Advertorial

De beste weetjes voor coffee lovers

Samen met DeLonghi

Is de koffiepauze op het werk jouw favoriete moment van de dag? Kun je je geen zondagochtend voorstellen zonder latte, espresso of ristretto bij het ontbijt? Betaal je stiekem graag dat beetje extra in de koffiebar voor een koffie die je thuis maar niet kunt namaken? Ontdek onze koffiegeheimen en zet nadien gewoon fantastische koffie in je eigen keuken!

Heilige boontjes

Of je nu een latte, espresso of klassieke zwarte koffie verkiest, ze hebben allemaal dezelfde origine: de koffieboon. Ook al bestaan er wereldwijd meer dan honderd soorten koffiebonen, grote kans dat jouw koffie gemaakt is van een van de twee meest gecultiveerde koffiebonen: de Arabica of Robusta. De Arabica-boon ligt aan de basis van meer dan driekwart van de wereldwijde koffieproductie, de Robusta-boon van ongeveer een kwart. Het verschil tussen de twee varianten? De Arabica-bonen worden in hoger gelegen gebieden geteeld, waardoor die vaak iets duurder uitvallen dan de Robusta-bonen, die in makkelijker bereikbare gebieden groeien.

Heiligste boontje?

Ook qua smaak verschillen de twee populairste bonen. De Arabica-boon heeft een iets zachter en ook meer divers aromapallet. De Robusta-boon kan door zijn hoge cafeïnegehalte (bijna het dubbele van de Arabica) dan weer iets bitterder smaken. Er wordt wel eens beweerd dat de hoger geteelde Arabica-bonen een hogere kwaliteit bezitten dan de Robusta-bonen, maar die mythe ontkrachten we graag. De ene boon is niet beter dan de andere, en iedereen heeft een andere persoonlijke voorkeur.

Gaat een espresso er bij jou wel eens in? Probeer die dan zeker eens te maken met de Robusta-boon: zijn krachtig en crèmig karakter is een perfecte match voor dat heerlijke cafeïneshot.

© De’Longhi
© De’Longhi

Op de rooster

Met een ongeroosterde koffieboon kan je maar heel flauwe koffie zetten, aangezien de boon eerst het brandproces moet doorstaan zodat het zijn smaak en aroma ten volle kan prijsgeven. Naargelang de soort koffieboon is dat brandproces wat korter of langer, wat een lichtere of donkere roast veroorzaakt. Proef verschillende roasts en ontdek welke jou het meest aanspreekt. Kijk wel altijd goed op de verpakking wanneer de koffiebonen precies geroosterd werden. Om alle smaak uit de bonen te halen, gebruik je het best koffiebonen vanaf de vierde dag tot een maand na de branddatum. Ervoor moeten de bonen nog wat ontgassen en erna treedt er een geleidelijk smaakverlies op (en dat willen we natuurlijk vermijden).

Crème brûlée in een kopje? Barista Tom bereidt een heerlijke Spanish Latte:

Grof of fijn: we malen er niet om

We komen dichter en dichter bij dat dampend kopje koffie, maar eerst moeten de koffiebonen nog gemaald worden. Vermijd onnodige uitputting van de armspieren door dat werk gewoon over te laten aan je espressomachine. De betere toestellen laten je zelfs toe de maalgraad instellen. Liever wat grover of fijner gemalen koffie? U vraagt, wij malen. Onthoud dat grover gemalen koffie over het algemeen wat zachter smaakt dan fijner gemalen koffie. De echte coffee nerds zullen graag horen dat de beste toestellen zelfs verder gaan dan dat. De PrimaDonna Soul volautomatische espressomachine van De’Longhi past bijvoorbeeld al zijn instellingen specifiek aan op jouw favoriete koffieboon. Dankzij de Bean Adapt Technology hoef je niet te twijfelen over de maalgraad, waterdruk of -temperatuur die je moet instellen.

Ik de koffie, jij de taart?

Nu ken je de meest essentiële stappen tot die heerlijke tas koffie. Proef zoveel mogelijk verschillende koffies (ja, dat heb je goed gehoord) en ontdek de koffieboon die het dichtst aanleunt bij je persoonlijke voorkeur. Zoek vervolgens een goede koffiebrander, maar dubbelcheck altijd de branddatum voor de zekerheid. Geef vervolgens je bonen over aan een degelijke espressomachine, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de juiste maling en de optimale druk en temperatuur van het water. Kies je voor een van de beste toestellen, dan kun je zelfs de instellingen volledig naar jouw hand zetten. En dan volgt de laatste, meest essentiële stap: nodig al je vrienden uit op de koffie en stoef voluit met al je koffiekennis (en vergeet de taart niet!).

 alt=
©Karel Hemerijckx
Kriebelt het om thuis aan de slag te gaan met onze tips? Bij elke aankoop van een toptoestel van De’Longhi ontvang je gratis een welkomstpakket én een coffee workshop aan huis. Meer info? Klik hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier