Heerlijk & vegan: de carnaval-tofoeburger

Wil je graag (af en toe) veganistisch koken, maar heb je geen idee waar te beginnen? In ‘Vegan in 5’ vind je meer dan 100 heerlijke recepten. Extra voordeel: je hebt maar 5 ingrediënten nodig. Geen ingewikkelde recepten, maar heerlijk toegankelijke gerechten voor iedereen.

DE CARNAVAL-TOFOEBURGER

(Voor 2 personen)

Dit heb je nodig:

  • 300 g extra stevige tofoe
  • 4 el jerk-barbecuesaus
  • 3 hamburgerbroodjes
  • 1 rijpe bakbanaan
  • 2 handjes knapperige blaadjes sla

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 140 °C.
  • Druk het overtollige vocht uit de tofoe en snijd hem in vier rechthoeken van ongeveer 1 cm dik. Leg ze op een bord en bestrijk ze met 2 eetlepels jerk-barbecuesaus; zorg dat ze volledig bedekt zijn. Zet ze in dekoelkast terwijl je de broodkruimels maakt.
  • Scheur één hamburgerbroodje in stukjes, doe ze in een keukenmachine en maal ze tot kleine kruimeltjes. Spreid de kruimels uit op een bakplaat en bak ze 5-10 min. in de oven, tot ze lichtbruin zijn.
  • Haal ze uit de oven en zet ze apart. Zet de oventemperatuur op 200 °C en bekleed een andere bakplaat met bakpapier. Druk de gemarineerde plakken tofoe in de broodkruimels en zorg dat ze aan alle zijden bedekt zijn. Leg de plakken op de beklede bakplaat en bak ze 15-20 min. in de oven, tot ze goudbruin zijn.
  • Pel ondertussen de bakbanaan en snijd hem in schuine plakjes van ongeveer 2 cm. Bestrooi ze met een snufje zout en bak ze 2-3 min. per kant in een beetje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur, tot ze licht verkleurd en zacht zijn.
  • Snijd ondertussen de andere broodjes doormidden, leg ze met de snijkant naar beneden in een grillpan en gril ze een paar minuten op hoog vuur, tot ze bruin beginnen te worden.
  • Leg een handje sla op de onderste helft van elk broodje en leg er twee plakken tofoe en de helft van de bakbanaan op. Schep er een eetlepel jerk-barbecuesaus op en leg de bovenste helft van de broodjes erop. Tast toe!

Tip: gebruik een rijpe bakbanaan! Die is veel zoeter en geeft de burgers veel meer smaak.

Meer recepten? Je vindt ze in ‘Vegan in 5’ van Roxy Pope en Ben Pook – Uitgeverij Spectrum (ISBN 978 90 00 36893 8) €20 – Hier verkrijgbaar. 

Meer veganistische recepten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content