Let’s go (coco)nuts met deze 3 gezonde kokosrecepten

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Kokos komt vaak voor in de Aziatische keuken maar heeft intussen ook bij ons de pannen veroverd. Je gebruikt waarschijnlijk al lekkere kokosschilfers of granola met kokos in je yoghurt-ontbijtje, maar de zuiderse noot gaat veel verder dan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pompoensalade met kokosolie en geitenkaas? Of wraps met puree, kip en gedroogde kokosnoot? De meest verrassende zomerse recepten vind je hier!

1. Avocadosmoothie met granola

Nodig voor 4 personen

Voor de amandel-vanillegranola:

120 gr witte amandelen
200 gr havervlokken of havermout (eventueel glutenvrije)
6 el agavesiroop
4 el gesmolten kokosolie (wij tippen die van Nutridia)
1 el vanille-extract
1 tl kaneel
1 stevige snuif zout

Voor de avocadosmoothie:

4 grote, rijpe bananen
2 avocado’s
12 el kefir (of yoghurt)
2 cm gember
2 limoenen, het sap
2 kl vanille-extract honing (naar smaak)

Zo maak je het

De granola:

Hak de amandelen fijn. Ze hoeven niet gecrushed te zijn, maar gewoon in kleinere stukjes. Doe de amandelen, samen met alle andere ingrediënten, in een grote kom en rommel goed door elkaar. Verwarm de oven voor op 150 graden. Neem een ovenplaat, bekleed deze met bakpapier en spreid het granenmengsel erover uit. Zet het 25 minuten in de oven. Wanneer de 25 minuten voorbij zijn – en de keuken ondertussen al helemaal naar koekjes ruikt – haal je de granola eruit. Laat nog even afkoelen. Bewaar de amandel-vanille granola in een luchtdichte pot. Je kan hem tot 8 weken bewaren.

De avocadosmoothie:

Doe de bananen, de avocado, de kefir, het vanille-extract, het sap van de limoen, de gember en de honing in een blender. Mix glad.

Serveer-tips

Vul mooie glaasjes met verschillende laagjes van de granola en de avocadosmoothie. Werk af met een blaadje verse munt en enkele blokjes kiwi.

2. Pompoensalade met geitenkaas

Nodig voor 4 personen

1 butternut pompoen
2 el gesmolten Nutridia kokosolie
1 el gedroogde tijm
1 snuifje peper
1 snuifje zout
150 gr quinoa
400 ml groentebouillon
1 ijsbergsla
4 el pompoenpitten
1 potje luchtige geitenkaas

Voor de dressing:

1 el honing
2,5 el olijfolie
1 kl balsamicoazijn
1 tl mosterd

Zo maak je het

Schil de pompoen, verwijder de pitjes en snijd hem in kleine stukjes. Meng er twee lepels gesmolten kokosolie onder en verdeel de blokjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met gedroogde tijm, peper en zout en plaats de plaat gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat darna de pompoenblokjes afkoelen.
Spoel de quinoa onder koud, stromend water. Kook deze vervolgens gaar in de groentebouillon (in +- 12 minuten). De quinoa zal al het water absorberen. Laat afkoelen.
Snijd de ijsbergsla in reepjes.

Voor de dressing meng je in een kommetje de honing, de olijfolie, de balsamico en de mosterd goed onder mekaar.

Serveer-tips

Neem vier jars en vul deze met de dressing, de pompoenblokjes, de quinoa, pompoenpitten, geitenkaas en ijsbergsla. Bewaar in de koelkast tot aan het serveren.

3. Wrap van stoemp met gedroogde kokosnoot

Nodig voor 4 personen

200 gr kippenwit, gehakt
4 soeplepels room
50 gr gedroogde kokosnoot van Nutridia
peper en zout
200 gr aardappelpuree
200 gr sla, fijngesnipperd
4 tomaten, in kleine blokjes
4 graantortilla’s
bakpapier

Zo maak je het

Verwarm in een pan het kippenwit met wat room en de kokosnoot. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de warme aardappelpuree toe, samen met de sla en de tomaten.
Besmeer de wraps met deze stoemp, rol ze op (goed aandrukken), wikkel ze in bakpapier (om de wraps goed compact te houden) en zet ze een tijdje in de koelkast. Snijd de wraps diagonaal in stukken en serveer.

Meer recepten met (bio) kokos vind je hier.

Meer zomerse recepten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content