Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week trok ze naar Cadzand om de Dine-Around experience van Sergio Herman te testen.

Journalisten die achter het harde, politieke nieuws jagen worden in het algemeen serieuzer genomen dan hun softe lifestyle collega’s, die dagelijks chocolade, flessen gin en veganistische sauzen aan huis geleverd krijgen. Geef ze eens ongelijk. Het is niet dat wij, als verwende gourmands, de crisis in Jemen onder de aandacht gaan brengen met een recensie over een sterrenrestaurant. Vorige week was het weer zo ver. Een uitnodiging van Sergio Herman om naar Cadzand te komen en er zijn nieuwe Dine-Around Experience te ontdekken. Ingewijden weten dat de ongekroonde burgemeester van Cadzand niet Marga Vermue is, maar de bejubelde chef die sterren verzamelt als postzegels. Rond en in het Strandhotel van de familie Gorthmanss vinden we maar liefst vier restaurants met de handtekening van Sergio Herman: Pure C, Blueness, AIRrepublic en sinds kort ook het nieuwe ontbijthotel Pine House. Het hotel zelf transformeerde de laatste jaren van oubollig naar luxueus eigentijds. De verbouwing is trouwens nog volop bezig, pas in de lente zou het project klaar zijn. Het idee achter de Dine-Around Experience is dat je luncht bij Blueness, dineert bij Pure C, slaapt in het hotel, ontbijt bij Pine House en tenslotte nog eens luncht bij AIRrepublic. Zowaar een unieke formule, die toch enige duiding behoeft. Dus vertrek ik samen met mijn man voor 24 uur onderzoeksjournalistiek naar Cadzand.

Ingewijden weten dat de ongekroonde burgemeester van Cadzand niet Marga Vermue is, maar de bejubelde chef die sterren verzamelt als postzegels.

We starten kort na de middag bij Blueness, de Japans geïnspireerde bar die eind deze zomer werd geopend. Terwijl we knabbelen op de voortreffelijke, licht pikante edamame, komt Sergio bij ons zitten en begint hij bij het begin: “Er was eens een mosselrestaurant in Sluis.” We luisteren beleefd naar het verhaal dat we al honderd keer in de pers hebben gelezen. Gelukkig ontdooit Sergio al na enkele minuten en meandert het gesprek alle kanten uit. Van de spraakmakende, Nederlandse recensie over The Jane, de reden waarom er géén sushi en sashimi geserveerd worden in Blueness tot het verrassende feit dat hij dit jaar pas voor het eerst naar Japan gaat. Op het menu staat vooral barfood, kleine hapjes die je deelt bij een cocktail. We kunnen al lang niet meer spreken over een lichte lunch, want de jongens in de keuken willen ons alles laten proeven. Veel schelpdieren, een kreeftensalade, langoustines, gegrilde aubergines… maar ook wagyu beef en een kommetje ramen met buikspek en ei. Het is gezellig eten, dat zeer smaakvol is afgekruid. Ook de cocktails dragen duidelijk het Zeeuwse signatuur: fris, lichte zuurtjes en niet te veel alcohol. Een houten bakje vol ijs en daarin een kannetje saké, charmeert. Om half vier gaan we van tafel en mogen we inchecken in onze kamer. Het Strandhotel is een écht Strandhotel en geen tourist trap met een streepje zee dat enkel zichtbaar is als je je hoofd in een hoek van 90° houdt op het balkon. Vanuit de luxueuze, in smaakvol wit ingerichte kamer, heb je een onbetaalbaar zicht op duinen en zee. De badkamer is fantastisch, met een inloopdouche van zeker twee meter en een gigantische douchekop. Om zeven uur gaan we opnieuw aan tafel, dus doe ik een klein dutje onder het fluffy donsdeken. Pas anderhalf uur later word ik wakker, na een diepe slaap en ingewikkelde dromen.

Bij Pure C worden we verwacht voor het 7 gangen menu met aangepaste wijnen. Op dat moment weten we trouwens nog niet dat Syrco Bakker vier dagen later zijn tweede Michelin ster zal krijgen. De toon wordt gezet met gedroogde ham uit Italië (maar wél met Zeeuwse kruiden), op een gouden takje en schelpdieren in drupjes olie en zuren. Mijn favoriete gerecht van de avond is de Noordzeekrab met walnoot: wat een schitterende foodpairing. Heel amusant en onwaarschijnlijk lekker is de Indonesische rijsttafel, die in verschillende lepels op een plankje wordt geserveerd. Maar ook de coquille en de fazant laten een blijvende indruk na. De wijnen zijn uitdagend en dragen bij tot de totaalervaring. Ook al zaten we uren aan tafel, we gaan toch met een -relatief- licht gevoel naar bed. Petje af, Syrco.

’s Ochtends worden we bij Pine House verwacht, het ontbijthotel even verderop. We worden aangespoord om de nieuwe granola van Sergio Herman te proberen, maar na een maand veganistisch eten (zie vorige recensies) stort ik mij zonder aarzelen op de roereitjes, het spek en de koffiekoeken. In principe lijkt dit ontbijtbuffet op wat je in andere goede hotels ook krijgt, met dit verschil dat werkelijk alles kraakvers en van goede kwaliteit is. Door de glazen vloer hebben we een mooi zicht op de bakkerij beneden, waar alle patisserie wordt bereid.

In principe lijkt dit ontbijtbuffet op wat je in andere goede hotels ook krijgt, met dit verschil dat werkelijk alles kraakvers en van goede kwaliteit is.

Na het ontbijt hebben we nog enkele uren om een beetje te werken in de aangename hotellobby, die is ingericht met grote, comfortabele zetels en een houtkachel. Bijna jammer dat ik om 12u mijn laptop moet dichtklappen, maar AIRrepublic wacht op ons.
Dit restaurant, dat omringd wordt door zee, is wat architectuur betreft één van de mooiste waar ik al ooit ben geweest. Door de plafondhoge ramen ben je non stop verbonden met de elementen: een woeste Noordzee, storm, zand en de meest idyllische zonsondergangen. Hier serveren ze geen lange menu’s met kleine gerechtjes, maar écht eten, zoals een grote schaal langoustines die je zelf mag leeg peuzelen of een stuk gegrilde tarbot op tijm, met kreeftenbéarnaise. Volgens mij is dit de manier waarop Sergio Herman ook thuis kookt. Gul, gastvrij en gezond. Het perfecte sluitstuk van 24 uur Zeeland.

Op ons bord tijdens de dine-around experience

Op ons bord tijdens de dine-around experience

Op ons bord tijdens de dine-around experience

Op ons bord tijdens de dine-around experience

Op ons bord tijdens de dine-around experience

Op ons bord tijdens de dine-around experience

Op ons bord tijdens de dine-around experience

Op ons bord tijdens de dine-around experience

Op ons bord tijdens de dine-around experience

Op ons bord tijdens de dine-around experience

Op ons bord tijdens de dine-around experience

Conclusie van mijn poging tot diepgaande onderzoeksjournalistiek? Het programma dat wij hebben gevolgd, is fantastisch maar té decadent voor woorden en ook een aanslag op je gestel. Persoonlijk denk ik dat de Dine-Around Experience beter verteerbaar is als je het spreidt over twee à drie dagen, pas dan kun je er ten volle van genieten. Hou wel rekening met een budget van ongeveer 1200 euro voor twee personen (afhankelijk van wat je bestelt en op basis van één hotelovernachting), dus stort uit schuldgevoel ook een mooi bedrag aan de kinderen van Jemen, wil je?

 

Score (max. 5 sterren)

★★★★★

Wil je een Dine-Around Experience boeken? Mail dan naar info@strandhotel.eu. Dit is steeds op maat.

Strandhotel Cadzand
Boulevard de Wielingen 49
Cadzand
Nederland

www.air-republic.com
www.pure-c.nl
www.strandhotel.eu
www.strandhotel.eu/blueness
www.strandhotel.eu/pine-house

 

Meer lezen van Evelien:

📸 by Pdsign photography for Food4Inspiration