Feel.it culi-tip getest: wilde paddenstoelengalette

In ons online magazine feel.it delen wij elke week 10 must-do's, waaronder de lekkerste recepten. Louise De Brabandere van Kitchenet ging aan de slag met één van onze culi-tips en maakte een heerlijke wilde paddenstoelengalette, de perfecte comfort food tijdens deze koudere dagen. 

Louise aan het woord.. 
 
Onze tuin staat vol paddenstoelen maar ik durf ze niet klaarmaken. Elke keer ik de deur uitloop zie ik ze vanuit mijn ooghoek blinken, ze roepen bijna ‘eet ons’. De gedachte dat ze giftig kunnen zijn bederft uiteindelijk alle eetlust. Dan maar naar de groentewinkel. In deze tijd van het jaar vind je er wilde paddenstoelen met de meest gekke namen. Ga voor een mengeling van minstens drie soorten want elke paddenstoel heeft zijn eigen specifiek smaakpalet. De ene proeft wat peperachtig en in de ander ontwaar je nuances van abrikoos. Deze herfst-galette maak ik met goudkleurig hanenkammen, aszwarte hoorn des overvloeds en gele pied de mouton maar experimenteer gerust met andere soorten zoals eekhorentjesbrood of morieljes.
 
 
het deeg
300 g bloem
180 g koude boter
1 tl suiker
½ tl fijn zeezout
100 ml ijswater
 
de vulling
1 ui
1 teentje look
500 g wilde paddenstoelen
takje rozemarijn
takje tijm
takje dragon
½ tl truffelolie
5 walnoten
100 g kaas, bijvoorbeeld Pas de Rouge
mosterd
1 eigeel
 
Het deeg
Zeef de bloem en snijd de ijskoude boter in stukjes. Vorm een kuiltje in de bloem en verdeel daarin de stukjes boter, de suiker en het zout. Neem nu telkens met je vingers een beetje bloem en meng het door de boter. Doe dit verder tot alle bloem vermengd is en je een deeg hebt. Voeg het water toe en kneed nog enkele keren. Voor de luchtigheid van het deeg is het belangrijk dat je het zo min mogelijk bewerkt. Vorm een platte schijf van het deeg en wikkel het in plasticfolie. Laat het deeg minstens een uur opstijven in de koelkast.
 
De vulling
Maak de paddenstoelen voorzichtig en zonder water schoon. Het gemakkelijkste is om hiervoor een zacht borsteltje te gebruiken. Snijd grote exemplaren eventueel in twee. Versnipper de ui, hak de kruiden fijn en plet het teentje knoflook tot moes. Zet een pan op een middelhoog vuur en stoof de ui kort aan in wat boter. Voeg na 2-3 minuten de fijngehakte kruiden en de look toe. Zorg dat de look niet kleurt. Draai nu het vuur hoog en voeg de paddenstoelen, met een extra klontje boter, toe. Meng voorzichtig en laat 8 tot 10 minuten stoven tot (bijna) al het sap verdampt is. Draai het vuur uit en mix nu enkele druppels truffelolie en de grof gehakte walnoten door het paddenstoelenmengsel. Giet de mengeling over in een grote schaal zodat ze sneller afkoelt. Een warme vulling maakt het deeg te slap, zorg er dus voor dat de vulling helemaal afgekoeld is.
 
Afwerking
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkbank uit tot een rond schijf van ongeveer 3 millimeter dik. Besmeer het met een dun laagje mosterd. Meng de geraspte kaas door het afgekoelde paddenstoelenmengsel en leg het mengsel in het midden van het deeg. Zorg dat je ongeveer 8 à 10 centimeter van de rand onbedekt laat. Vouw nu het deeg over de paddenstoelen en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de randen met losgeklopt eigeel en zet de galette ongeveer 30 à 40 minuten in de oven, tot het deeg doorbakken en mooi goudkleurig is.
 
Lees nog meer lekkere recepten op Louise's blog en in feel.it. 
 
button app store Button google play

Partner Content

Gesponsorde content