Er zijn zo van die series die bijna te gruwelijk zijn om te kijken, maar die je toch moet gezien hebben. Van een gruwelijke (katten)moordenaar tot een beroemdheid die overal mee lijkt weg te komen. Deze drie series zijn niet perse aangenaam om naar te kijken, maar je moet ze eigenlijk wel gezien hebben.

1. Filthy Rich: Jeffrey Epstein

In deze serie zien we het verhaal van Jeffrey Epstein, de man die jarenlang meisjes kon verkrachten en er nog mee weg kwam ook. In de eerste aflevering getuigen jonge meisjes over de vreselijke praktijken: ze worden gevraagd om Epstein te masseren in ruil voor geld, omdat ze vaak uit arme gezinnen komen, happen ze toe. Maar wanneer ze in zijn villa arriveren, starten er walgelijke taferelen. Meisjes werden bedreigd om te zwijgen, weigerden ze, dan werd hen (voor 200 dollar) gevraagd om andere meisjes te zoeken die wel wilden. En zo ontstond er een piramidespel waarin Epstein ongestoord zijn gangetje kon gaan. En dat jaren lang.

Na tal van aantijgingen blijkt duidelijk dat geld en macht je nog steeds veel voordelen bieden. Na een korte tijd in de gevangenis en voorwaardelijke regels die hij aan zijn laars lapte, is er in 2019 eindelijk een onderzoek: meisjes die jarenlang niet werden gehoorden, mochten nu verhaal doen. En hoewel Epstein zelf is overleden, willen de slachtoffers gerechtigheid. “Al de mensen die hem hielpen en mannen die gebruikmaakten van meisjes die Epstein voor hen regelde… Ze leven nog, laat ze boeten”, klinkt het.

In deze serie zit je vol walging en ongeloof te kijken. Niet alleen naar wanpraktijken, maar ook naar een falend rechterlijk systeem van Amerika.

Op Netflix.

2. Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer

Deze serie vertelt het verhaal van de klopjacht op een kattenmoordenaar. Alles begint met een filmpje: ‘1 Boy 2 Kittens’, waarin een man twee jonge katjes in een pastic zak doet en hem vervolgens met een stofzuiger vacuüm trekt. Een walgelijke moord, en mensen die het filmpje zagen op het internet, waren in schok. ze wilden weten wie het was én gerechtigheid.

Er wordt een ware jacht geopend, en de mensen die het opvolgen zijn al snel duidelijk: wie zoiets doet, is tot meer in staat. Het duurt niet lang vooraleer ze erachter komen dat deze man in 2012 werd veroordeeld voor de moord op een Chinese student.

In deze mini-serie zit je op het puntje van je stoel, al wil je regelmatig je ogen sluiten van afschuw.

Op Netflix.

3. I am a killer

Waarom besluit een moordenaar toe te slaan? Er zijn veel verhalen over, maar de enige die het kan vertellen, is de moordenaar zelf.

In deze docu-serie luister je naar terdoodveroordeelde gevangenen die openhartig vertellen waarom ze moorden pleegden. De getuigenissen van deze 20 moordenaars zetten je op het puntje van je stoel, en nemen je mee door een rollercoaster van onbegrip, afschuw en spanning.

Op Netflix.

Meer goede series op Netflix:

Openingsbeeld: Getty