Home Lifestyle Food Dit is de vis van het jaar
Dit is de vis van het jaar

Lekker en heel gezond, er zijn genoeg redenen om een heerlijk stukje vis op  het menu te zetten. Ieder jaar kiest VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing, een vis van het jaar. Dit jaar is het opnieuw de rode poon.

De rode poon is een vis van zo’n 25 tot 75 cm lang en weegt tussen de 200 en 500 gram. Hij wordt duurzaam bevist door Vlaamse vissers, een extra reden om hem op het podium te zetten. Ook al in 2012 kreeg de rode poon de titel.  In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden heeft de poon een bruine kleur. Hij kreeg zijn naam door een nauwe verwantschap met de Engelse poon, die wel rood is.

Zo eet je de rode poon

Meestal wordt de rode poon in zijn geheel opgegeten, maar het is ook prima geschikt voor vissoepen, stoofpotten of de barbecue. Daarnaast kun je hem ook gewoon klaarmaken in de oven, pan of in een papillot.

Recept: zo maak je een heerlijke papillot van rode poon

Papillot van rode poon

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 8 filets van rode poon
  • 12 ansjovisjes in olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 2 gepelde en ontpitte tomaten
  • 4 klontjes boter
  • 4 eetlepels droge witte wijn
  • olijfolie
  • peper

Zo maak je het: 

  • Trek met een epileertangetje de kleine graatjes uit de filets.
  • Olie vier vellen aluminiumfolie in en leg er 4 filets op.  Leg op elk stukje vis 3 ansjovisjes en een klontje boter.  Bedek de vier stukken vis met de overblijvende poon.
  • Bestrooi de vis met fijngehakte sjalot en tomatenblokjes.  Peper en giet over elk pakje een lepel droge witte wijn.
  • Plooi de papillottes zorgvuldig toe.  Zet gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven (210°C) en serveer.

Recept: Vissoep van rode poon en snijbiet

Vissoep van rode poon en snijbiet

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 rode poonfilets
  • 2 grote bladeren snijbiet (warmoes)
  • 20 cl vissoep (kant en klaar in de supermarkt)
  • 2 soeplepels rouille (kant en klaar in de supermarkt)

Zo maak je het:

  • Warm de vissoep op met 1 soeplepel rouille totdat ze kookt.
  • Pocheer de snijbiet 3 minuten in de kokende soep. Haal de snijbiet uit de soep en laat de bladeren uitlekken in een vergiet of op een rooster.
  • Dompel de 4 rode poonfilets in de soep op een matig vuurtje en laat 1,5 minuut koken. Haal de rode poon uit de soep.
  • Dresseer de snijbietbladeren in een diep bord en leg daarop de visfilets. Giet de soep in de borden en werk af met een lepeltje rouille.

Deze recepten komen van ‘Lekker van bij ons’. Meer inspiratie vind je hier.

Meer artikels voor foodies: