar liefst twee uur.

Foto: Lewitt, 2 x 7 x 7 (1990). Collections Voorlinden. Door: C/O Pictoright Amsterdam 

Controleer de bezoekmogelijkheden vooraf via deze link. 

3. Lambiomista: kunst, cultuur en kippen

Labiomista is het geesteskind van Belgisch kunstenaar Koen Vanmechelen. Hij transformeerde de voormalige dierentuin van Zwartberg in Genk tot een heuse kunstsite. Op het in 2019 geopende domein huizen onder meer ’s mans studio The Battery en Villa Opundi, een stukje historisch erfgoed waarin bezoekers meer kunnen leren over het domein en het oeuvre van de kunstenaar. Het leeuwendeel van het terrein bestaat echter uit het Cosmopolitan Culture Park, waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten in de Limburgse buitenlucht. Je wandelt er langs Vanmechelens sculpturen en installaties. En langs zijn wereldberoemde kosmopolitische kippen, natuurlijk.

Foto: Koen Vanmechelen, 2019. Door: Stad Genk – Tony Van Galen

Tickets en info via deze link. 

4. Middelheimmuseum: van Ai Weiwei tot Anne-Mie

Dit openluchtmuseum was voor vele Antwerpenaren dé place to be tijdens de voorbije lockdowns. Hier vink je het werk af van gerenommeerde kunstenaars als Ai Weiwei, Anne-Mie Van Kerckhoven, Auguste Rodin en Franz West. Sinds 2019 is er ook een collectiepaviljoen voor de stukken die niet in de openlucht getoond kunnen worden.

Foto: Richard Deacon, Never Mind (1993-2017). Door: An Brys 

Gratis. Een bezoek aan het collectiepaviljoen reserveer je vooraf via deze link. 

5. Verbeke Foundation: verzameld werk

Wie naar Stukken van Mensen kijkt, weet hoe de imposante Verbeke Foundation in Kemzeke eruitziet. Op de kunstsite van verzamelaars Geert en Carla Verbeke-Lens – goed voor 20.000 m2 binnenruimte en 12 ha groen – ben je wel even zoet. In de beeldentuin slalom je tussen het werk van o.m. Andrea Branzi, Atelier van Lieshout en Griet Dobbels.

Foto: Aeneas Wiler, Dome (2008). Door: Tineke Schuurmans / Verbeke 

Te bezoeken van donderdag t.e.m. zondag. Info vind je hier.

Door Cara Brems. Openingsbeeld: Koen Vanmechelen, 2019. Door: Stad Genk – Tony Van Galen

Meer kunst en cultuur:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content