BLOG: Welke tango dans jij?

Tanja Dierckx

Chef Human Interest Tanja Dierckx volgde een vierdaagse training van Creative Consciousness Belgium en kwam terug als een meer bewuste versie van zichzelf.

 

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Geen idee wie dat ooit als eerste gezegd heeft, maar ik kan er volledig achter staan. Ik ga graag op zoek naar mezelf, al was het maar om betekenis te kunnen geven aan mijn somtijds bizar gedrag. Ook ben ik graag bereid om te werken aan een betere versie van mezelf. Een die het leven nog interessanter maakt. En misschien ook wat gemakkelijker, als het even kan.

Enkele maanden geleden ben ik er nog eens helemaal voor gegaan. Ik volgde een vierdaagse training van Creative Consciousness Belgium. Doel van die ‘Master1’, zo heet de training, is op een meer bewuste manier in het leven te staan. Je krijgt – in een groep van ongeveer 25 personen – een reeks stellingen en oefeningen aangereikt waarbij je hoofd, hart en buik worden aangesproken. De persoonlijke inzichten die daaruit voortvloeien brengen je dichter bij je ‘authentieke zelf’. Dat is alleszins de bedoeling.

Zo’n training is Gefundeness Fressen voor mij. In die vierdaagse ben ik met een stel complete strangers door een transformatieproces gegaan naar meer bewustzijn, creativiteit en hartsconnectie. Het volledige verhaal vind je in de FEELING die vanaf volgende woensdag in de winkel ligt. Maar laat me al een stukje teasen: het ontdekken van mijn ’tango’ vond ik een heel grappig onderdeel.

Misschien moet ik eerst iets vertellen over wat we op dat moment geleerd hadden over het bewustzijn. Dat is het ‘zijn’ dat onder je gedachten en emoties ligt, het stuk van jezelf dat vrij is van programmaties, dat waarachtig ‘voelt en weet’, dat zich kan verbinden met een groter geheel, dat authentiek is. Je ‘identiteit’ of ‘ego’ daarentegen wordt gevormd door je gedachten en emoties, die vaak ‘gedownload’ zijn en dus niet authentiek. Als je constant in de energie van je identiteit zit, ben je afgesneden van je echte creativiteit. In die energie zit ook je tango.

Om het met de woorden van Creative Consciousness-trainer Nathalie Willems te zeggen: “Jouw tango is jouw manier om iemand anders te manipuleren, te verleiden of zelfs te dwingen zodat die je aandacht geeft. Een tango voedt je identiteit en weerhoudt je ervan om authentiek te zijn”. Geen onschuldig dansje dus. Maar meestal wel onbewust. Iedereen heeft zo zijn manier om energie van anderen naar zich toe te trekken. Welke tango dans jij?

Keuze genoeg, want bestaat een hele reeks tango-typetjes. Er is ‘het slachtoffer’ dat steeds over zijn/haar miserie klaagt. Jij hebt iets meegemaakt, hij of zij heeft het altijd erger gezien. Er is ‘de clown’ die ten alle prijzen de boel wil opvrolijken, ‘de intimidator’ die mensen afschrikt en daardoor intimiteit vermijdt, ‘de mysticus’ die steeds vaag blijft en mensen op hun honger laat zitten, ‘de gastheer/gastvrouw’ die altijd moet zorgen... Zo kan ik nog wel even doorgaan, want in de typologie van Creative Consciousness zijn er een stuk of twintig tango’s die je kan dansen. Wat dacht je van ‘de pleaser’, ‘de roddeltante’, ‘de playboy/playgirl’, ‘de intellectueel’, ‘de ster’ of ‘de speciale’? Heb je jezelf al herkend? Hoe trek jij de aandacht van iemand anders? Of erger misschien: hoe slaag jij erin om andere mensen leeg te zuigen?

In de zaal bleken zich veel slachtoffers, pleasers en gastvrouwen te bevinden. Ik hoorde regelmatig ‘yes’ klinken wanneer Nathalie de tango’s stuk voor stuk uitbeeldde (vooraf werd afgesproken: als je een inzicht krijgt, roep je luidop ‘yes’). Zelf had ik zoiets van: ik heb wat van dit en wat van dat. ‘De rebel’ deed bij mij onmiddellijk een belletje rinkelen. Nog een sterkere herkenning had ik bij ‘de lonesome cowboy’, degene die op een afstand blijft, de boel bekijkt, alleen op zichzelf vertrouwt en niemand nodig heeft. Zo iemand vraagt wel wat energie van anderen, besefte ik plots. Yes! En die rebel ook trouwens, al is die vooral heel vermoeiend voor zichzelf.

Wat is nu de boodschap? Wel, iedereen danst zijn tango. Dat is op zich geen drama. Je kan je er wel bewust van worden, en dan kan je beslissen of je er al dan niet iets aan wil veranderen. Een mooi zelfonderzoek. Confronterend en tegelijk amusant. Dat is precies wat ik vind van de totale vierdaagse ‘Master1’ van Creative Consciousness, want die biedt uiteraard veel meer dan het ontdekken van je tango. Ik zou het zelfs durven aanraden.

De volgende Master1-training vindt plaats van 29 september tem 2 oktober 2016 en van 1 tem 4 december 2016 in Leuven. Deze trainingen zijn in het Engels. Van 30 maart tem 2 april 2017 vindt de eerste Nederlandstalige Master1-training in België plaats. Meer info op http://creativeconsciousness.be

Lees het volledige artikel in FEELING van aanstaande woensdag 21 september 2016.

Lees hier alle blogs van Tanja Dierckx.

Partner Content

Gesponsorde content