6 x Belgische klassiekers in een gezond jasje

Vol-au-vent met frietjes, balletjes in tomatensaus, witloof uit de oven… smullen, maar écht gezond zijn de klassiekers uit de Belgische keuken niet. Gelukkig kan je ook van onze ‘boerenkost’ een gezonde variant maken. Deze slanke versies zijn nét iets vriendelijker voor je lijn.

6 x klassiekers met een twist

1. Vol-au-vent van linzen

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 g linzen (gekookt of uit blik)
  • 2 uien (fijngesneden)
  • 1 teentje knoflook (fijngesnipperd)
  • 4 wortels
  • olijfolie
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 500 g champignons
  • 100 g spinazie

Voor de bloemkoolsaus

  • 1 bloemkool
  • een scheut amandelmelk
  • peper en zout

Voor de krielfrietjes

  • 500 g krielaardappeltjes
  • 2 theelepels paprikakruiden

Kluts bij elkaar, klaar!

  1. Kook de linzen of gebruik de linzen uit blik
  2. Maak dan de bloemkoolsaus. Kook de bloemkool gaar, giet er een scheut amandelmelk bij, pureer tot een gladde saus en kruid met peper en zout.
  3. Verwarm de over voor op 180°C.
  4. Snijd de krielaardappeltjes in frietjes. Bekleed een ovenschaal met bakpapier, leg er frietjes op en kruid met paprika, peper en zout. Plaats ze 25 minuten in de oven op 180°C.
  5. Bak ondertussen de fijngesneden ui en knoflook samen met de wortels in een grote pan met olijfolie. Kruid met komijnpoeder en korianderpoeder. Voeg er de champignons aan toe en op het laatst de spinazie. Kruid met peper en zout.
  6. Voeg er de gekookte linzen bij en meng er ten slotte ook de bloemkoolsaus onder. Kruid bij naar smaak.

Belgische klassiekers gezond jasje

Recept uit Get Stronger van Claudia Van Avermaet, Uitgeverij Lannoo, € 19,99

2. Witloof met hespenrolletjes

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 grote bloemkool, in roosjes
  • 4 stronken grondwitloof
  • een flinke scheut (rijst)melk
  • 1 el olijfolie
  • snuif nootmuskaat
  • snuif zwarte peper
  • snuifje zeezout
  • 4 dikke sneden gekookte ham
  • 120 gram mix van gratinkaas (Emmental, Comté, ...), gemalen

Kluts bij elkaar, klaar!

  1. Verwarm de oven voor op 210 °C op de grillstand.
  2. Stoom of kook 1 grote bloemkool tot die helemaal gaar is.
  3. Verwijder met een aardappelmesje het taaie hart uit 4 stronken witloof door een ronde inkeping te snijden. Stoof het witloof gaar. Knijp de witloofstronken even samen om het vocht goed te verwijderen.
  4. Mix de bloemkool in de blender met (rijst)melk, olijfolie, een 2-tal el van het kookvocht van het witloof en kruid met nootmuskaat, zwarte peper en zout.
  5. Meng de bloemkoolsaus met 60g gratinkaas.
  6. Doe een laag bloemkoolkaassaus in een vuurvaste schotel.
  7. Rol het witloof in 4 dikke sneden gekookteham en leg in de ovenschaal. Doe de rest van de bloemkoolkaassaus erover en werk af met nog eens 60g gemalen kaas.
  8. Zet 15 minuten onder de voorverwarmde grill.

Belgische klassiekers gezond jasje

Recept uit ‘Nooit meer diëten’ van Sandra Bekkari.

3. Balletjes in tomatensaus met een gezonde twist

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de balletjes

  • 800 gram kippengehakt
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eitjes
  • 2 eetlepels paneermeel
  • peper, zout, paprikapoeder

Voor de tomatensaus

  • 400 gram tomaten uit blik
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 400 ml vleesbouillon
  • Peper en zout
  • Kruiden (verse basilicum, tijm, rozemarijn, laurierblaadje, peterselie, oregano)
  • Teentje look
  • 1 ajuin (of 2 kleine)
  • Extra groenten naar keuze (bijvoorbeeld courgettes, aubergines en paprika)

Kluts bij elkaar, klaar!

  1. Meng het kippengehakt met het ei, de mosterd, het paneermeel goed door elkaar. Kruid met peper, zout en paprikapoeder en rol er balletjes van.
  2. Stoof in een pan het teentje look, de ajuin en de rest van de groenten. Voeg daarna de bouillon toe.
  3. Breng de balletjes aan de kook in de vleesbouillon. Voeg de tomaten uit blik en het laurierblad toe.
  4. Voeg na enkele minuten een goede eetlepel tomatenpuree en de rest van de kruiden toe.
  5. Serveer de gehaktballetjes met de gezonde tomatensaus met brocollirijst of courgetti, en vermijd zo koolhydraten.

Belgische klassiekers gezond jasje

4. Ovenschotel van asperges in ham met lichte roomsaus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg witte asperges
  • 8 sneetjes gedroogde ham (de magere variant)
  • 1 el verse dragon (of tijm, gehakt)
  • 1 el peterselie (gehakt)
  • 500 g krielaardappeltjes
  • 200 g roomkaas (de lightvariant)
  • 200 ml light room (5 à 7% vet)
  • 1 el geraspte parmezaan (max. 2 el)
  • 1 el graanmosterd
  • nootmuskaat
  • olijfolie
  • peper en zout

Kluts bij elkaar, klaar!

  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Spoel en schil de asperges. Breek het onderste harde stukje af. Kook ze beetgaar in gezouten water, giet ze af, koel de asperges onmiddellijk af onder koud water en leg ze op een keukenhanddoek.
  2. Beleg een sneetje ham met 3 à 4 asperges en rol op. Herhaal en zet opzij. Meng voor de saus de roomkaas, de room, de graanmosterd en 1 el gesnipperde dragon of tijm. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  3. Giet een beetje saus in een ovenschaal, leg de hamrolletjes erop. Giet de overige saus over de rolletjes en bestrooi met geraspte parmezaan. Schuif 25 minuten in de oven.
  4. Kook intussen de krielaardappelen gaar en meng ze met peper, zout, 1 el gehakte peterselie en een scheutje olijfolie. Serveer de hamrolletjes met de krielaardappelen.

Belgische klassiekers gezond jasje

Recept via Libelle Lekker.

5. Spaghetti courgetti met paprikasaus en berloumi

Ingrediënten:

  • 4 rode paprika’s
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • Provençaalse kruiden
  • zwarte peper
  • 2 courgettes
  • 200 gram Berloumi
  • 5-tal kerstomaatjes
  • Basilicum voor de afwerking

Kluts bij elkaar, klaar!

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Snijd 4 rode paprika’s in vieren, verwijder de zaadlijsten en leg de stukken paprika op een bakplaat met bakpapier. Wanneer de schil zwart wordt, haal je de paprika’s uit de oven. Laat afkoelen op een bakplaat met een handdoek erover of steek de paprika in een plastic zak om de schil gemakkelijker te verwijderen.
  3. Fruit ondertussen 1 kleine rode ui en 1 teentje knoflook glazig in een beetje olijfolie. Mix met de paprika in de blender. Voeg 1 el olijfolie, Provençaalse kruiden en wat zwarte peper toe en mix opnieuw.
  4. Snijd de uiteinden van 2 courgettes en maak slierten met een spiraalsnijder.
  5. Doe de slierten in een ovenschaal, kruid met zwarte peper en besprenkel met wat olijfolie. Meng en zet, afgedekt, 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Bak de 200g Berloumi in een antiaanbakpan zonder vetstof, ongeveer 2 minuten aan iedere zijde.
  7. Verwarm een 5-tal kerstomaatjes even in de pan waarin je de ui en knoflook gefruit hebt.
  8. Werk het gerecht af met wat basilicum.

Belgische klassiekers gezond jasje

Recept uit ‘Nooit meer diëten’ van Sandra Bekkari.

6. Chili Sin Carne

Ingrediënten:

Voor de Chili Sin Carne

  • 1 prei, in fijne ringetjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • ½ spitskool, fijngesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2-3 verse groene jalapeñopepers, fijngehakt (of 1 rode chili)
  • 2 tl chipotlepasta (gedroogde en gerookte jalapeño)
  • 1 el komijnzaad
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el gedroogde oregano
  • 2 kaneelstokken
  • 3 blaadjes laurier
  • 40 g tomatenpuree
  • 1 glas water
  • 1 blik (400-500 g) tomatenblokjes
  • 750 g gespoelde zwarte, rode bonen of witte bonen naar keuze

Voor de afwerking

  • corn nacho’s
  • opgelegde jalapeño
  • koriander, grofgehakt
  • kokos- of sojayoghurt
  • partjes limoen

Kluts bij elkaar, klaar!

  • Stoof in wat olie de prei, rode ui, spitskool, paprika, knoflook en pepers aan tot ze glazig en half gaar zijn. Voeg alle kruiden toe en bak nog even mee aan.
  • Voeg de tomatenpuree toe en roer alles goed. Voeg dan het water en de tomatenblokjes toe en laat nog een 40-tal minuten op een zacht vuur verder pruttelen. Voeg na 30 minuten de afgespoelde bonen toe.
  • Serveer met corn nacho’s, opgelegde jalapeño, koriander en wat kokos- of sojayoghurt en een partje limoen.

Belgische klassiekers gezond jasje

Recept uit Plan Vegan van Nathalie Meskens, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, € 24,99.

 

Lees ook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content