Zo willen we Amy koesteren

Chef cultuur Tanja Dierckx zag de bekroonde documentaire Amy, the girl behind the name  en denkt terug aan dé stem van deze eeuw.

 

Ik word elke dag met Amy wakker. Valerie is de tune van mijn wekker. Niet dat ik iets heb met die naam op zich. Ik heb wel iets met Amy, vanaf de eerste keer dat ik haar hoorde. Wat een stem, dacht ik toen. En wat een oude ziel die daarachter schuilging.

Ik had Amy willen horen tot het einde van mijn dagen. Dankzij de muziekindustrie kan dat ook, al is het niet zo uitgebreid als ik het mij had voorgesteld. Ik wissel regelmatig af. Na Valerie wordt het misschien Me & Mr Jones. Of één van de andere songs. Zo los ik het op.

Want sorry Adèle, voor mij is Amy dé stem van deze nog prille eeuw.

Waarom begin ik nu over haar, ruim vier jaar na haar dood? Wel, de film Amy, the girl behind the name heeft vorige week een award gewonnen: Best European Documentary 2015.

Is die prijs een eerbetoon? Of een soort van een collectieve schuldbekentenis, een post mortem goedmakertje in naam van de media? Is dit een antwoord, dat zou kunnen klinken als: “Ja, we hebben jou met zijn allen zien afstevenen op een tragisch einde, maar we hebben niks gedaan, we hebben jou niet beschermd, we hebben jou zelfs opgejaagd en uitgelachen. Maar we zien jou nú wel”.

Dankzij haar levensverhaal, gecomprimeerd in twee uur film, kunnen we ons Amy herinneren zoals ze werkelijk was: een levendige meid met een geweldig gevoel voor humor, speels, recht voor de raap en authentiek. Kwetsbaar en ja... gekwetst ook.

Maar ze dééd er iets mee. Haar persoonlijke ervaringen in muziek en lyrics gieten was haar pad en daar ging ze voor. Als een echte ‘force of nature’ – aldus één van de vele getuigen in de documentaire. En toen het opgefokte gedoe rondom haar haar teveel werd, stak ze een dikke vinger op...Want zo was Amy ook. En zo schiep ze een groot gemis dat tot vandaag voelbaar is. Wie kan het haar kwalijk nemen?

 

Amy Winehouse

 

Amy, the girl behind the name werd geregisseerd door Asif Kapadia.

 

Tanja Dierckx Chef human interest & cultuur Tanja Dierckx gaat voor cultuur in alle vormen en kleuren. Voor Feeling interviewt zij baanbrekers, gastvrouwen en andere gewone mensen met een interessant kantje.

Lees hier alle artikels van Tanja.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content