Advertorial

Fietsburgemeester van Utrecht wil iedereen op de fiets

Advertorial

Utrecht is een droomstad voor fietsers met prima fietspaden, royale fietsstallingen en nog meer uitstekende infrastructuur voor fietsers. Als Fietsburgemeester zet Jelle Bakker (27) zich in voor kwetsbare doelgroepen, zodat ook zij k­unnen fietsen. “Daarnaast mag ik de levendige fietscultuur van Utrecht uitdragen. En dat treft, want deze zomer start La Vuelta in Utrecht.”

© Jan Bijl

Jelle Bakker werkt bij SportUtrecht, waar hij al tijdens zijn studie een studentenjob had als fietsleraar voor volwassenen. “Door mijn werk zie ik wat fietsen voor mensen kan doen”, vertelt hij. “Ze krijgen zoveel meer ruimte en vrijheid. Met persoonlijke aandacht en geduld proberen we bijvoorbeeld kinderen in het bijzonder onderwijs te leren fietsen, zodat ze niet meer met het busje naar school hoeven. Een ander project is voor senioren. Stoppen met fietsen heeft een enorme impact op hun leven, ook sociaal gezien. Met oefeningen en tips kunnen ze langer veilig en met meer zelfvertrouwen op de fiets zitten.”

Fietsburgemeester

Sinds juni 2021 is Jelle Fietsburgemeester van Utrecht, dé ultieme fietsstad vindt hij. Van het eerste fietspad van Nederland tot de grootste fietsenstalling ter wereld: Utrecht is gemaakt om te fietsen. Er zijn speciale fietsstraten, snelle doorfietsroutes en bijzondere fietsbruggen. “Tegelijkertijd zijn er nog groepen die niet aan fietsen toekomen”, weet hij. “Een van mijn doelen als Fietsburgemeester is bijvoorbeeld een duofiets in elke wijk te krijgen. Op een duofiets zit je naast elkaar. Je hebt beiden pedalen, maar eentje stuurt. Zo kan je met een slechtziende buur of familielid op stap. Of iemand die slecht ter been is of Alzheimer heeft. Het geeft ook hen de kans om buiten te zijn, met anderen en in de natuur.”

© Jan Bijl

La Vuelta in Utrecht

Deze zomer zal de internationale wielerwedstrijd La Vuelta starten in Utrecht. De eerste etappe rijdt dwars door Utrecht, de tweede gaat van Den Bosch naar Utrecht en de derde start in Breda. “Fantastisch om dit als Fietsburgemeester mee te maken”, zegt Jelle enthousiast. “Met de komst van La Vuelta is Utrecht de eerste stad ter wereld waar zowel de Giro als de Tour als La Vuelta is gestart. Op 18, 19 en 20 augustus is het hier één groot feest en zijn er activiteiten voor álle Utrechters, in de stad en daarbuiten.”

Fietslessen en duofietsen

La Vuelta in Utrecht is een wervelend evenement waarbij zoveel energie in de lucht hangt. En daar kunnen veel mooie dingen uit voortkomen, meent Jelle. “Sinds de Tour in 2015 in Utrecht startte, is het samenwerkingsverband Utrecht Bike Community opgezet en worden er bijvoorbeeld overal fietslessen gegeven. Ook nu kijken we alvast vooruit naar het moment dat straks het stof is neergedaald. Zelf hoop ik dat La Vuelta een springplank is voor het initiatief met de duofietsen.”

© Jan Bijl

Fietsen langs de grachten

Utrecht heeft opmerkelijk veel ruimte gemaakt voor de fiets. Een groot deel van de binnenstad is autoluw of zelfs autovrij. “Er is niks mooiers dan op een zwoele zomeravond langs de Oudegracht te fietsen”, mijmert Jelle, “als alle terrassen vol zitten en bootjes voorbijvaren. Sinds een paar jaar heb ik een racefiets en maak ik ook graag tochtjes door de omgeving. Je kan fantastisch fietsen in de provincie Utrecht, langs rivieren en kastelen en door heuvels en bossen. Fietsen is vrijheid en je hoofd leegmaken. Heerlijk!”

Het verhaal van Jelle is een van de vele inspirerende verhalen over de cycling lifestyle in Nederland.

Meer lezen?
Surf dan naar Holland.com/bringyourself. Laat je mee op reis nemen door alle Nederlanders die hun verhaal met jou delen.

Bring your love for cycling. We’ll do the same.