Kersttip: Stap-voor-stap-menu

Het is beslist. Dit jaar kook jij met Kerstmis. Geen traiteur of kant-en-klaar, maar een écht menu in vijf gangen. Je begint met een aardappel-preisoepje, gevolgd door sint-jakobsnoten met pompoencrème. Als tussengerecht serveer je een rogvleugel met bloemkool en pickles. Het hoofdgerecht is een klassieke kalkoen en je eindigt met chocoladegebak, sorbet van passievruchten en Baileys-crème. Sit down & relax! Met dit stappenplan is mislukken uitgesloten.

Zo maak je je kerstmenu

Geen paniek. Deze vijf topgerechten maak je telkens in drie stappen. Stap O: schenk jezelf een glas in en begin eraan.

Aardappel-preisoepje met avrugakaviaar (4 pers)

 1. Schil 4 aardappelen en was 2 preistengels. Snij alles in stukjes en stoof samen kort in boter.
   
 2. Overgiet met 1,5 l kippenbouillon en 2 dl room. Laat gaar koken.
   
 3. Mix en breng op smaak met peper en zout. Werk af met avrugakaviaar en enkele druppels olijfolie.

Gebakken coquilles met crème van pompoen en abrikoos (4 pers)

 1. Schil 200 g butternut-pompoen en snij in stukjes. Stoof kort in boter met 2 gedroogde abrikozen en overgiet met 2,5 dl kippenbouillon. Kook gaar en giet af. Pureer pompoen en abrikozen tot een glad mengsel en breng op smaak met peper en zout.

 2. Open 4 sint-jakobsschelpen en haal de coquille eruit. Verwijder de ingewanden en hou enkel het witte stuk over.

 3. Breng op smaak met peper en zout en schroei ze kort aan beide kanten in een hete pan met boter. Verdeel de pompoencrème over 4 bordjes en leg er telkens een coquille op. Garneer eventueel met rauwe plakjes uitgestoken pompoen.

Rogvleugel met bloemkool en pickles (4 pers)

 1. Verwijder de buitenste bladeren van een bloemkool en snij in roosjes. Kook ze gaar in gezouten water en giet af. Stoof dan kort aan in boter en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
   
 2. Breng 1 l kippenbouillon aan de kook met 2,5 dl witbier en 2 dl melk. Laat inkoken tot sausdikte en kruid met peper en zout.
   
 3. Bak 2 panklare rogvleugels in boter. Overgiet met de saus en serveer met de bloemkool en 4 eetlepels pickles.

Kalkoen met compote van ui en rozijnen, rucola en krokant van ui

 1. Pel 1 kg uien. Snij één ui in ringen en maak ze los. Haal ze door wat poedersuiker en leg op een vel bakpapier. Droog 2 uur in een op 90°C voorverwarmde oven.
   
 2. Snij de rest van de uien klein en stoof ze in boter met het deksel op de pan. Voeg na 10 minuten 2 el rozijnen toe en laat zonder deksel nog 10 minuten verder stoven.
   
 3. Kruid een kalkoen vanbinnen en vanbuiten met peper en zout. Zet in een op 180°C voorverwarmde oven (1 uur per kg). Laat 20 minuten rusten. Serveer met de uienconfituur, de krokante uien en rucola.


Chocoladegebak met sorbet van passievruchten en Baileys-crème (4 pers)

 1. Meng 160 g bloemsuiker, 30 g cacaopoeder en 210 g amandelpoeder. Klop 6 eieren luchtig en voeg ze toe aan het suikermengsel. Voeg dan 160 g gesmolten boter toe. Roer goed.
   
 2. Giet het slag in een met bakpapier beklede, rechthoekige bakvorm en zet 15 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven.
   
 3. Kook een gesloten blik niet-gezoete, gecondenseerde melk 2 uur zachtjes in water. Haal het blik uit de pan en laat afkoelen. Open en leng aan met 4 cl Baileys. Serveer de cake met kant-en-klare passievruchtensorbet en de Baileys-crème.

Partner Content

Gesponsorde content