Advertorial

“Dompel je onder in de innovatieve, immersieve kunst in Almere”

Advertorial

Tien jaar lang maakte ze tentoonstellingen en musea over de hele wereld, maar nu is Olga Ruitenbeek (40) als artistiek leider van museum in oprichting M. neergestreken in de jonge, eigenzinnige Nederlandse stad Almere. Want hier in de polders van Flevoland toont de hele wereld zes maanden lang vernieuwende ideeën en oplossingen voor de groene steden van de toekomst. De tienjaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade kreeg voor 2022 het thema ‘Growing Green Cities.’ In die Floriade start museum M. in oprichting. De immersieve kunst die Olga voor ogen heeft past daar perfect in.

Aan het centrale plein op de Floriade ligt midden in het water een opvallend rond gebouw, het kunstpaviljoen. Een ronde steiger brengt je naar de ingang. In het midden van de cirkel staat een interactief kunstwerk, dat je zelf kan beïnvloeden. Dit kunstpaviljoen is een pilot voor een nieuw museum voor immersieve kunst en landschapskunst in oprichting in Almere: M. Het toekomstige museum wil laagdrempelig zijn, waar iedereen welkom is, of je nu iets weet van kunst of niet, vertelt Olga. “Het moet ook over jou gaan. Een kunstmuseum voor iedereen, en anders dan je gewend bent.”

Immersieve kunst komt binnen, Land Art bezoek je buiten

Flevoland heeft al een indrukwekkende kunstcollectie landschapskunst, of Land Art. Verspreid over de provincie liggen negen kunstwerken, onder andere de Groene Kathedraal van kunstenaar Marinus Boezem. Hij plantte populieren volgens de plattegrond van de kathedraal van Reims. “Dit is kunst waar je heel dichtbij kan komen”, gaat Olga verder. “Je kan het aanraken en soms loop je er middenin. Binnen de muren van het toekomstige museum sluit immersieve kunst hier goed op aan. Ook hier word je omgeven door kunstwerken, de kunstenaars maken jou onderdeel van hun gecreëerde wereld.”

Jij en de toekomst van de natuur

Terug naar het paviljoen op de Floriade. “Kunst kan je als geen ander laten nadenken over de toekomst. Speciaal voor deze plek zijn vijf kunstwerken gemaakt over de natuur in de toekomst”, zegt Olga. In zaal 1 stap je er meteen middenin: je loopt door een soort bos, als een verstrengeling van mens en natuur. In de tweede zaal roepen de rondom geprojecteerde beelden allerlei vragen op. Wat is onze rol als mens? Krijgen we straks bijvoorbeeld robotbijen die gewassen bestuiven, ontstaat er een wereld waarin techniek en natuur zich vermengen? Misschien loop je zelfs naar buiten met de vraag hoe jij en ik de eigen omgeving kunnen veranderen. De tienjaarlijkse wereldexpo van de tuinbouw kreeg voor 2022 het thema ‘Growing Green Cities’. In een wereld met steeds meer en grotere steden, is de vergroening van die steden noodzakelijk. Hoe maak je een stad mooier, duurzamer, leuker? Ontdek talloze boeiende groene oplossingen vanuit de hele wereld. De stad van morgen wordt groen.

Installaties in het centrum van Almere

Tijdens de Floriade kom je M. ook in de binnenstad van Almere tegen. Hier zijn twee winkels omgebouwd tot kunstlocatie. Help zelf mee het panorama ‘NaturAlly; Painting the Future’ in te kleuren of verdwaal in het immersieve doolhof met vijf kunstzinnige visies op de natuur in de toekomst. Als bezoeker zal je je eigen weg hierin moeten vinden. “We willen ook jouw creativiteit aanwakkeren; dat je anders naar de wereld kan kijken, zodat die ook anders kan worden”, licht Olga toe. Immersieve kunst moet je beleven door er middenin te staan. Zet het je aan het denken, gaat er iets borrelen of geeft het gewoon een goed gevoel? Ontdek M. op de Floriade en ga vooral ook even het centrum van Almere in. Laat je omarmen door de immersieve kunstwerken; en misschien wel door de geuren, kleuren en geluiden van de stad zelf. Ontmoet er Olga en de vele eigenzinnige mensen die de stad rijk is, met elk hun eigen verhaal.

Het verhaal van Olga is een van de vele inspirerende verhalen over hoe Nederland zich voorbereidt op een groenere toekomst. Meer lezen? Surf dan Holland.com/bringyourself. Laat je mee op reis nemen door alle Nederlanders die hun verhaal met jou delen. Bring your green mindset. We’ll do the same.

Ontdek ook het verhaal van Eva.