Ben jij ook zo zot op Antwerpen? Wij ook. Daarom zijn we altijd op zoek naar het lekkerste eten en de beste adresjes. Inspiratie nodig? In ‘Stadskookboek Antwerpen’ nemen food- en reisjournalisten Marlies Beckers en Marie Monsieur je mee in hun geboorte- en lievelingsstad. Speciaal voor jullie delen ze al enkele van hun gouden tips. Vandaag verklappen ze dé hotspots in het Groen Kwartier. 

Foodies zakten in het begin vooral voor The Jane af naar het Groen Kwartier, een nieuwe woonwijk rond het voormalige Militair Hospitaal. De laatste tijd opent er het ene boeiende zaakje naast het andere.

Aldo

Mensen van overal in de stad komen voor het artisanaal lekkers naar Aldo. Geen pistolets hier, wel handgekneed zuurdesembrood, krokante baguettes épi en heerlijke viennoiserie. Wij vinden Aldo ook meteen de mooiste bakkerij van ’t Stad: blauwwit gestreepte houten toog, betonnen vloer, rieten mandjes en een open atelier waar je de sympathieke Aldo aan het werk ziet.

Lange Leemstraat 388, www.bakkeraldo.be

Pakt

Bij Pakt komen heel wat leuke initiatieven samen. Centraal vind je er een tweede splinternieuwe Caffènation, waar je kunt brunchen en pintjes of wijn drinken. De koffiebar ligt vlak naast z’n branderij. Op de daken staat het bomvol kruiden en groenten, een stukje grond van The Jane en ook van buurtbewoners. Elke vrijdag is er een groentemarktje waar je een selectie vers geoogst lekkers koopt.

Lamorinièrestraat 161

Stadsbrouwerij De Koninck

Vroeger alleen brouwerij, nu ook geopend voor publiek. Proef een biertje en ga langs bij chocolatier Jitsk Heynincks, bakker Kenney Van Hoorick, kaasaffineurs Van Tricht en slager Luc De Laet. Eten kan bij BBQ-restaurant Black Smoke en The Butcher’s Son, dat laatste van Bert Jan Michielsen (chef-kok) en Luc Dickens (sommelier). Culinaire uitgeverij Minestrone (van foodfotograaf Tony Le Duc) vindt hier ook z’n onderdak.

Mechelsesteenweg 291, www.dekoninck.be

Frieterij

Deze luxefrietjes herinner je je misschien nog van de Frietfiets. Nu hebben Leonard Glazema en z’n vrouw Rebecca ook een eigen frituur. Niet alleen hun sausjes en het stoofvlees zijn huisgemaakt, ook hun kroketten. En daar doen we het voor: vleeskroketten met Black Angus beef, kaaskroketten met oude kaas, champignonkroketten en zelfs kroketten met erwtjes en munt.

Boomgaardstraat 204, www.frieterij.be

Stanny

Dit eetcafé met knalrode gevel pal tegenover Berchem Station is hét café van de buurt. Ga er pintjes drinken, tetteren met buurtbewoners en voor wel erg schappelijke prijzen eten (wij gaan meestal voor de belachelijk lekkere spaghetti bolognaise). Het is de mix van mensen die het hier zo leuk maakt: jonge hipster, naast keuvelende bomma’s en gezinnen met kinderen.

Stanleystraat 1

Bar Vert

In een prachtig hoekpand schuilt lunchplek Bar Vert. Het zijn de flatbreads die ons elke keer weer verleiden: met prosciutto, artisjokkencrème en courgette bijvoorbeeld. Je kunt er ook brunchen en al vanaf de namiddag beginnen te aperitieven.

Helenalei 2-4

Brel

In dit no-nonsense adres bestel je nen bolo (spaghetti bolognaise), geroosterde groenten met burrata, taco’s chili con carne of een Vietnamese curry. Ze koken met verse producten die ze zo lokaal mogelijk bij buurtwinkeltjes kopen: niet alleen vlees van de slager om de hoek, maar ook Helios thee van een oldschool winkeltje vlakbij. Ga er tooghangen in hun cosy interieur of ’s zomers chillen op hun terras.

Statiestraat 46

The Jane

Tafelen in het mooiste restaurant ter wereld. Amen!

Paradeplein 1, www.thejaneantwerp.com

In Stadskookboek Antwerpen ontdek je naast het Groen Kwartier ook de wijken Centrum, Eilandje, Zurenborg, Noord, Chinatown, Borgerhout, Sint-Jorispoort en Zuid.

 

 

 

Meer adresjes in Antwerpen: