Drie lekkere zussen

Michela, Emanuela en Romina, de Italiaanse Chiappa-zussen uit het Britse Wales zijn thé next big thing in de wereld van kookboeken en kookprogramma's. Deze maand komt hun kookboek 'Simply Italian' uit in het Nederlands. Feeling had een exclusief interview met hen.

Mogen we jullie voorstellen: Michela, Emanuela en Romina, het jongste antwoord op gevestigde culinaire godinnen als Nigella Lawson, zijn drie stijlvolle zussen uit het Britse Wales die bezeten zijn van pasta & pizza. Omdat ze alle drie een high profile job hebben, moesten ze wel snel en efficiënt leren koken. Hun aanstekelijke kookboek 'Simply Italian' staat dan ook tjokvol tips & tricks waarmee je de authentieke Italiaanse keuken perfect kunt combineren met een goedgevuld sociaal en beroepsleven.

Met z'n drieën een boek maken, hoe doe je dat? Komt daar geen ruzie van?

Romina: "We hebben gewerkt volgens het verdeel-en-heersprincipe. We hebben de recepten verzameld, die verdeeld tussen ons drieën en dan telkens elkaars gerechten geproefd. Best moeilijk, want onze nonna, onze oma dus, had nooit iets opgeschreven en niemand wist hoe het écht moest. Dus moest onze vader raad geven, of er meer suiker in moest bijvoorbeeld. Soms kwam er ruzie van, want we hebben alle drie een heel sterke wil. Dan kwam onze moeder tussenbeide. Eigenlijk had mama ook op de cover moeten staan. "

Emi woont in Amerika. Hoe zat dat dan, met dat uittesten?

Emi: "Het was een goed excuus om regelmatig over te komen. En soms testten we via Skype. Ik ben mijn man gevolgd naar Amerika – ik ging eigenlijk gewoon op bezoek, en nu is het 6 jaar later. Maar als er geen Skype was geweest, was ik vast niet met hem getrouwd. Ik ben zo close met mijn moeder; we praten zeker een uur per dag met elkaar.

Romina: "We noemen Emi 'het zwevende hoofd'. Soms zitten mijn ouders te eten en dan zie je op de achtergrond het hoofd van Emi, die gewoon haar eigen ding doet in Amerika. De Skype blijft aan voor de gezelligheid."

Hebben jullie een favoriet recept in het boek?

Romina: "Ik ben de bakker in de familie, dat heb ik van mijn opa die meesterbakker was. Dus de cakes en desserten spreken me aan, en dan vooral het dessert met mascarpone en bessen."

Miki: "We hebben allemaal verschillende herinneringen aan de recepten. Mijn favoriet is denk ik de pastasaus met olijven en de spinazie, een heel gemakkelijk familierecept, en een zalige combinatie van zoute olijven en verse spinazie. Maar ook de crostata van mijn nonno."

Emi: "Als ik de rest van mijn leven maar één ding kon eten, was het de ravioli in brodo. Vleespakketjes in bouillon dus. Ik ben altijd degene geweest die de langere recepten maakte, omdat ik meer tijd had."

Wat was het fijnste bij het maken van dit boek?

Romina: "Het belangrijkste is dat we al die familierecepten eindelijk in een boek bijeen hebben. Het brengt de familie dichter bij elkaar. Familie en eten zijn onze prioriteiten. Zelfs op reis gaat het niet om wat we zien, maar waar we gaan eten. "

Miki: "Het was een reden om bij elkaar te komen en te koken en herinneringen op te halen. Zo van: 'weet je nog hoe nonna die cake maakte en hoe we haar hielpen?'

Emi: "Het fijnste vond ik dat ik zo vaak over moest komen. En waar ik woon, in het zuiden, vind je geen goede Italiaanse ingrediënten. Die smokkel ik mee naar huis in mijn koffer."

Hebben jullie een favoriete chef?

Romina: "We zijn dol op Jamie Oliver omdat hij net zo kookt als wij, ook al is hij geen Italiaan: gezonde kost, voor de familie. Hij heeft dezelfde waarden als wij – hij maakt met een paar ingrediënten iets lekkers. Wij zien voedsel niet als iets ingewikkelds, we zijn geen chefs, we koken gewoon graag.

Hebben jullie de recepten moeten aanpassen?

Miki: "Onze grootmoeder stond de hele dag in de keuken, die luxe hebben wij niet. We hebben geprobeerd de recepten authentiek te houden, maar toch wat snelle trucjes te gebruiken. Of neem de crostata: daar kruipt tijd in, maar  als je 'm in het weekend maakt, kan je er een hele week van eten. Of je maakt er een paar en stopt er een in de diepvries."

Hoe blijven jullie zo slank?

Emmi: "We zijn allemaal erg actief, en we eten geen kant- en klaar voedsel of junk food. Wel volle kaas en room, maar geen frisdrank, snoepjes of chocolade. Als je zin hebt in chocolade, koop er dan van een goed merk en bak er wat mee."

Simply Italian door Michela, Emanuela en Romina Chiappa, Penguin Books. € 23,99.

'Simply Italian' kookboek

Partner Content

Gesponsorde content