Zwoele zomer: Dit is de meest erotische film aller tijden volgens actrice Barbara Sarafian

Hete zomers vragen om zwoele beelden. En dus vroegen we gepassioneerde filmfanaten naar hun favoriete erotische scène aller tijden. Hieronder stelt actrice Barbara Sarafian ons haar favoriete erotische 70’s film ‘Looking for Mr. Goodbar’ voor.

Barbara’s favoriet: Looking for Mr. Goodbar

“Toen ik Master was op het Filmfestival van Oostende (in 2012, red.), heb ik een aantal jarenzeventigfilms gesuggereerd die ik binnen mijn selectie van favoriete films wilde presenteren. Looking for Mr. Goodbar is voor mij zo’n typische vintage jarenzeventigfilm. Dat is een parel, niet per se een grote Hollywood-kaskraker, echt een indiefilm avant la lettre. Theresa, gespeeld door Diane Keaton die in datzelfde jaar als Annie Hall te zien was, rebelleert tegen haar ouders en gaat in cafés op zoek naar venten om seks mee te hebben. Op een bepaald moment komt ze daar Tony tegen, een opmerkelijk rolletje van Richard Gere – die zo trouwens de hoofdrol in American Gigolo heeft binnengehaald. De erotiek zit hier in het gegeven dat een vrouw clever en stoer genoeg durft te zijn om voor zichzelf te kunnen opkomen. En dat in het New York van de jaren 70, op dat moment de gevaarlijkste stad van de wereld.”

“Al zitten er natuurlijk wel expliciete erotische scènes in die film. Eentje vind ik zeker het vermelden waard: haar getrouwde minnaar zit op de grond tegen het bed geleund, en gaat tegen haar tekeer dat ze een scharrel is. Om hem het zwijgen op te leggen, gaat ze boven hem staan, en begint dan spielerei-gewijs traag haar rok op te trekken, langs haar leren laarzen, voorbij haar benen, tot aan de blote billen – om dan op z’n schoot te gaan zitten. Zo heb ik Diane Keaton dus leren kennen: in een spreidstand tussen de voorname madonna en de vrijgevochten whore. Het verbaasde me dan ook om ze daarna in van die brave Hamptons-filmpjes te zien...”

“Zo heb ik Diane Keaton leren kennen: in een spreidstand tussen de madonna en de whore”

“Ik heb Looking for Mr. Goodbar gezien toen ik nog redelijk jong was – mijn ouders lieten me dat allemaal zien – en hij is me altijd bijgebleven. Het is een donkere film, met een navenant einde. Een scenario als een waarschuwing; opgelet als je als vrouw alleen een bar binnengaat, want je wordt aanzien als een hoer. Ik heb het vroeger veel gedaan, ook in de States; alleen gaan eten, naar de cinema, naar voorstellingen, op café. Maar dat doe ik niet meer, het is onmogelijk. En dat heeft die film wel heel duidelijk gemaakt... Er is in de seventies veel gebeurd door feministes in New York, zoals Gloria Steinem bijvoorbeeld. Maar we zijn er nog niet.”

Over Barbara

De actrice Barbara Sarafian kreeg voor haar hoofdrol als Matty in Aanrijding in Moskou (2008) verschillende prijzen. Op het Internationaal Filmfestival van Locarno won ze de Boccalino d’Oro voor Beste Actrice in Vincent. Zij is dit najaar in Zillion te zien.

Looking for Mr. Goodbar

  • Film: Looking for Mr. Goodbar (1977).
  • Van: Richard Brooks. Hij baseerde het scenario op de gelijknamige bestseller van Judith Rossner, geschreven naar een waargebeurd verhaal.
  • Met: Diane Keaton als Theresa en Richard Gere als Tony.
  • Kort: In deze prent is Theresa overdag een toegewijde opvoedster die ’s nachts op mannenjacht gaat, op zoek naar opwinding en ruige seks. Ze negeert de avances van de goedbedoelende James, en jaagt in de plaats op bad guy Tony. Ze geeft zich daarbij over aan steeds gevaarlijkere ontmoetingen...

‘Looking for Mr. Goodbar’ is nog steeds verkrijgbaar op dvd. 

Tekst: Annelore de Donder. Foto Barbara: Kristof Ghyselinck.

Meer lezen?

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content