Advertorial

De oorsprong van IKEA: Småland

Advertorial

Heb je kinderen? Dan heb je hen misschien al eens afgezet in de speeltuin bij IKEA, Småland genaamd. Achter deze naam gaat een verhaal schuil. Het is het verhaal van Ingvar Kamprad, de oprichter van de Zweedse meubelketen. Hij bracht zijn jeugd door op het Zweedse platteland, in een streek met de naam … Småland. Daar opende hij vervolgens een winkeltje met huisraad zoals balpennen en fotolijsten, dat later zou uitgroeien tot IKEA.

Als je meer te weten wilt komen over de roots van IKEA, klik dan hier en luister naar de podcastreeks van IKEA: ‘Beter Leven Thuis’.

Een klein beetje geschiedenis

Vroeger bestond Småland uit tal van kleine stukjes land te midden van uitgestrekte, magische bossen, met duizenden fonkelende meren, fascinerende hoogvlakten en een eindeloze kustlijn. De naam ‘Småland’ ontstond toen al die kleine regio’s tot één groot grondgebied werden samengevoegd. De term ‘smålänningar’, wat volk van Småland betekent, zou al sinds de middeleeuwen bestaan.

De roots van IKEA ontdek je hier

De inwoners van Småland: het goede voorbeeld voor IKEA

Volgens de legende zijn er twee eigenschappen die de ‘smålänningar’ en hun twaalf kleine landstreken kenmerken: doorzettingsvermogen en vindingrijkheid. En dat is niet zomaar: als ze geen geld hadden om iets te kopen, moesten ze het zelf maken. Zuinigheid en creativiteit: die kwaliteiten dienden als inspiratie voor de visie van IKEA. Want problemen verhelpen door voortdurend te zoeken naar eenvoudige en innovatieve oplossingen zit in het DNA van de meubelketen.

Een symbolische stenen muur

Overal in Småland zie je stenen muurtjes rond de weilanden en akkers. Maar waarom precies? Bij het ploegen van hun akkers stuitten de boeren in de streek op grote rotsen die in de weg lagen. Toen ze samen nadachten over een oplossing, kwamen ze op het idee om er stenen muren mee te bouwen en zo hun gronden af te bakenen. De samenwerking en vindingrijkheid die ze daarbij aan de dag legden, zijn kernwaarden van IKEA. Dat verklaart waarom de stenen muur symbool staat voor de filosofie en bedrijfscultuur van het merk.

De roots van IKEA ontdek je hier

Wist je dit?

De ballen in het ballenbad van Småland hebben twee kleuren: rood en blauw. Die twee kleuren verwijzen naar de rode lingonbessen en blauwe bosbessen, twee fruitsoorten die overal in de bossen van Småland groeien en er vaak worden geplukt.

De roots van IKEA ontdek je hier

Wil je nog meer te weten komen over waar IKEA voor staat? Neem dan zeker hier een kijkje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier