Heritage: ecologisch tafelen in Gent

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week ging ze lang bij Heritage in Gent.

 

Als tiener heb ik enkele jaren gedweept met de Evangelische Christenen. Op woensdagavond trok ik naar een gebedsgroep en elke zondag was er een dienst van twee uur, met veel gepreek en gezang. Ik ging zelfs naar de jaarlijkse EO-jongerendag, waar ik in een voetbalstadion ging bidden met leeftijdsgenoten. God weet dat geen enkele leeftijdsgroep zo vastberaden is en zwart-wit denkt als tieners. Als veertigplusser zie ik alles eerder grijs, voor elk argument kan ik wel een tegenargument verzinnen. Af en toe heb ik dan ook heimwee naar de tijd dat ik zo complexloos idealistisch was. Net zoals de meer dan 35000 scholieren vandaag, die lak hebben aan nuance. Het klimaat moet gered! Doe iets! Uiteraard steun ik deze tieners voor honderd procent. Ik gun mijn negenjarige dochter propere lucht en een toekomst zonder dystopische taferelen. Ik voer zelfs mee actie, maar dan eerder als salon-ecologist: vanuit een restaurant dus, waar vlees verbannen is en er voornamelijk lokaal geteelde groenten en vis op het menu staan.

Heritage in Gent heeft een naam die diepzinnige verwachtingen schept en het restaurant maakt die op het eerste zicht ook waar. De robuuste, stenen vloertegels en houten balken in het plafond tonen de connectie met het verleden. De inrichting is dan weer zeer eigentijds: een houten tafel is minimalistisch gedekt met enkele goed gekozen stukken keramiek, een delicaat vaasje met gedroogde bloemetjes, een witte kaars en linnen servetten. Zoals in de meeste hedendaagse restaurants is er ook een overduidelijke link met de natuur. In de vroegere open haard huist nu een mini-tuintje en naast de keuken staan zelfs drie boomstammen ter decoratie in een hoekje. Soms ervaar ik de inrichting van een restaurant alsof er iemand met een clipboard heel geforceerd alle ‘hippe’ vakjes heeft willen aanvinken, maar bij Heritage voelt het heel natuurlijk en ongedwongen aan.

De kaart is een lijst van kleine gerechtjes die als volgt zijn ingedeeld: koud, soep, warm en zoet. Het zijn steeds opsommingen van ingrediënten, zoals zeebaars/kruisbes/houtskool/selder. De prijzen schommelen rond de 15 €. We worden vriendelijk verzocht om minstens vier bordjes per persoon te bestellen. Er is een kleine, maar interessante wijnkaart met vooral natuurlijke referenties. We starten met een Riesling brut van Weingut Kirsten en een paar hapjes vooraf. Een kommetje knolselderbouillon met enkele druppels olie van groene selder voelt aan als een hartverwarmende verwelkoming, zeker omdat we uit de vrieskou komen. Daarbij krijgen we twee worteltjes met crème van tofu en en gebroken quinoa. Er volgt nog een stukje pizza bianco op een mooie, marmeren snijplank. Smaak én esthetiek. Mijn eerste echte gerechtje is een ravioli van flinterdunne knolselder en zwarte truffel. Zo puur en clean, heerlijk. Daarna volgt een soep van spruiten, cheddar en witte truffel, die me opwarmt tot in mijn tenen. De soep is afgewerkt met crispy rauwe én geroosterde spruit, wat een interessante smaaksensatie oplevert. Een dik stuk koolvis komt op het bord met verse aardappelchips en gepekelde ui, waardoor ik meteen ook echt gegeten heb. Ik sluit af met een stukje worteltaart en sorbet van duindoornbes: een licht, overheerlijk dessert en een echte palate cleanser: je blijft verfrist achter.

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Op ons bord bij restaurant Heritage in Gent

Naast de verrukkelijke keuken is er nog een andere reden waarom je ogenblikkelijk een tafeltje moet boeken bij Heritage: de galante bediening. Maar ga wel met het openbaar vervoer, oké?

 

Score (max. 5 sterren)
★★★★

Heritage
Rodekoningstraat 12 – 9000 Gent

 

Meer lezen van Evelien:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content