Wil jij een creatief leven leiden?

Chef Cultuur Tanja Dierckx las Big Magic van Elizabeth Gilbert en voelt zich geïnspireerd tot het schrijven van een blog.

 

Wil jij een creatief leven leiden?

Laat dan eerst vooral veel los. Je perfectionisme bijvoorbeeld. En je angst. En het idee dat je moet afzien om te creëren, dat beeld van de stoffige zolderkamer waar je zwetend, bloedend en tranend dingen in elkaar zwoegt. Of dat nu teksten, tekeningen of zelf geborduurde sportrokjes zijn.

Creëren is niet afzien, het is uiten. Laat Big Magic toe, zegt Elizabeth Gilbert, grijp je kansen. Want je muze is niet per se geduldig, ze komt en ze gaat. Laat ze als een vogeltje op je hand neerdalen en jou van alles influisteren voordat ze wegvliegt, zoiets.

Er worden tegenwoordig veel boeken over creativiteit geschreven. Er zijn er best veel goeie bij, maar ik leg deze met plezier bovenop mijn stapel. Gilbert is de schrijfster van Eten, bidden, beminnen. Dat boek heb ik nooit gelezen, ik kan het dus ook niet aanprijzen, maar anderzijds: die twaalf miljoen lezers kunnen niet allemaal ongelijk hebben.

Met Big Magic scoort ze weer een voltreffer. Het gaat hier over de kunst van creatief denken. Dat dat in de eerste plaats niet zo’n vette kunst is, maar vooral een schone combinatie van moed, betovering, jezelf toestemming geven en volharden in de blijheid. Creativiteit ontdaan van ego en smart. Ongecompliceerd en onafhankelijk van wat de ander er mag van vinden. Plezier!

Het is het meest sympathieke boek over het ontwikkelen van je creatieve ik dat ik ooit gelezen heb. Ik voel me geïnspireerd. In die mate dat ik het goeie voorbeeld zal geven. Ik start vandaag met een blog op deze website: Food for thought. Elke zondag geef ik iets mee om over na te denken, mee te lachen of te wenen, of misschien wel om je dood aan te ergeren – whatever.

En doe jij nu ook maar je ding!

 

Big Magic is uitgegeven bij Cargo.

 

Tanja Dierckx Chef human interest & cultuur Tanja Dierckx gaat voor cultuur in alle vormen en kleuren. Voor Feeling interviewt zij baanbrekers, gastvrouwen en andere gewone mensen met een interessant kantje.

Lees hier alle artikels van Tanja.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content