De wereld op je bord: 10 x verrassend multicultureel dineren in Antwerpen

In een havenstad als Antwerpen mag het geen verrassing zijn dat je smaakervaringen uit de hele wereld kunt opdoen. Syrisch, Mexicaans of Chinees: hier proef je het allemaal.

1. Boker Tov: from Israel with love

Geen enkele andere keuken is momenteel zo populair als die van het Midden-Oosten. Boker Tov, dat binnenkort ook een vestiging opent op het Eilandje, is een übertrendy, Israëlisch geïnspireerde zaak waar streetfood tot een hoger niveau wordt verheven. Hier draait alles rond peulvruchten, lekker brood en verse kruiden en groenten. In de keuken staat chef Thomas Swenters, een voormalige kok van de Upper Room Bar (The Jane), De Librije en De Godevaart. Het interieur is uitnodigend en complexloos: gezelligheid troef dus. Boker Tov is trouwens ook een delicatessenzaak waar je gerechten als baba ganoush, hummus, labneh en vers brood kunt afhalen.

Doornelei 2, meer info op bokertov.be

2. Dilbi: Syrië boven

Syrië staat vandaag synoniem met oorlog en vluchtelingen. Zeer jammer, want het is een land met een grote culturele achtergrond én een fantastische keuken. Sally Ghannoum was zangeres en artiest voor ze als vluchteling in België terechtkwam. Vandaag runt ze restaurant Dilbi, waar ze de rijkdom van de Syrische keuken in de verf zet. Hier kom je om kraakverse gerechten met elkaar te delen.

Kasteelpleinstraat 53

3. Ni Shifu: pittig

In dit geheime lievelingsrestaurant van enthousiaste foodies – waar je zo zou voorbijwandelen – word je ondergedompeld in de wondere wereld van de Szechuan-keuken: gastronomisch de meest interessante streek van China. Het interieur is zeer sober, maar de gerechten zijn dat zeker niet. Alles staat in het teken van de szechuanpeper, een pittige, aromatische pepersoort die vrij pikant is, maar ook voor een warme diepgang in de gerechten zorgt. Dit is ‘Chinees’ next level.

Breydelstraat 8, meer info op nishifu.be

4. Tawan: zoals het moet

Wie op zoek is naar de ‘beste’ Thai van Antwerpen, hoeft niet verder te kijken. Ook al blijft dit bescheiden restaurantje vaak onder de radar, Tawan staat hoog aangeschreven in de gastronomische gidsen en dat is geen toeval. Werkelijk elk gerecht dat je hier bestelt, is met de grootste zorg klaargemaakt. Verfijnd, geraffineerd en heerlijk aromatisch. Vooral de pad thai is de moeite waard om uit te proberen: zo weet je meteen hoe het écht moet. De bediening is beleefd en opvallend vriendelijk.

Van Arteveldestraat 3, meer info op tawan.be

5. Camino: place m’as-tu vu

Als je een levende ‘who’s who’ van Antwerpen wilt ervaren, ga naar het megapopulaire Camino. Acteurs, politici, zangers, journalisten: hier schuiven ze allemaal aan. Onder een poster van de verlichte skyline van Los Angeles, is het drummen voor een plaatsje. Maar hou vol! Je eet hier uitmuntend klaargemaakt streetfood van eclectische komaf: een beetje Thai, een beetje Koreaans… Met veel veggie en vegan opties.

Munstraat 4, meer info op caminoantwerp.com

6. Mission Masala: een blijver

Als een vrolijk lichtbaken in de grijze stad, zijn er de felle kleuren van Mission Masala. Een fantastisch Indisch restaurant waar streetfood op hoog niveau wordt bereid. Wat opvalt, is dat na enkele jaren de smaken echt consistent goed blijven, maar er ook ruimte is voor vernieuwing: dat bewijzen de Bombay-burgers en de lekkere barbecuegerechten. Ze openden zelfs een ‘dark kitchen’: Curry Club. Maar voor ons blijft de butter chicken de voornaamste reden om regelmatig af te zakken naar dit pand, waar de professionele, vrolijke bediening ons altijd een goed gevoel geeft. Hier bruist het, hier zitten de veeleisende locals. Het is soms vechten voor een tafeltje, zeker in de winter als het terras wegvalt.

Dendermondestraat 68, meer info op missionmasala.be

7. Standard Pizza: zuurdesemdroom

In het überhippe PAKT, een nieuwe wijk in Antwerpen, worden de beste pizza’s van ’t Stad gebakken. Hier gebruiken ze nog zuurdesem om het pizzadeeg op authentieke wijze, traag te laten rijzen. Het resultaat is verbluffend: luchtig én krokant. De toppings zijn altijd seizoensgebonden en bereid met lokale, biologisch gekweekte ingrediënten, vaak van de daktuin even verderop. Een boeiende ontdekking voor iedereen die pizza’s 2.0. wil ontdekken.

Regine Beerplein 1, meer info op standardpizza.be

8. Lung Wah: authentiek Kantonees

Waar glippen Peter Goossens en Sergio Herman stiekem naar binnen als niemand kijkt? Het piepkleine, onooglijke Lung Wah. Hier komen – behalve foodies en topchefs – eigenlijk alleen maar Chinezen, die lak hebben aan decorum. Je zit er onder tl-licht aan ongezellige
tafels, maar wat je op het bord krijgt, is hemels: de authentieke Kantonese keuken, zoals de Peking duck.

Van Wesenbekestraat 38

9. Sail & Anchor: sunday roast en meer

Voor sommigen klinkt ‘Brits’ niet bepaald gastronomisch in de oren, maar chef Michael Yates (ex-souschef Oud Sluis) en zijn vriendin, sommelier Marijke Van Haecke, zetten in hun piepkleine pand een ijzersterk concept neer dat al enkele jaren razend populair is. Hun uitgebreide Sunday Roast, waarbij je in groep een hele zondagmiddag feestelijk tafelt, is inmiddels legendarisch. Een speciale vermelding ook voor de sticky toffee pudding; wat een dessert!

Guldenvliesstraat 60, meer info op sailandanchor.be

10. Tio: top tapas

Op de levendige Marnixplaats kun je sinds vorige zomer naar Tio, nog eens een echte tapasbar. Het bekende, Spaanse concept waarbij je kleine hapjes met elkaar deelt, was al een tijdje minder aanwezig, maar nu we weer lekker ouderwets patatas bravas, croquetas de jamon en pimientos de padron kunnen bestellen, doen we niet liever. De uitbaters reisden heel Spanje rond om inspiratie op te doen en serveren gerechtjes uit alle uithoeken van het land – ook vegetarische en vegan. In donkere dagen is niets zo uplifting als de Spaanse zon, of toch de herinnering eraan.

Marnixplaats 7, meer info op tio-antwerp.be

Door: Evelien Rutten, openingsbeeld: Tio

Meer lezen over Antwerpen?

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content