Deze 10 dingen wist je vast nog niet over het iconische champagnemerk Moët & Chandon

Als het over champagne gaat, is Moët & Chandon zonder twijfel één van de bekendste merken ter wereld. Toch zijn er vast nog dingen die je niet weet over dit iconische champagnehuis uit het Franse Epernay. Nieuwsgierig? Hieronder kun je je kennis testen.

10 weetjes over Moët & Chandon

  1. Moët & Chandon bestaat sinds 1743, maar het was de kleinzoon van oprichter Claude Moët, Jean Remy Moët die het huis pas echt op de champagnekaart zette.

Hotel Moët & Chandon in Rue de Champagne te Epernay.

2. Moët & Chandon was Napoleon’s favoriete champagne. Ter ere van zijn 100ste verjaardag in 1869 voegde het huis het woord ‘Impérial‘ toe aan de namen van hun champagnes. De oudste fles die in de kelders van Moët & Chandon te vinden is, dateert trouwens ook van hetzelfde jaar!

3. Moët & Chandon creëerde als eerste een champagne speciaal om met ijsblokjes te drinken: de Ice Impérial. Om scherven aan het zwembad te vermijden, creëerden ze er meteen ook bijpassende acryl glazen bij.

Moët & Chandon maakten als eerste een champagne om met ijs te drinken: de Ice Impérial.

4. Moët & Chandon is één van de champagnes die het minst suiker bevat. Dat is niet alleen interessant voor wie het graag gezond houdt. Minder suiker maakt het productieproces ook milieuvriendelijker.

5. Er bestaat een mini-Moët waarbij je ongegeneerd van de fles mag drinken en die ziet er zo uit:

Deze mini-Moët gaat verrassend vlot naar binnen.

6. Wist je dat de wijngaarden van Moët & Chandon zo’n 1180 hectare tellen? En dat ondanks die oppervlakte elke tros druiven met de hand wordt geplukt?

Moët & Chandon hebben wel 1180 hectare aan wijngaarden.

7. Het huis Moët & Chandon heeft een speciale band met Napoleon, die er geregeld een lading flessen liet bestellen. Toen voormalig Moët-directeur Robert-Jean de Vogüé de kans kreeg om op een veiling één van ’s keizers beroemde hoeden te kopen, aarzelde hij dan ook geen seconde. Dat gebeurde in 1969, tijdens een cruise naar Sint-Helena, het eiland waarnaar Napoleon werd verbannen in 1815, na zijn nederlaag bij Waterloo, en waar hij zes jaar later ook overleed.

8. Moët & Chandon werkt hard om het productieproces van hun champagnes zo duurzaam mogelijk te maken. Als landbouwbedrijf ondervindt Moët dan ook van dichtbij de gevolgen van de klimaatopwarming. Het champagnehuis heeft zelfs een speciaal gebouw waar duurzaamheid en innovatie onderzocht worden: Fort Chabrol.

Fort Chabrol is al decennia lang de innovatie-hub van Moët & Chandon.

9. Onder de Rue de Champagne in Epernay, waar Moët & Chandon en andere champagnehuizen gevestigd zijn, liggen keldergangen verscholen van wel 28 kilometer lang. En dan tellen we enkel en alleen die van Moët & Chandon zelf!

In deze hangen liggen de flessen champagne van Moët et Chandon gestockeerd.

10. Zin in een fris aperitief? Maak dan een Ice Impérial cocktail. Het recept is even simpel als verfrissend!

  • Giet ongeveer 12 cl Ice Impérial champagne (wit of rosé) van Moët & Chandon in een glas.
  • Voeg er 3 ijsblokjes aan toe.
  • Werk af met waar je op dat moment zin in hebt: een schijfje citroen, enkele blaadjes munt, een aardbei of enkele meloenbolletjes. Santé!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content