Hete zomers vragen om zwoele beelden. En dus vroegen we gepassioneerde filmfanaten naar hun favoriete erotische scène aller tijden. Hieronder vertelt actrice Charlotte Timmers over haar favoriete erotische film aller tijden: de klassieker ‘American Beauty’.

Charlotte’s favoriet: American Beauty

“Ik weet dat sommige filmmakers American Beauty overschat vinden, maar dan denk ik: ‘Go fuck yourself, maak zelf eens zo’n perfecte film’. Op alle gebied is dat voor mij gewoon een epic movie die m’n kindertijd heeft getekend. Dat had wellicht ‘tienertijd’ moeten zijn, maar ik was wel degelijk een kind van tien toen ik ’m zag. Wanneer mijn ouders in hun schoenenwinkel werkten, keek ik tussen half vier en zeven alle films die ik wilde, ook degene die totáál niet voor mij bedoeld waren. Waaronder dus American Beauty – die dan ook een extreme indruk op mij heeft nagelaten.”

“Lester, gespeeld door Kevin Spacey, droomt heel de film lang heel ongepast van Angela, de vriendin van zijn dochter. En dan is het schijnbaar zover – hij komt net terug van een work-out, het is een hele mooie, regenachtige scène. Angela is de popular girl, een cheerleader, maar iemand heeft haar ‘ordinair’ genoemd. Ze vraagt hem, onzeker: ‘Do you think I’m ordinary?’, waarop Lester ontkent: ‘No, you’re beautiful’. Er speelt een Annie Lennox-liedje, ze gaan naar elkaar toe, en dan… Oh, die blik in zijn ogen! Heel de film lang wordt daar naar opgebouwd, die rozenblaadjes, die drumslag, die droom… Hij knoopt haar blouse open, trekt haar broek uit. En hoort haar dan zeggen dat het haar eerste keer zou zijn. Waarop je hem ziet denken: ‘What the fuck ben ik hier eigenlijk aan het doen?!’ en hij zijn kans laat passeren.”

“Ik heb lang getwijfeld of ik deze film wel kon kiezen; Kevin Spacey is zo gecanceld als het maar kan zijn. Maar dat was hij nog niet toen ik deze film zag en ik er danig onder de indruk van ben geraakt. Ik heb de scène intussen nog eens herbekeken en, hey, gecanceld of niet, als dit geen fucking goeie acteur is, weet ik het ook niet. Hij heeft er ook heel terecht een Oscar voor gewonnen. Het gaat om die hele discussie of je de persoon gescheiden kunt zien van zijn kunst. Ik vind in dit geval van wel; wie hij ook is als mens, hij is een gewéldige acteur, een van de beste, die zijn oeuvre wellicht noodgedwongen aan het afronden is. Begrijp me niet verkeerd: ongewenste intimiteiten zijn hoe dan ook not done.”

“Zo’n ode aan de donkere krochten van de mens mag vandaag niet meer”

“Los van Spacey, in het Amerika van vandaag zou zo’n scenario, zo’n ode aan de donkere krochten van de mens, gewoon niet meer mogen. Die verpreutsing en verrechtsing zie je trouwens al weerspiegeld in het personage van de overbuur, een strenge ex-militair met een geweer in huis die z’n zoon meppen geeft als die iets fouts doet. Zelf is hij stiekem gay. Daar verdenk ik zoveel van die Amerikaanse ultraconservatieven van; wie zo uitgesproken anti is, ‘heeft iets te verbergen’. Het gaat dan niet over die twee mannen met een relatie, het gaat over jezelf en de innerlijke demonen die je probeert te bevechten.”

Over Charlotte

Charlotte Timmers speelde o.a. mee in films en series als Hasta la Vista (2011), Allemaal familie (2017), Billie vs Benjamin (2022) en Zillion. In die laatste, die in première zal gaan op 26/10, speelt ze de rol van Vanessa Goossens, de vriendin van de beruchte dancingbaas Frank Verstraeten.

American Beauty

  • Film: American Beauty (1999).
  • Van: Sam Mendes. American Beauty was zijn regiedebuut – hij won er meteen een Oscar mee voor Beste Regisseur, een van de meer dan 80 prijzen voor de film in totaal. Ook van zijn hand: Revolutionary Road (2008), Skyfall (2012) en 1917 (2019).
  • Met: Kevin Spacey als Lester Burnham, Thora Birch als Jane, Mena Suvari als Angela en Chris Cooper als Kolonel Frank Fitts.
  • Kort: Lester en Carolyn Burnham lijken op het eerste gezicht een droomleven te leiden. Wat de buitenwereld echter niet kan zien, is Lesters zware midlifecrisis. Hij zakt steeds dieper weg in zijn depressie, tot hij Angela – de bloedmooie schoolvriendin van zijn dochter Jane – leert kennen.

‘American Beauty’ is nog steeds verkrijgbaar op dvd. 

Tekst: Annelore de Donder 

Meer lezen?