Save the date: deze 5 expo’s wil je niet missen deze zomer

Zin om deze zomer wat cultuur op te snuiven? Wij selecteerden voor jou vijf prachtige expo’s: van kunst over het moederlichaam tot kunst met gaten erin. Alle vijf meer dan de moeite waard!

1. Kolfkunst in het Middelheimmuseum

Wie dezer dagen in het Antwerpse Middelheimmuseum op wandel gaat, kan niet om de Franse kunstenares Camille Henrot heen. Over het hele terrein zijn een 40-tal sculpturen van haar hand te zien, zowel in de openlucht als in de binnenruimtes. Zo staan in het Braempaviljoen opvallende werken uit de recente reeks Wet Job, die refereren aan moedermelk en het effect van kolfmachines op het moederlichaam (zie foto). En ook de natuur is voor de gelegenheid tot kunst verheven: Henrot selecteerde allerlei wilde bloemen die tijdens de duur van de expo vrij groeien. Let op waar je loopt!

 • Expo? ‘Wet Job’, Camille Henrot.
 • Wanneer? Nog tot 16 oktober.
 • Waar? Middelheimmuseum, Antwerpen, middelheimmuseum.be.

 Wet Job Camille HenrotCamille Henrot, A Free Quote (2021). ©ADAGP, Camille Henrot. Courtesy artist, Kamel Mennour, Hauser & Wirth. Foto: Ans Brys.

2. Een ode aan de aarde in het S.M.A.K.

De Amerikaanse N. Dash krijgt voor het eerst in Europa een solotentoonstelling, en wel in het S.M.A.K.: Earth, een eerbetoon aan onze planeet. De basis voor vele composities is woestijnaarde, die tijdens het drogen is begin­nen te barsten en scheuren. De lagen daarop bestaan uit verf, plastic flessen, draad, gaas, piepschuim, gebruikt karton of jute. Een intri­gerend spel tussen natuur en industrie.

 • Expo? ‘Earth’, N. Dash.
 • Wanneer? Nog tot 6 november.
 • Waar? S.M.A.K., Gent, smak.be.

Earth N. Dash

3. Helende kunst in het Sint-Janshospitaal

Bijzondere hedendaagse kunst op een bijzondere historische plek: in het Sint-Janshospitaal in Brugge stelt deze zomer de Nigeriaans-Belgische Otobong Nkanga tentoon. Met ‘Underneath the Sha­de We Lay Grounded’ wil de internationaal gerenommeerde kunstenares een helend gesprek aangaan met de bezoeker, de locatie en de geschiedenis. Zo fungeert een versie van haar werk Taste of a Stone – een installatie opgebouwd met maar liefst 50 ton witte keien – als een plek van toevlucht en bezinning. Op de zolderruimte is dan weer de sculptuur Anamnesis te zien, gemaakt uit kruiden en specerijen die ooit effectief verhandeld werden in Brugge.

 • Expo? Underneath the Shade We Lay Grounded, Otobong Nkanga.
 • Wanneer? Nog tot 25 september.
 • Waar? Sint-Janshospitaal, Brugge, museabrugge.be.

Otobong Nkanga - Shaped by Morning DewOtobong Nkanga, Shaped by Morning Dew.

4. Gatenkunst in het Rijksmuseum

Een verplichte stop tijdens je volgende bezoek aan Amsterdam: in de tuinen van het Rijksmuseum kun je gratis naar sculpturen van beeldhouwer Barbara Hepworth (1903-1975) gaan kijken. Negen stuks zijn het, allemaal gemaakt tijdens de jaren zestig en zeventig. Hepworth wordt vandaag beschouwd als een van de belangrijkste Britse beeldhouwkunstenaars, wier werk je steevast herkent aan de grote gaten die erin zitten.

 • Expo? Barbara Hepworth in de Rijksmuseumtuinen, Barbara Hepworth.
 • Wanneer? Nog tot 23 oktober.
 • Waar? Rijksmuseumtuinen, Amsterdam, rijksmuseum.nl.

Gatenkunst Barbara HepworthBarbara Hepworth met curved form (Trevalgan) in de tuin van Trewyn Studio, St Ives, door Ida Kar (1961). © National Portrait Gallery. 

5. Brian Harte’s interieurs in Gentse galerie

Naar het werk van Brian Harte blijf je kijken, alleen al omdat het even duurt om zijn geschilderde, soms erg chaotische interieurs met je oog af te speuren. Tussen de verdwaalde figuren en mooie meubelstukken wordt gerefereerd aan cultuurnamen als schrijver Franz Kafka en kunstenaars Philip Guston en Albert Oehlen. De expo House Rules is nu te zien in de Gentse galerie van Tatjana Pieters. Instant crush hier!

 • Expo? House Rules, Brian Harte.
 • Wanneer? Nog tot 21 augustus.
 • Waar? Galerie Tatjana Pieters, Gent, tatjanapieters.com.

Brian Harte house rulesLondon Massive (IOPT version), 2021. Courtesy Brian Harte. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content