Wat is er leuker dan de geur van vers gebakken taart in je keuken op een koude zondagnamiddag? Wij kunnen niets bedenken. Op ons menu? Deze heerlijke vijgen-amandeltaart met Griekse yoghurt. Wie heeft nog heimwee naar de zomer, als de herfst zo lekker is?

 

Wat heb je nodig?

Boter 200 g
Suiker 150 g
Eieren 3
Vanille-extract 1/2 el
Almondmeel (fijngemaken amandelen) 180 g
Bloem 100 g
Zout een snufje
Gemalen kaneel 1/2 el
Griekse yoghurt 100 ml
Vijgen 6, gehalveerd
Fijne suiker 3 el
Amandelschilfers 100 g

Hoe doe je het?

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met boter en bestuif met bloem.

Doe de boter en de suiker in de keukenrobot en klop ze tot een romig, licht mengsel. Voeg al kloppend de eieren een voor een toe; doe het volgende er pas bij als het vorige ei volledig opgenomen is. Voeg vanille en kaneel toe. Mix in een andere kom de bloem en het almondmeel en schep dit geleidelijk bij het botermengsel. Zorg dat de droge ingrediënten volledig worden opgenomen en voeg ten slotte de Griekse yoghurt toe.

Giet het cakebeslag in de vorm, leg de vijgen er bovenop, strooi de amandelschilfers langs de rand en bestrooi alles met de fijne suiker. Bak de cake ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven; test of hij gaar is door een pen in het midden te steken en laat hem in de vorm afkoelen. Serveer eventueel met ahornsiroop.

Meer heerlijke recepten voor het weekend:

Door Ann Van Der Auwera. Foto: Wout Hendrickx