Lockdown lekkers: Setareh Pourjavan opende ijsatelier Milad in Antwerpen tijdens lockdown

Een foodie in zijn kot, die kiest de keuken als knuffelcontact. Wat volgt? Een culinaire boom van nieuwe creaties en heerlijke herontdekkingen. Zo ontdekte Setareh haar liefde voor ijs met smaken uit het Midden-Oosten.

“Van thuis uit heb ik de zeer rijke Perzische taal en cultuur meegekregen. En de lekkere keuken. Mijn moeder kon geweldig koken, zonder ooit een recept te raadplegen. Ze heeft verschillende keren geprobeerd om haar kennis aan mij over te dragen, maar ik stond er eerst niet echt voor open. Toen ik eindelijk wél geïnteresseerd raakte, kreeg ze alzheimer en nu is ze helaas alles vergeten.”

“Ik ben me dan maar in mijn eentje helemaal beginnen te verdiepen in de Iraanse keuken en ik denk dat ik nu bijna net zo lekker kook als zij vroeger. (lacht) De tijden zijn ook veranderd: toen ik jong was, voelde ik me altijd anders dan de Belgische kinderen, omdat wij zo’n ongewone dingen aten thuis. Maar nu is de keuken uit het Midden-Oosten helemaal ingeburgerd, dankzij Ottolenghi.”

“Twee jaar geleden introduceerde ik in Antwerpen The Persian Supper Club, waarbij telkens twintig mensen samen konden tafelen in een glamoureuze, Iraanse setting uit de jaren 70. Een gigantisch succes! Het was de bedoeling dat in 2020 verder uit te bouwen, maar corona stak er een stokje voor.”

“Tijdens de lockdown heb ik enorm veel gekookt en geëxperimenteerd. Op een bepaald moment maakte ik het lievelingsijs van mijn moeder: saffraanijs met rozenwater. Dat was een gat in de markt! Ik kocht een professionele ijsmachine en bedacht allerlei ijsvarianten met smaken uit het Midden-Oosten. Ik volgde zelfs een opleiding van de Gelato University van Carpigiani.”

“Op 18 december opende ik mijn ijsatelier in Antwerpen: Milad. Het was meteen een schot in de roos. Ik verkoop nu tien soorten ijs: van koffie met kardemom, lavendel-honing tot tahin-stracciatella. Allemaal smaken die zich uitstekend lenen tot foodpairing met andere desserts. Van opleiding ben ik advocaat en ik heb al allerlei jobs gedaan in mijn leven, maar nu pas heb ik het gevoel dat alles samenkomt: mijn afkomst, mijn ondernemerszin, de liefde voor mijn mama en mijn culinaire kennis.”

5 x onmisbaar in de keuken

Saffraan

Saffraan

Saffraan

“Ik gebruik saffraan graag om basmatirijst op smaak te brengen én het is verrukkelijk in Iraans ijs, zeker in combinatie met rozenwater en pistachenoten.”

Tahin

Tahin

Tahin

“Onmisbaar in sauzen en dips. Ik voeg het ook altijd toe aan geroosterde groenten. (€ 4,09 bij nutridia.shop)

Simpel – Yotam Ottolenghi

Simpel - Yotam Ottolenghi

Simpel – Yotam Ottolenghi

“Simpel Dit is het kookboek dat ik het afgelopen jaar het vaakst uit de kast heb gehaald. Elk gerecht is makkelijk en snel.” (€ 32 bij Uitgeverij Fontaine Uitgevers.)

Citroen

Citroen

Citroen

“Een basic smaakmaker in mijn keuken: alles wordt meteen frisser. De Iraanse keuken hecht sowieso veel belang aan aciditeit, met bv. ook yoghurt en granaatappel.”

Gietijzeren pan

Gietijzeren pan

Gietijzeren pan

“Deze gietijzeren pan is ideaal om Iraanse rijst te bereiden, je krijgt er een lekkere korst mee.” (Le Creuset Koekenpan signature geel, € 139 bij cookinglife.be)

Meer over food:

Tekst: Evelien Rutten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content