Getipt door hardcore foodies: eetkaffee De Lieve in Gent

Evelien Rutten

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week trok ze, samen met enkele oude vrienden, naar De Lieve in Gent.

 

In mijn vriendenkring is het bon ton om van Arsenal, Nina Simone of Wannes Capelle te houden. Naar mijn weten staat slechts één vriend sterk genoeg in zijn schoenen om er schaamteloos voor uit te komen dat hij fan is van Queen. Onlangs zag ik de trailer voor de biopic van Freddy Mercury, de film waar eindeloos lang aan gewerkt is. Iedereen weet hoe het dan soms gaat; zeker met dertien deadlines die je rusteloos aankijken vanuit een hoekje in de kamer. Je begint te googelen en een paar uur later heb je alle videoclips alsook hun fenomenale concert tijdens Live Aid (1985) nog eens bekeken op YouTube. Eén van de clips die me na al die jaren nog steeds kippenvel bezorgt, is These Are the Days of Our Lives. Het is de laatste clip die Mercury voor zijn dood gemaakt heeft. Graatmager, doodziek van Aids, zingt hij nostalgisch over vroeger: ‘When we were kids, when we were young, things seemed so perfect, you know? The days were endless, we were crazy we were young. The Sun was always shinin’, we just lived for fun.’ Een mens kan inderdaad mijmeren over vroeger, toen alles zogezegd beter was, maar dat is naar mijn gevoel gewoon veel te deprimerend. Ja, mijn kindertijd was één langgerekte zomer, maar ik denk toch graag dat dit ook de tijd van mijn leven is: déze jaren, met mijn jong gezin en de soms vreemde vrienden die ik doodgraag zie. Er is nog niemand ongeneeslijk ziek of gestorven, de weg ligt nog wagenwijd open. We eten en drinken samen, delen lief en leed, maken ruzie en leggen het altijd weer bij. Soms leun ik achterover met een stiekeme glimlach en probeer ik een tafereel vast te leggen. Klik. Een mentale snapshot. Niet toevallig gebeurt dat vaak op restaurant. Zoals onlangs nog in Eetkaffee De Lieve, een bescheiden brasserie in Gent. Het onopvallende hoekpand is een kruising tussen een Engelse pub en een Parijse bistro, met een grote centrale bar en daarrond gezellige banken met tafeltjes. Het restaurant werd mij al een paar keer getipt door hardcore foodies, dus een bezoek kon niet uitblijven. De laid back sfeer en de relaxte bediening lenen zich uitstekend voor een blij weerzien met vrienden uit Amsterdam. Het is een gezellige plek waar fijne herinneringen gemaakt kunnen worden. De menukaart is handgeschreven, wat mij doet vermoeden dat er enkel met dagverse producten wordt gewerkt. De keuken is toegankelijk Frans georiënteerd, met een hoog comfort food gehalte. Er zijn acht voorgerechten, die rond de 12 € schommelen. Daarnaast kun je nog kiezen uit zes hoofdgerechten, allemaal rond de 25 €. Ik proef de carpaccio van heerlijk malse inktvis, die met niets anders op smaak lijkt gebracht dan wat olijfolie en gekonfijte citroen. Wat een triomf van eenvoud. Zitten we eigenlijk wel in Gent? Ik zou gezworen hebben dat we aan de Côte d’Azur vertoeven. De tomatensalade met ‘oude rassen’ en gedroogde ham is een laatste, zomerse stuiptrekking. Een heerlijke shot zon en energie om de lange herfst en winter door te komen.

De hoofdgerechten zijn robuust en worden pretentieloos geserveerd. De smaak is van die aard dat je eventjes je ogen sluit en glimlacht. Mijn gebraden kalfsnek met primeurgroenten is een waanzinnig lekker stukje vlees: botermals en gekaramelliseerd krokant tegelijk. Het resultaat van urenlang liefdevol garen. De kwaliteitseend ‘van Mr. Burgaud’ –filet én bout- komt met paksoi en een appelsiensaus (écht maar 26 €?!).

Er is nog ruimte voor een dessert, dus kies ik voor een dame blanche. Ik krijg drie genereuze bollen ijs en een diep aromatische chocoladesaus. De pavlova met fruit is een speelse creatie van gebroken stukken meringue, fruit en coulis. Heerlijk fris en absoluut niet zwaar.

Op ons bord bij restaurant De Lieve in Gent

Op ons bord bij restaurant De Lieve in Gent

Op ons bord bij restaurant De Lieve in Gent

Op ons bord bij restaurant De Lieve in Gent

Op ons bord bij restaurant De Lieve in Gent

Op ons bord bij restaurant De Lieve in Gent

Op ons bord bij restaurant De Lieve in Gent

Op ons bord bij restaurant De Lieve in Gent

Op ons bord bij restaurant De Lieve in Gent

Op ons bord bij restaurant De Lieve in Gent

Op ons bord bij restaurant De Lieve in Gent

Op ons bord bij restaurant De Lieve in Gent

De Lieve is een prachtige, warme plek waar je met plezier blijft hangen na een schitterende maaltijd. Kom, bestel nog een glas wijn en vertel.

 

Score (max. 5 sterren)

★★★★

De Lieve – Sint-Margrietstraat 1, 9000 Gent

 

Meer lezen van Evelien:

Partner Content

Gesponsorde content