Home Lifestyle Food Hét restaurant: Bugs & Lunch

Hét restaurant: Bugs & Lunch

Hét restaurant: Bugs & Lunch

Opeens kun je er niet meer omheen: waar je ook kijkt, zie je beestjes. In de supermarkt verkopen ze spreads van meelwormen, en nuggets van buffalowormen. In de frituur kun je insectenburgers en krekelkroketten bestellen. Insecten zijn in, zeker nu in Gent het allereerste insectenrestaurant van het land open ging: Bij Bugs & Lunch krijg je gerechten met wasmotrupsen, krekels, Afrikaanse treksprinkhanen, buffalowormen en moriowormen.

resto Vies? Absoluut niet. De beestjes smaken naar noten, kastanjes en toast en hebben een lekkere crunch. Ze zijn bovendien rijk aan proteïnen én de productie heeft een kleine ecologische voetafdruk. Een keuken met toekomst dus.

Bugs & Lunch, Burgstraat 19, 9000 Gent

>>Reserveer nu

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Ontdek het menu bij Bugs & Lunch

Bugs & Lunch vind je in de achterbouw van koffiebar Jardin Bohémien vlak bij het Gravensteen. Liesbet Minne en David Crëelle, het duo achter het restaurant, leerden koken met insecten in Azië. Terug in België deden ze enkele pop-up experimenten om te kijken hoe de reacties waren.

In Bugs & Lunch serveren ze elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond een insectenmenu. Wij aten als voorgerecht knapperige wasmotrupsen en krokante Afrikaanse treksprinkhanen met crèmes van pompoen en knolselderij met rode biet en gepofte ui. Daarna kwam zalm in een bros korstje van sprinkhaan met citroenyoghurt, appel en komkommer, en dunne lende van rund in een jasje van buffalowormpjes, krekelkroket, geroosterde krekels, gegrilde venkel en courgette. Als dessert moelleux van chocolade met meelwormen en vanille-ijs met moriowormen, een waardige afsluiter.

5 internationale insectenrestaurants

Kopenhagen – Noma

Levende mieren in eetbare aarde, met radijzen, hazelnoten, mout, bier en room. Het is een van de meest opvallende gerechten van René Redzepi van Noma. De mieren zijn gekoeld waardoor ze verdoofd zijn en ze hebben een opvallende frisse citrussmaak.

Noma, Strandgade 93, Kopenhagen. 0045-32/96.32.97.

Londen – Archipelago

Bijen in honing, schorpioenen in chocolade, gebakken sprinkhanen en gekarameliseerde meelwormen. Eclectisch koken noemen ze dat in Archipelago. Favoriet is hier de pittige Love-bug salade met gebakken krekels en sprinkhanen met chili en knoflook.

Archipelago, Cleveland street 53, W1T 4JJ London. 0044-207/383.33.46.

Parijs – Le Festin Nu

Gebakken krekeltje bij de cocktail? Een bordje meelwormpjes met een tripel? In Le Festin Nu horen ze bij het barfood. Deze trendy bar met een eigenzinnige variatie bieren, sterke dranken en cocktails zette als allereerste in Parijs insecten op de kaart.

Le Festin Nu, Rue de la Fontaine du But 10, 75018 Parijs. 0033-1/42.58.60.64.

Nice – Aphrodite

Je Michelinster verliezen omdat je insecten serveert? Het overkwam David Faure van Aphrodite dit jaar. De inspecteurs haalden hun neus op voor zijn gerechten als erwten, wortelschuim en meelwormen en krekels in een whiskybel met toast van verloren brood en peer.  Het deert hem niet. "Ik wil de mensen hun ogen openen voor de toekomst", zegt de chef.

Aphrodite, Boulevard Dubouchage, 6000 Nice. 0033-4/93.85.63.53.

San Francisco – Don Bugito

Het eten van insecten was gemeengoed in de Incakeuken. De Mexicaanse Monica Martinez serveert in Don Bugito taco’s met larven, gezouten krekels met chocolade en roomijs met gekarameliseerde meelwormen. Haar streetfood-project is een hit in San Francisco.

Don Bugito, La Cocina, 2948 Folsom Street, San Francisco. 00-1/415.370.82.92.