Warm weer doet  – naast aan decadent ontspannen zomerbars en zalige zomerjurken natuurlijk – onmiddellijk aan ijsjes denken, toch? Geen nood voor wie niet het geluk heeft een hoorntje te kunnen likken aan de beachbar van een of ander tropisch strand-paradijs, want ook in eigen land zijn er tal van trendy ijsbars, met overheerlijke coupes en bolletjes te vinden!

Wat dacht je van een hoorntje met ‘ricotta en vijgen’ of een bolletje ‘caramello salato’, misschien? In een van deze gezellige en vooral ook smakelijke ijsbars in de Antwerpse binnenstad is dat alvast helemaal geen probleem!

1. Gelato Factory

Al vanaf haar ultieme begin in 2010 staat deze artisanale Italiaanse gelateria garant voor de beste ijsjes van ’t stad! Zowel voor bolletjes in een traditioneel smaakje als stracciatella of Cioccolato (chocolade op basis van pure Callebaut chocolade), als voor een iets gewaagder ‘experimentje’ (denk: Salty peanut of Sorbet van citroen en groene pepers) kan je er terecht. Gelato Factory wisselt een klassiek palet van een achttal basissmaken voortdurend af met een uitgebreid seizoensgamma, zodat je als bezoeker toch altijd een beetje verrast wordt.

Opgelet: op een hete zomeravond kan het wel eens lichtjes aanschuiven zijn bij deze gezellig gelegen ijsjesbar nabij de Vlaamse Kaai. De bezoekers van Gelato Factory komen dan ook letterlijk van heinde en verre voor dit ijs.

Gelato Factory, Verschansingstraat 57 – 2000 Antwerpen 

2. Borgo Gelato

Een relatieve nieuwkomer in het Antwerpse ijsjes-landschap is Borgo Gelato. Ook in deze ijsbar al artisanaal Italiaans ijs wat de klok slaat. Daarnaast zet Borgo Gelato echter ook specifiek in op biologische producten, fairtrade en fruitijs met hoge concentraties van écht fruit (nee, geen artificiële fruitsiroopjes hier). Eigenaar Koen volgde dan ook opleidingen tot professioneel ijsbereider van Bologna tot Milaan en zelfs Perugia, alvorens zijn eigen bar te starten.

Leuke extra: omdat de bar gelooft in lekker ijs ook zónder dierlijke producten, wordt er elke dag geëxperimenteerd met ten minste vijf vegan ijssmaken!

Borgo Gelato, Sint-Janstraat 50 – 2140 Borgerhout (Antwerpen)

3. Crèmerie Germaine

“De smaak van een warme zomervakantie, de zoete herinnering aan de kindertijd, of een zorgeloze middag genietend van het leven”, dat is naar eigen zeggen exact wat Crèmerie Germaine met haar vers bereide hoorntjes en coupes wil oproepen. En dat zou wel eens prima kunnen lukken ook, want ook hier werd gestudeerd aan de Gelato University in Bologna. Bovendien worden alle klassieke smaken – op basis van verse rauwe koemelk, recht van bij de boer – zorgvuldig samengesteld in het open Gelato Laboratory.

Je kan bij deze gelato boutique vlak naast het MAS-museum in het epicentrum van de hippe Antwerpse wijk ’t Eilandje trouwens niet alleen terecht voor een bolletje ‘fior di latte‘ of ‘pistache‘: ook wafels, gelato sticks en ijspralines zijn er een optie.

Cremerie Germaine, Nassaustraat 13 – 2000 Antwerpen

4. Foubert

Ook in het oude historische centrum van Antwerpen, in het aanschijn van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, vind je een ijspareltje van formaat terug. Na een eerste vestiging in Sint-Niklaas, vele ijskarren en een eerdere pop-up in Antwerpen, was het in 2015 immers eindelijk zover: de broers Foubert konden hun ijsdroom verderzetten met een eerste permantente ijsbar in ’t stad.

Niet alleen ijsdesserts zijn hier trouwens top notch, ook van chocolade maken hebben de ondernemende broers wel ‘kaas’ gegeten.

Foubert, Grote Markt 31 – 2000 Antwerpen

5. Het ijskarretje

Wie in hartje Antwerpen al eens een namiddagje gaat luieren in een van de vele grote (of kleine) parken, of er met zijn kroost al eens een leuk speeltuinbezoekje op nahoudt, heeft het volgende ‘ijsbarretje op wielen’ misschien al wel eens zien passeren. Sinds 2009 richtte eigenaar Alex immers samen met zijn vrouw ‘Het ijskarretje’ op: een gele (of witte) ijsbakbrommer die iedereen die dat wil op een hete zomerdag maar wat graag van een hoorntje of potje met ambachtelijk roomijs voorziet.

Een babyborrel, communie of trouwfeest op de planning? Dan kan je het karretje van Alex en Greet bovendien ook inhuren: heerlijk verkoelende party snacks verzekerd!

Posted by Het Ijskarretje on Friday, January 12, 2018

Het IJskarretje, in alle grote en kleine parken van Antwerpen 

6. Fratelli

Een tweede op en top hippe ijsbar nabij het Antwerpse Museum aan de Stroom is Fratelli. Op de kaart: tal van excellente klassieke ijscoupes zoals eentje met meringue of advocaat, maar ook specialiteiten van het huis, zoals een coupe Brownie of een Elexir d’Anvers bijvoorbeeld. Ook Fratelli heeft trouwens een mobiele ijskar genaamd ‘Fratelli On Wheels’. In te huren bij feestelijke gelegenheden allerlei: potjes, bolletjes, hoorntjes en aardige bediening incluis.

Fratelli, Sint-Aldegondiskaai 44 – 2000 Antwerpen

7. The Ice Shop

Nog op de Vlaamse Kaai: The Ice Shop, een ijsjeszaak met crème op grootmoeders wijze – precies zoals het vroeger was – maar dan wel met tal van technische snufjes gemoderniseerde technieken. De bar beschikt zelfs over de eerste Pozzetti ijstoog in België: in zo’n toog wordt het ijs niet blootgesteld aan lucht, naar eigen zeggen veel hygiënischer en bovendien blijft het ijs veel langer vers – en dat zónder kristalvorming.

The Ice Shop, Vlaamsekaai 31 – 2000 Antwerpen 

8. Gelateria Savini

Tot slot ging er in 2018 ook een traditioneel Italiaanse, maar hippe ijsjesbar open op de gezellige Dageraadplaats in het Antwerpse Zurenborg: Gelateria Savini. Eigenaars Susanna en Gianluca Savini brengen met hun echte Italiaanse roots dan ook een stukje Emilia-Romagna (een uitgestrekte regio in het Noorden van Italië) naar België.

Aangezien ‘supercalifragilisticexpialidocious‘ – jep, die onuitspreekbare, maar extatische kronkel uit de Mary Poppins-films – een woord is dat al eens in de mond genomen wordt na een bezoekje aan deze ijsbar, lijkt het ons alvast de moeite van een uitstapje waard!

Gelateria Savini, Dageraadplaats 29A – 2000 Antwerpen

Lees ook: