Royaltylover Gertjan (29): “De inboedel van kastelen en paleizen fascineert me”

Hoewel The Crown met alweer een nieuw seizoen een van Netflix’ populairste reeksen is, uiten weinig mensen zich vandaag nog openlijk als fans van onze koningshuizen. Wij vonden drie dertigers die met plezier het stof van het oubollige imago van de royaltylover af blazen. Vandaag: Gertjan Madalijns (29), erfgoedconsulent, interieurarchitect en groot liefhebber van kastelen.

Als erfgoedconsulent en interieurarchitect wist Gertjan van zijn liefde voor kastelen zijn beroep te maken. Al van jongs af aan heeft hij een grote interesse in de geschiedenis van de grootste Europese koningshuizen.

“Eigenlijk heeft de fascinatie voor royals altijd in mij gezeten. Bij mijn grootmoeder bladerde ik als kind al door magazines over ons koningshuis en samen met mijn mama keek ik rond mijn twaalfde steevast naar Royalty op televisie. Die interesse kwam voort uit mijn passie voor kastelen en erfgoed. Ik tekende bijna altijd paleizen, en las veel over oude koningshuizen, van de Britten tot de tsaren in Rusland. In zekere zin heb ik van die voorliefde mijn beroep kunnen maken. Als erfgoedconsulent bezoek ik nu regelmatig kasteeldomeinen en landhuizen en kom ik op plekken waar weinig andere mensen komen. Op mijn werk weten ze intussen dat ik graag de adellijke dossiers voor mijn rekening neem. De families die deze historische panden bezitten, zijn vaak op de een of andere manier gelieerd aan de koninklijke familie. Het lijkt een grote wereld, maar hij is tegelijkertijd heel erg klein.”

“De inboedel van kastelen en paleizen fascineert me, van de haute couture tot de bibliotheek”

“Mijn favoriete personage uit de geschiedenis van ons koningshuis is prinses Lilian de Réthy, de omstreden tweede vrouw van Leopold III met wie hij in volle oorlog trouwde. Ze spreekt me erg aan omdat ze eigenlijk niet zo geliefd was bij het volk, maar zich daar helemaal niets van aantrok. She was living the life, uiteindelijk. Na de dood van de mythische koningin Astrid heeft het volk haar nooit een echte kans gegeven.

Bij het aftreden van Leopold in 1951 zijn ze in ballingschap gegaan in het kasteel van Argenteuil, een historisch landhuis dat ze helemaal heringericht hebben. Toen Lilian in 2002 overleed, werd de volledige inboedel van het kasteel geveild. Ik verzamel catalogi van koninklijke veilingen, omdat ik het interessant vind om te ontleden wat er allemaal te vinden was in zulke panden, van de inboedel over de haute couture en juwelen, tot zelfs de boeken in de bibliotheek. Ik was uiteraard erg opgetogen toen ik de  Sotheby’s-catalogus van Argenteuil wist te bemachtigen.”

“Ik heb enkele jaren een kerstkaart gestuurd naar prinses Esmeralda, de dochter van Lilian. Een vriend van mij stuurt zo ook jaarlijks naar de koninklijke familie, en ik wilde dat ook eens proberen. Ofwel zijn de kaartjes nooit aangekomen, ofwel heeft het paleis ze niet doorgestuurd. Ik heb helaas nooit antwoord gekregen (haalt lacherig de schouders op).”

“Ik bel regelmatig met mijn grootmoeder en dan bespreken we een documentaire die ze gezien heeft op Canvas of een boek dat ik las”

“Ik bel regelmatig met mijn grootmoeder en dan bespreken we een documentaire die ze gezien heeft op Canvas of een boek dat ik las. Net als ik is ze erg geïnteresseerd in die koninklijke geschiedenis. ‘Wij begrijpen elkaar toch, hé’, lacht ze dan. Af en toe koop ik het Franse magazine Point de Vue, waar nog steeds heel diep wordt ingegaan op de royals en hun geschiedenis. Daar worden ook vaak nieuwe veilingen in aangekondigd. Als ik dat magazine koop, lacht mijn lief me echter altijd uit. Ik mag van hem geen abonnement nemen. (lacht) Royals zijn vandaag niet meer zo populair, waardoor mensen er soms lacherig over doen. Maar dat kan mij eigenlijk niets schelen. Het interesseert me daarvoor te hard.”

Tekst: Jorik Leemans. Foto: Liesbet Peremans.

Meer lezen over Royalty:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content