Deense Noma is beste restaurant ter wereld

Kopenhagen is nog steeds the place to be op gastronomisch vlak. Het Deense restaurant Noma werd namelijk voor het derde jaar op rij verkozen tot het beste restaurant ter wereld. Het Hof van Cleve van Peter Goossens zakt van de 15de naar de 42ste plaats en Sergio Herman daalt met Oud Sluis in de rankschikking van 17 naar 21.

De top 50 van de beste restaurants ter wereld wordt jaarlijks samengesteld door het vooraanstaande magazine Restaurant. Bij het opstellen van die lijst baseert het magazine zich op de stemmen van 's werelds beste koks, restaurateurs en recensenten. In 2010 stootte het Deense Noma het Spaanse El Bulli na vier jaar van de troon. Al drie jaar op rij mag Noma zich nu het beste restaurant ter wereld noemen. De belangrijkste troef van het restaurant is chef Rene Redzepi. Hij wordt beschouwd als het boegbeeld van de New Nordic-beweging.

Spanje staat met vijf restaurants op de lijst. Op de 8ste plaats staat Arzak. De chef van dit restaurant, Elena Arzak, mocht eveneens de World's Best Female Chef Award in ontvangst nemen. Andoni Luis Aduriz van het restaurant Mugaritz in San Sebastian kreeg de Chefs' Choice Award. Wie deze award mee naar huis mag nemen, wordt elk jaar bepaald door de World's 50 Best Chefs.

Zes van 's werelds beste restaurants zijn gevestigd in Azië en vier ervan in Zuid-Amerika. Het enige Afrikaanse restaurant dat nog op de lijst stond, is sinds dit jaar verdwenen. Dat restaurant was Le Quartier Francais van de Nederlandse kok Margot Janse. De Verenigde Staten hebben dit jaar acht restaurants in de lijst. Het New Yorkse restaurant Per Se is daarvan het hoogst geplaatst. De chef van dat restaurant, Thomas Keller, kreeg bovendien de Lifetime Achievement Award.

De World’s 50 Best Restaurants Awards worden dit jaar voor de 10de keer uitgereikt. De volledige ranking vindt u op www.theworlds50best.com

Partner Content

Gesponsorde content