Tijdens koude winterdagen is soep altijd een lekkere opwarmer. Met deze heerlijke preisoep scoor je dit weekend en het is nog gemakkelijk te maken ook.

 

Voor 4 personen voor de soep

Boter 30 g
Prei 3
Aardappelen (bloemig) 500 g
Sjalot 1, fijngesneden
Kippenbouillon 500 ml
Melk 500 ml
Room (40%) 200 ml
Fleur de sel
VERSGEMALEN PEPER

Voor de olie bospaddenstoelen

Gedroogde bospaddenstoelen (bv. eekhoorntjesbrood) 10 g
Olijfolie 80 ml

Maak de prei schoon en snij het witte gedeelte in ringen. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Smelt de boter in een ruime pan en stoof de prei en het sjalotje gedurende 5 min op een zacht vuur (zonder bruin te laten worden). Haal er wat preiringetjes uit en laat die uitlekken op keukenpapier, zodat je ze achteraf kunt gebruiken als garnituur. Voeg dan de stukjes aardappel, melk en bouillon toe en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat nog 20 min koken. Roer de room door de soep en mix. Breng op smaak met peper en fleur de sel. Maak de olie van bospaddenstoelen: doe de olijfolie samen met de paddenstoelen in een pannetje, en laat dat ongeveer 10 min op een zacht vuurtje staan. Zet dan het vuur af, laat afkoelen en giet door een zeefje in een flesje.

Schenk de soep uit in kommetjes en serveer met wat ringetjes gebakken prei, enkele druppels bospaddenstoelenolie en wat grofgemalen peper.

Op zoek naar nog meer lekkere recepten? Check dan hier een heerlijke koffie waarvoor je ons gerust mag wakker maken en ontdek hier een heerlijke croque met pesto van boerenkool, gouda en portobello.