Gezonde comfortfood: ovenschotel met appel, rode biet en feta van Pascale Naessens

Lekker en origineel koken op basis van pure en gezonde ingrediënten: dat is de keuken van Pascale Naessens. Hoe je haar ovenschotel met appel, rode biet en feta klaarmaakt? Alle ingrediënten, de gaartijd en de bereidingswijze op een rij.

Dit artikel maakt deel uit van ons Go Pure by Pascale Naessens dossier. Klik hier voor meer info.

Recept: appel met rode biet en feta

Tijd in de keuken:

  • Bereiding: 10 min.
  • Gaartijd: 30 min.
    (+ 40 minuten als je de bieten zelf eerst kookt)

Dit heb je nodig:

  • 2 kleine, zachte appels
  • 2 gekookte rode bieten (zie tip) 200 g feta
  • 20 g pompoenpitten
  • paar takjes verse tijm (optioneel)
  • Ook nodig: ronde ovenschaal

Zo begin je eraan:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de rode bieten in dunne, ronde plakjes. Steek het klokhuis uit de appels met een appelboor en snijd de appels in dunne ronde plakjes (zie tip).
  • Smelt wat boter in een pannetje, kruid met peper en een beetje zout, en wrijf de appeltjes in met de gesmolten boter.
  • Schik om beurten een plakje appel en rode biet aan de rand van een rond ovenschaaltje. Het midden van de schaal blijft leeg, daar doen we later de feta in. Borstel of giet er nog wat gesmolten boter op en zet een 30-tal minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verbrokkel de feta, meng met wat olijfolie, de blaadjes van de tijm en de pompoenpitten.
  • Kruid met zwarte peper.
  • Haal de ovenschaal 10 minuten voor het einde van de gaartijd uit de oven en lepel er in het midden het fetamengsel bij.
  • Verdeel er nog wat tijm over en zet weer in de oven.
  • Serveer in de ovenschaal.

TIP: DE MOOIE VERSIE

Kies appels en rode bieten van ongeveer dezelfde grootte. Wil je de perfecte vorm, dan zul je de bieten misschien zelf moeten koken, omdat je niet altijd grote gekookte rode bieten vindt. Kook de rode bieten ongeveer 40 minuten in water en schil ze pas achteraf.

Of je dit gerechtje nu klaarmaakt in 15, 40 of 80 minuten, het zal altijd heerlijk zijn – het zal er alleen telkens anders uitzien. Maar twijfel niet, want daar is het te lekker voor”

TIP: DE SNELLE VERSIE – IN 15 MINUTEN OP TAFEL

Dit is zo’n lekker gerecht dat ik er ook de snelle versie van heb gemaakt, die klaar is in 15 minuten. Ik koop dan voorgekookte rode biet.

  • Zet een pan op het vuur met olijfolie, leg daarin de schijfjes appel, giet er een scheutje water bij en leg een deksel op de pan.
  • Snijd de rode biet in schijfjes en leg ze op de appeltjes, giet er wat olijfolie over, kruid met peper en zout en verse tijm, en leg het deksel weer op de pan.
  • Laat rustig garen. Verbrokkel de feta erover, strooi er wat pompoenpitten over en laat nog een minuutje garen met deksel.
  • Serveer.

TIP: GEEN APPELBOOR IN HUIS?

Geen probleem, snijd de appel in plakjes en verwijder alleen de pitjes. De rest van het klokhuis kun je gerust laten zitten. Je zult het zien, dat is niet zoveel en het stoort niet.

Dit recept is afkomstig uit ‘Ik eet zo graag’, het allernieuwste kookboek van Pascale Naessens, nu te koop bij uitgeverij Lannoo voor maar € 25,99. Interesse in nog meer kooktips, lezingen en video’s van Pascale? Schrijf je dan nu in voor haar Go Pure Masterclass.

Meer recepten van Pascale Naessens:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content